Lounais-Lappi

"Nähty on, mutta koukkuun ei ole vielä tarttunut"

Simojoen Lohiranta on palvellut kalastajia jo 20 vuotta.

Jouni Valikainen
"Nähty on, mutta koukkuun ei ole vielä tarttunut"

Naantalilainen Pauli Kauppila kalasti ensimmäistä kertaa Simojoelle. Vaikka lohi ei vielä tärpännyt, hän ihastui jokeen ja aikoo tulla paikalle uudelleen.

Jouni Valikainen

Pauli Kauppila ei syö pakastekalaa. Parhainta kala on itse pyydettynä. Naantalilaisena Turun ja Ahvenanmaan saariston vedet ovat tulleet eläkeläismiehelle tutuiksi vuosikausien ajan. Jäiden salliessa hän käy siellä myös pilkillä. Inarijärvellä mies on vetänyt uistinta ja heittämässä Lotto-lippaa jo vuosikausia.

Tänä kesänä Kauppila teki uuden aluevaltauksen, kun hän saapui Simojoelle pyytämään kuningaskalaa – lohta.

–Käytän kelassani monisäikeistä punottua siimaa. Uistimen eteen olisi voinut laittaa muutaman metrin monofilia, sillä punottu siima kuluu nopeasti, jos uistin jää pohjaan ja siima hinkkautuu kiveä vasten, kokenut kalamies Pauli Kauppila kertoo.

Kauppila kuuluu neljän miehen seurueeseen, joista aina vuorollaan kaksi vetää veneestä uistinta ja kaksi kalastaa rannalta. Vielä kolmantena kalastuspäivänä koukkuleuka ei ollut löytänyt puukalaa.

–Olemme nähneet useamman lohen, jotka ovat pintautuneet. Osa niistä on ollut tosi isoja. Joen alajuoksulta on kuulunut uutisia, että kalaa tulee jokeen mukavasti. Vesi on sen verran matalalla, että lohi ei ole syönnillään, Pauli Kauppila kertoo.

Kauppilalta ei tarvitse edes kysyä, mitä mieltä hän on Simojoesta ja jokeen liittyvistä palveluista. Kehuja alkaa tulla sekä Kauppilalta että muiltakin porukassa mukana olevilta kalastajilta.

–Jokikalastus on minulle uusi elämys. Alaniemi on hieno paikka eikä täällä ole liikaa kalastuspainetta. Kalastajia on sen verran sopivasti, että heidän kanssa pääsee puhumaan harrastuksesta. Hyvää on sekin, että täällä ei tarvitse jonottaa parhaille heittopaikoille. On aivan varma, että tulemme tänne uudelleen, Kauppila sanoo ennen siirtymistä yläkoskelle.

Simojoen Lohirannan yrittäjä Eeva Kesonen ei tarvitse lohilaskuria. Hän osaa antaa suuntaviivat, minkälainen lohikesä on tulossa.

–Joessa on kalaa, mutta ei aivan niin paljon kuin parhaimpana vuotena. Asiakkaat ovat saaneet koukkuihinsa lohia. Elokuu on arvoituksellinen, sillä vielä on vaikea sanoa, kuinka paljon kosseja nousee jokeen, Eeva Kesonen kertoo.

Simojoen Lohiranta on palvellut kalaturisteja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Välillä on ollut parempia ja välillä huonompia vuosia. Lohiranta sijaitsee ihanteellisella paikalla Louhelankarin ja Hanskankosken välittömässä läheisyydessä. Kosket ovat Simojoen parhaita poikastuotantoalueita.

–Kaksikymmentä vuotta sitten joessa oli runsaasti kalaa. Välillä lohimäärät notkahtivat, mutta viimeiset vuodet on menty parempaan suuntaan. On hienoa, että nykyisin ymmärretään Simojoen ja sen oman lohikannan arvo, Kesonen sanoo

Lohenkalastus loppuu Simojoella elokuun lopussa. Lohirannassa pidetään syyskuussa lohiseminaari jo yhdeksäntenä vuonna peräkkäin.

–Lohiseminaarissa vedetään yhteen kokemukset kuluneesta kalastuskaudesta ja käydään läpi muun muassa jokeen liittyvät ympäristöasiat. Tutkijat kertovat omat näkemyksensä myös tulevista vuosista. Seminaarissa on ollut mukavasti mukana myös paikallisia asukkaita ja mökkiläisiä, Eeva Kesonen kertoo.

Simojoki

Saa alkunsa Ranualla sijaitsevasta Simojärvestä.

Laskee Simossa Perämereen.

Pituus 193 kilometriä.

Simojoessa on oma luontaisesti lisääntyvä lohikanta.

Parhaat lohenkalastusalueet sijaitsevat muutaman kymmenen kilometrin matkalla alajuoksulla.

Simojoki sopii perhokalastukseen, uistimen vetoon ja rannalta heittelyyn.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös