Miten Meri-Lapin kuntien pitäisi edetä sotessa – vastaa Lounais-Lapin kyselyyn

Pentti Vuosaari
Miten Meri-Lapin kuntien pitäisi edetä sotessa – vastaa Lounais-Lapin kyselyyn

Länsi-Pohjan keskussairaala.

Taina Nuutinen-Kallio

Sote kuohuttaa Meri-Lapissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko Lupasi Lapin Kansan jutussa, että Länsi-Pohjan synnytysosasto saa poikkeusluvan, mikäli kunnat luopuvat erikoissairaanhoidon yrityshankkeesta. Hän lupasi myös kaksi selvityshenkilöä korjaamaan Länsi-Pohjan ja muun Lapin tulehtuneita välejä.

Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion kaupungin- ja kunnanvaltuustot käsittelevät yhteisyrityksen perustamista maanantaina 13.11.

Mitä mieltä sinä olet, mitenkäs tämä homma pitäisi nyt päättää? Vastaa kysymykseen ja perustele. Kiitos!


Kommentit (8)

  • Järki voittakoon

    Poropeukalo Mannisen peukaloima Kemin sairaalan alasajosuunnitelma olisi voitu helposti korvata lisäämällä merilappi maakunnaksi, jolloin toiminta olisi jatkunut. Nyt paikalliset joutuvat hieman kärsimään turvautuessaan yksityiseen mutta onneksi saivat aikaiseksi pelastavan päätöksen. Alueella on kuitenkin paljon suuria tehtaita, 2 satamaa, kaivos, lentokenttä, oppilaitoksia jne. Sairaalan siirto Rovaniemelle on järjettömyydessään pahimpia Suomen päättäjien mokista. Etelän nerot eivät tajua Lapin laajuutta, Oulun korkeudella ollaan vasta Suomen puolivälissä. Kemissä tarvitaan ehdottomasti laajan päivystyksen sairaala ja toisen voisi rakentaa Sodankylään. Pikku Rovaniemen potilaat voisi hoitaa Kemissä, Oulussa tai Sodankylässä. Pohjois-Lappikin kehittyy tulevaisuudessa uuden radan myötä ja painopiste siirtyy Rovaniemeltä pohjoiseen. Eikä Sipilän ja Väyrysen kiistoista tarvitse enää kauaa kärsiä. Näkyy kyllä tässäkin niinkuin satamien ruoppauksessa.

  • Merilappilainen

    Meri-Lapissa on pakko säilyttää sairaala, missä saa apua kaikissa äkillisissä ihmisen terveyteen ja henkeen vaikuttavissa tapahtumissa. Täältä on pitkä matka niin Ouluun kuin Rovaniemellekin. Tiet ovat aina ruuhkaisia, eikä ohitustilaisuuksia juuri ole, eikä ampulanssejakaan riitä joka lähtöön. Lapin alueella vain Kemissä ja Torniossa on suuria tehtaita, joiden vuoksi myös on välttämätöntä, että ihmisten henki täällä on turvattu. Jos sairaalan toiminta lasketaan alas ihmisten turvattomuus lisääntyy, ja muuttoliike kiihtyy täältä poispäin.
    Sote asiat on mielestäni tavallisen kansalaisen näkökulmasta katsottuna niin levällään, ettei ole päättäjilläkään tietoa, mitä pitäisi tehdä. Faktat täytyy ensin selvittää, ennen kuin tehdään päätöksiä.
    Vaihtoehtoja täytyy olla. Yhteisyritys on sitten paikallaan, jos sairaalan säilyminen on vaakalaudalla, valitettavasti, mutta ei kai Suomen kaltaisessa valtiossa voida ihmisiä jättää tällaisissa asioissa heitteille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös