Myöhäinen kevät hidastanut kesäkukkien ostamista – Tornion Uksein kesäkukkatarhalla istutustyöt aloitettiin jo maaliskuussa

Torniossa viljellään Kemin kaupungin kesäkukat

Elisa Pelttari
Myöhäinen kevät hidastanut kesäkukkien ostamista – Tornion Uksein kesäkukkatarhalla istutustyöt aloitettiin jo maaliskuussa

Tornion Pirkkiössä sijaitseva Uksein kesäkukkapuutarha alkaa olla valmis kesäkukkien sesonkiin. Yrittäjä Karri Hietala odottaa juhannusviikon olevan vilkkainta aikaa.

Tornio

Tornion Pirkiössä sijaitseva Uksein kesäkukkatarha odottaa vielä hetken, että kesäkukkasesonki pääsee kunnolla käyntiin.

Yrittäjä Kari Hietala on havainnut, että myöhäinen kevät on hieman hidastanut kesäkukkien ostamista.

–Nythän kausi ei ole käynnistynyt, että tässä parina päivänä kävi jo mukavasti porukkaa, mutta tänään on taas ollut hiljaista. Myyntikausi lyhenee, kun ihmiset eivät ehdi ostaa kukkia yhtä paljon kuin yleensä. Myyjille jää paljon kukkia käsiin, Hietala kertoo.

Hietala katsoo aina pitkän ajan sääennusteita ja yritys varautuu siihen, että tänä vuonna juhannusviikko tulee olemaan kuhinaa. Hietalan mukaan silloin on varmin aika laittaa sellaisia kukkia, jotka eivät kestä kylmää.

Viileät ilmat eivät kuitenkaan estä ostamasta kukkia.

–Jos on suojaisia paikkoja, lasitettu terassi tai parveke, niin kyllä kukkia voi laittaa. Esimerkiksi amppelit voi nostaa sisälle tarvittaessa, yrittäjä ohjeistaa.

–Eilen huomasin, kun kääntelin maata, että jää tuli vielä vastaan. Kyllä se maa on kylmää, Hietala kertoo.

Uksein kesäkukkatarhalla kesäkukkien istutustyöt aloitettiin jo maaliskuussa.

–Maaliskuu on se ajankohta, että pitää aloittaa istutukset. Tosin hortensioiden istutus aloitettiin jo helmikuussa. Meillä on tuolla sisällä sellainen pieni huone, missä aloitimme kukkien istuttamisen, Hietala kuvailee.

Tänä vuonna valmisteluihin täytyi kiinnittää erityistä huomiota, kun Kemin kaupunki teki ison kukkatilauksen. Tarvittavien istutusten määrä moninkertaistui kertaheitolla.

–Tarjouspyyntö ratkesi vasta tammikuussa, niin meni melko pitkälle. Mutta on se iso juttu meille, Hietala kehuu.

Uksein kesäkukkatarha työllistää yhden vakituisen työntekijän ja kausityöntekijöitä. Silti yrittäjälle itselleen jää kiitettävästi tekemistä, varsinkin sesonkiaikana.

–Kyllä tässä on itselle enemmän työtä kuin ehtii tehdä, Hietala kertoo.

Yrittäjän mukaan kesäkukkasesonki ajoittuu huhti-, touko- ja kesäkuuhun, ja sitten se rauhoittuu.

–Tekisi mieli tehdä vielä paljon enemmän asioita, mutta kun ei vaan ehdi. Varsinkin juhannusviikko on kiireistä aikaa. Mutta mikäs se tässä, kun on mielekästä työtä, yrittäjä kertoo.

Perinteiset kukat ovat edelleen ihmisten suosiossa, mutta myös vanhan ajan kukat ovat tulleet takaisin muotiin, kuten annansilmä ja verenpisarat. Ensimmäisenä asiakkaat tulevat kyselemään orvokkeja, sitten äitienpäiväruusuja ja siitä se kausi yleensä lähteen käyntiin.

–Esimerkiksi orvokkiamppeleita menee pitkin kesää. Myös pelargoniat, surfiniat ja petuniat ovat suosittuja. Miljoonakelloa menee myös, se on helppohoitoinen. Yleensäkin amppelikukat ovat suosittuja, yrittäjä luettelee.

Monesti pohditaan, mitkä kukat menestyvät pohjoisessa. Yrittäjä neuvoo ennen kaikkea valitsemaan kukat sen mukaan, mihin paikkaan ne tulevat pihalla. Esimerkiksi pelargonia kestää paahdetta, kun taas hortensia ja lobeliat tykkäävät puolivarjosta ja amppeliavaula kestää tuulisella paikalla.

–Kesäkukat menestyvät hyvin, kunhan niitä hoidetaan ja laitetaan oikeanlaiseen paikkaan, Hietala ohjeistaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös