Lounais-Lappi

Musiikki säestää torniolaisen Päivi Pulkkisen elämää työssä ja vapaalla – "jos vanhemmat eivät olisi kannustaneet, ei minulla olisi tätä kaikkea"

Ajatus musiikinopettajan työstä virisi Päivi Pulkkisella jo yläasteaikoina. Samoihin aikoihin syntyivät myös ensimmäiset omat laulut, ja siitä asti Pulkkinen on säveltänyt ja sanoittanut omaa musiikkia. Lokakuussa irtosi voitto Kangasalan seurakunnan sävellyskilpailusta opettajakollega Seppo Gullstenin kanssa.

Maiju Hirvonen
Musiikki säestää torniolaisen Päivi Pulkkisen elämää työssä ja vapaalla – "jos vanhemmat eivät olisi kannustaneet, ei minulla olisi tätä kaikkea"

Musiikki täyttää pitkälti sekä Päivi Pulkkisen työ- että vapaa-ajan. –Musiikki on kanava, jonka kautta voin kertoa minulle tärkeimmistä asioista ja jakaa tunteita ja ajatuksia.

Maiju Ylipiessa

Musiikki on säestänyt Päivi Pulkkisen elämää oikeastaan aina.

Ensin tuli muskari, ja 5-vuotiaana alkoivat jo pianotunnit. Kolmannella luokalla Päivi aloitti musiikkiluokan ja sen myötä viulutunnit, jotka kuitenkin vaihtuivat yläasteella kitaraan.

–Tämmöinen perinteinen kuvio, Pulkkinen nauraa.

Oululaislähtöinen Pulkkinen on työskennellyt musiikinopettajana Torniossa 17 vuotta. Musiikki täyttää pitkälti myös vapaa-ajan.

Mitään todellista kilpailijaa musiikille ei ole koskaan elämässä ollut.

–Ei minulla sellaista hirveää paloa ja intohimoa oikeastaan ole mihinkään muuhun. Viime vuosina on vain vahvistunut, että tämä on se minun juttuni, jota haluan tehdä.

Vaikka sekä työ että vapaa-aika pyörivät musiikin ympärillä, se ei ole paloa himmentänyt: musiikin opettaminen ja sen tekeminen ovat niin eri asioita.

–Välillä minusta tuntuu, että olen ihan parhaassa mahdollisessa ammatissa. Välillä taas tuntuu, että mitä tahansa muuta, vaikka Siwan kassalle, Pulkkinen nauraa.

–Mutta niin se varmaan menee vähän jokaisella.

Parasta Pulkkisen mielestä työssä on, kun pääsee iloitsemaan oppilaiden onnistumisista, ja kun yhteismusisointi kuulostaa omaankin korvaan hyvältä.

–Ja tietenkin esiintymiset, niistä jää aina hyvä fiilis itsellekin.

Ajatus musiikinopettajan työstä virisi jo yläasteaikoina. Samoihin aikoihin syntyivät myös ensimmäiset omat laulut, ja siitä asti Pulkkinen on säveltänyt ja sanoittanut omaa musiikkia.

Omat tekstit ovat enimmäkseen hengellisiä. Usko on se toinen asia, joka on kulkenut mukana elämässä nuoresta asti.

–Kyllä minä pidän itseäni kristittynä taiteilijana. Vaikka kaikissa lauluissa ei puhutakaan Jumalasta suoraan, uskon silti, että jollain lailla se vaikuttaa kaikkeen tekemääni musiikkiin.

–Usko antaa turvan ja pohjan elämälle. Vaikka olisi kuinka hankalaa, on ihana luottaa, että minunkin elämäni on suuremmissa käsissä, enkä ole koskaan yksin, Pulkkinen kuvailee.

Pulkkinen ajattelee, että musiikkikin on lahja, joka hänelle on annettu.

–On suuri etuoikeus, että saan laulujeni avulla koskettaa muita ihmisiä, ja saada siitä itsekin iloa. Musiikki on kanava, jonka kautta voin kertoa minulle tärkeimmistä asioista ja jakaa tunteita ja ajatuksia.

Kun Pulkkisten neljä lasta olivat pieniä, jäi oman musiikin tekeminen ymmärrettävästi vähemmälle. Nyt nuorinkin on jo ekaluokalla, ja vanhemmillakin omaa aikaa enemmän.

Viime aikoina Pulkkista ovat inspiroineet eniten muiden tekstit, varsinkin suomalaiset klassikkorunot. Viimeksi kesällä syntyivät uudet kappaleet Saima Harmajan Rannalla-runoon ja L. Onervan Ihmiseen. Lauluja on syntynyt myös opettajakollega Seppo Gullstenin ja eläköityneen opettajan Eila Hietaniemen teksteihin.

–Lauluja syntyy sellaisista teksteistä, joissa on jotain omiin tunteisiin käyvää. Ne ovat heti alkaneet soida itsellä musiikiksi.

Runokappaleita on kuultu Minun runoni soivat -konserteissa vuonna 2013 perustetun Kairos-yhtyeen kanssa, jossa soittaa Pulkkisen lisäksi Pop & Jazz Konservatorio Lappian opiskelijoita ja Länsi-Pohjan jousikvartetin soittajia.

–Kairos soittaa täysin omaleimaista, melodista ja tunnelmallista musiikkia, jossa inspiraation lähteenä ovat puhuttelevat sanoitukset, Pulkkinen kuvailee.

Yhtye on julkaissut viiden kappaleen albumin vuonna 2015 ja keikkaillut ympäri Suomen. Toiveissa on, että konsertointi saisi jatkua.

–Sitten haluaisin tietenkin tehdä uuden levyn, mutta se vaatii aikaa ja rahaa.

Pulkkinen korostaa, kuinka kiitollinen on vanhemmilleen, että nämä ovat jaksaneet aina kannustaa musiikkiharrastuksessa. Suvussa on paljon muusikkoja, ja musiikin arvostus näkyi kotonakin.

–Jos vanhemmat eivät olisi ohjanneet ja kannustaneet musiikin pariin, ei minulla tänä päivänä olisi tätä kaikkea. Ei olisi varmasti biisin biisiä.

Kannustavat aikuiset olivat tärkeitä myös myöhemmin, kun lukioikäinen Päivi harkitsi jättävänsä lukion kesken ja vaihtavansa kanttoriopintoihin. Madetojan lukion musiikinopettajat kuitenkin muistuttivat, että Päivihän halusi musiikinopettajaksi, joten lukio kannattaisi käydä loppuun.

Ja hyvä niin.

–Mieluummin olen kyllä musiikinopettaja kuin kanttori. Ei se olisi ollut minun juttuni sitten kuitenkaan.

Kairos-yhtyeen Minun runoni soivat -konsertti 25.11. Parasniemen seurakuntatalolla Torniossa.

Roope Saraste
Torniolaisten opettajien Päivi Pulkkisen ja Seppo Gullstenin kappale voitti Kangasalan seurakunnan sävellyskilpailun.

Torniolaisten opettajien Päivi Pulkkisen ja Seppo Gullstenin kappale voitti Kangasalan seurakunnan sävellyskilpailun.

Päivi Pulkkinen

Syntynyt Oulussa vuonna 1976.

Valmistunut ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta 1995 ja kasvatustieteiden maisteriksi Oulun yliopistosta vuonna 2000 pääaineenaan musiikkikasvatus.

Työskennellyt Tornion kaupungilla musiikin lehtorina vuodesta 2000. Opettaa musiikkia Tornion yhteislyseon lukiolla ja Raumon koululla.

Perheeseen kuuluu aviomies ja neljä kouluikäistä lasta.

Pääinstrumentti piano. Vapaa-ajallaan säveltää ja sanoittaa omia kappaleita mm. Kairos-yhtyeelleen, jossa myös soittaa ja laulaa.

Voitto kotiin sävellyskilpailusta

Päivi Pulkkisen säveltämä ja Seppo Gullstenin sanoittama kappale Arvaamaton tie vei voiton Kangasalan seurakunnan sävellyskilpailussa. Lisäksi Pulkkisen säveltämä ja sanoittama Kiitos Jumala, meitä rakastat / Eetun iltalaulu sai kunniamaininnan.

Kilpailuun osallistui 63 sävellystä, joista kuusi parasta kilpaili finaalissa Kangasalan kirkossa 8. lokakuuta.

–Arvaamaton tie -sanoitus lähti siitä ajatuksesta, kun esimerkiksi kouluampumisten jälkeen lähipiiri on ollut täysin yllättynyt siitä, että henkilö on päätynyt tällaiseen ratkaisuun, eikä ole kenties havainnut tuon ihmisen tuskaa. Jokainen voi tietenkin tulkita sanoja niin, miltä tuntuu, Tornion yhteislyseon lukiossa opettava Seppo Gullsten kertoo.

Pulkkinen ja Gullsten ovat kirjoittaneet lauluja yhdessä vuodesta 2009, jolloin he tekivät Siivilläsi lennä -kappaleen ylioppilasjuhlaan. Gullsten on vastuussa sanoista, joiden ympärille Pulkkinen vuorostaan kirjoittaa laulut.

Parhaillaan kaksikolla on tekeillä ihmiselämän iloista ja suruista kertova kerronnallinen musiikkikonsertti Elämän talossa, joka on tavoitteena esittää ensi keväänä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös