Lounais-Lappi

Monipuolinen Meri-Lappi -pääkirjoitus: Minäkin voin vaikuttaa palvelujen saatavuuteen

Monipuolinen Meri-Lappi -pääkirjoitus: Minäkin voin vaikuttaa palvelujen saatavuuteen
Taina Nuutinen-Kallio

Mitä meillä täällä on ja mitä me tänne tarvitsisimme tai oikeastaan haluaisimme?

Kysyin kysymyksen Lounais-Lapin Facebook-sivuilla. Kiersin myös Meri-Lapissa utelemassa tavallisten ihmisten mielipiteitä aiheesta.

Moni oli tyytyväinen: Meri-Lapista saa kaiken, mitä tarvitsee. Jotkut tilasivat verkosta ainoastaan sellaisia asioita, joita on järkevää tilata: matkoja, lippuja ja sen semmoista.

Muistan kun kymmenkunta vuotta sitten oltiin samanlaisten asioiden äärellä. Nuoret esittivät toiveita palveluista. Silloin ykkösvastaus taisi olla: H&M. Se saatiin alueella vuosia sitten.

Myös muita ketjuja meillä on täällä useita, mutta lisääkin kaivataan. Useassa vastauksessa nousivat esiin sellaiset liikkeet kuin Tiger, Indiska, Body Shop, Polar O Pyret ja Claes Ohlson. Nämä kansainväliset ketjuliikkeet ovat tuttuja monista muista kaupungeista.

Nuoret kaipailivat myös muun muassa Monkin ja New Yorkerin liikkeitä.

Paikalliset yrittäjämme tai sellaisiksi haaveilevat eivät oikein voi tehdä näiden haaveiden eteen mitään. Ketjuliikkeitä tänne saadaan, mikäli ketjuista katsotaan, että markkina-alueemme on riittävä.

Vaikka kansainväliset ketjut ja vaatemerkit olivat vastauksissa laajasti edustettuina, toivottiin parissa vastauksessa myös kotimaisia vaatteita lapsille ja aikuisille. Lastenvaateliikettä toivoivat etenkin kemiläiset vastaajat.

Nousi vastauksista esiin muutakin kuin ketjuja. Kaivattiin esimerkiksi tee se itse -hallia pieniin autoremontteihin ja askartelu- käsityötilaa, jota voisi vuokrata pariksi illaksi viikossa. Tilasta löytyisi yleiset koneet, kuten ompelukone, vannesaha ja dremel sekä laserleikkuri ja 3d-tulostin.

Ravintoloita ja kahviloita Meri-Lapissa on mukavasti. Lisä ei olisi silti pahitteeksi.

Kemiin kaivattiin muun muassa pastaravintolaa ja Tornioon bistro-tyyppistä paikkaa, joka tarjoaisi laadukasta ruokaa ja joka palvelisi myös iltaisin. "Ja siis ei mitään frittikeittimessä tehtyä ristikkoperunaa, vaan aidosti laadukasta, hyvistä aineksista tehtyä simppeliä ruokaa, sellaista joka on parempaa kuin ite tekis.", eräs kommentoi.

Myös hyvää kasvisruokaa tarjoavaa ravintolaa kaipailtiin valikoimaan.

Kannattaako ihmisiltä kysellä, mitä palveluja tai millaista valikoimaa he haluaisivat lisää? Me ihmiset olemme joskus vähän ristiriitaisia. Toivomme kaikenlaisia palveluita, mutta kun niitä olisi tarjolla, käytämmekö niitä kuitenkaan?

Hyvänä esimerkkinä ruokaravintolat. Moni toivoo laajempia aukioloaikoja ruokapaikoille ja kahviloille. Silti ulkona syöminen keskittyy usein lounasaikoihin. Iltaisin käydään ulkona syömässä aniharvoin.

Omalla kulutuskäyttäytymisellämme voimme vaikuttaa palvelujen saatavuuteen.

Kirjoittaja on Lounais-Lapin päätoimittaja.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös