Lounais-Lappi

Näyttely Liisa Rautiaisen kunniaksi ­– taiteilijan teoksia myös monien kuntien kokoelmissa

Salin perällä on esillä taiteilijayhdistysten teoksia.

Salin perällä on esillä taiteilijayhdistysten teoksia.

Taina Nuutinen-Kallio

Kemin taidemuseolla on esillä massiivinen Spektaakkelit -näyttely, jossa esitellään lappilaisten kuntien taidekokoelmien antia. Näyttelytilan perällä on oma kokonaisuutensa: esillä on Kemin Sarjakuvakeskuksen tuotantoa, Kaltio-lehtiä, valokuvaaja Helena Laakson valokuvia ja merilappilaisten taiteilijayhdistysten Kemin kuvataiteilijoiden, Keminmaan Suman ja Tornion kuvataideseuran teoksia.

– Teokset ovat kunnianosoitus vastikään menehtyneelle Liisa Rautiaiselle, kertoo Kemin kuvataiteilijoiden tiedottajana toimiva Liisa-Maria Tiihonen.

Rautiainen vaikutti usean merilappilaisen elämään ja opetti monia. Näyttelyssä on esillä muun muassa Marja-Leena Hyvärisen teos, jonka hän on tehnyt vuosikymmeniä sitten Liisa Rautiaisen valvovat silmän kanssa.

Kemin entisellä paloasemalla oli Rautiaisen tekemä seinämaalaus. Timo Tukia videokuvasi teoksen purkamisen, ja video on näytillä Kemin taidemuseolla. Esillä on myös saman kuvaajan video Olavi Korolaisen teoksen purkamisesta.

Liisa Rautiaista voi muistella myös Kemin kirjastolla, jossa on kuvataiteilija Jukka Halttusen ottamia kuvia Rautiaisesta.

Liisa Rautiaisen teoksia on kertynyt myös useiden kuntien kokoelmiin, joita Kemin taidemuseo nyt esittelee. Niistä näyttelyyn on otettu sekä Rautiaisen triptyykki Kolarista että kaksi sekatekniikkatyötä Keminmaasta.

Kemin taidemuseon intendentti Minna Korolainen on kiertänyt aluetaidemuseon piiriin kuuluvien kuntien terveyskeskuksia, kouluja, kunnantaloja ja vanhainkoteja.

Pohjoisen kunnissa on paljon esittäviä Lappi-aiheisia töitä. Kemissä ja Torniossa näkyy se, molemmissa kaupungeissa on taidemuseot: kaupungeissa on enemmän myös moderneja teoksia.

– Tervolasta löytyi mielenkiintoinen William Newportin teos, joka on aika arvokaskin, Korolainen kertoo.

Tervolasta Korolainen nostaa esiin muun muassa terveysasemalla sijaitsevan Hilla Ojennuksen teoksen.

Simosta löytyi yllätys: Otto Walleniuksen tekemä maalaus. Keminmaassa oli hankittu paljon oman kunnan taiteilijan eli Liisa Rautiaisen teoksia.

Tuotteliaan Veikko Kallisen teoksia löytyy monen yksityiskodin seiniltä ja niitä on myös lappilaiskuntien kokoelmissa.

– Hän on myynyt teoksia muun muassa sairaaloihin. Esimerkiksi Ylitorniolla niitä on paljon, mutta Muoniossa ei niinkään, Korolainen kertoo.

Kuntien teokset on, joitain ulkona sijaitsevia taideteoksia lukuun ottamatta kuvattu ja dokumentoitu. Tornion kaupunki on dokumentoinut yli 700 kunnallista teostaan.

Seuraavana tehtävänä olisi kerätä tarinat talteen siitä, miten teokset ovat kuntien omistukseen päätyneet. Taidetta on kulkeutunut kuntien omistukseen niin harkitusti kuin sattumaltakin.

– Taidetta on saatu esimerkiksi perikunnilta. Joissain kunnissa henkilöstön virkistysrahoilla on hankittu taidetta työpaikoille.

Joissain kunnissa on noudatettu niin sanottua prosenttiperiaatetta eli uutta rakennettaessa, prosentti rakennusbudjetista on käytetty taiteeseen.

Spektaakkelit -näyttely

Kemin taidemuseo toimii Lapin aluetaidemuseona Rovaniemen kanssa.

Kemin toiminta-alueeseen kuuluvat suurimpana Tornio ja sen lisäksi Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Ylitornio, Pello Kolari ja Muonio.

Näyttelyssä esillä teoksia kuntien kokoelmista. Kemin, Keminmaan ja Tornion kuvataiteilijoilla on oma osionsa, samoin Kaltio-lehdellä, Kemin sarjakuvakeskuksella sekä Taidekehystämö ja galleria Arteilla. Valokuvaaja Helena Laakson näyttelyssä on kuvia lappilaiskunnista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös