Lounais-Lappi

Miten käy Länsi-Pohjan hallintoväen? – Riitta Luosujärvi vastaa

Tilat, tilaajatehtävät sekä psykiatria ja ensihoito pysyvät yhä kuntayhtymän hallussa.

Nina Susi
Miten käy Länsi-Pohjan hallintoväen? – Riitta Luosujärvi vastaa

Riitta Luosujärvi muistuttaa, ettei sairaanhoitopiiri katoa.

Teija Laurinolli

Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminta alkoi 1. tammikuuta noin puolen vuoden siirtymä- ja haltuunottovaiheella. Sen aikana suuri osa Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnoista sekä osa Kemin ja Tornion terveyspalveluista siirtyy uuden yhteisyrityksen alaisuuteen. Keminmaa ja Simo ovat päättäneet luovuttaa vain erikoissairaanhoidon ja kuntoutuksen.

Terveysyhtiö Mehiläisen ja neljän Meri-Lapin kunnan yhteisyrityksen järjestelyt on siis aloitettu, vaikka viimeinen sinetti 15-vuotiselle sopimukselle saadaan vasta valituskäsittelyjen jälkeen.

Vaihtuuko koko hoitohenkilöstön työnantaja? Kuinka käy hallinnon ja tukipalveluiden väelle?

–Pitää muistaa, että sairaanhoitopiiri ei katoa ja sille jää mittavasti omaa toimintaa. Psykiatria ja ensihoito pysyvät yhä kokonaan kuntayhtymän hallussa. Kunnista voi sairaanhoitopiirille myöhemmin siirtyä mielenterveys- ja päihdepalveluita, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

–Valtaosa sairaalan ja osa kuntien terveyskeskusten hoitohenkilöstöstä siirtyy uuden yrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Pelkästään ensihoito ja psykiatria sekä tukipalvelut ja apuvälinekeskus työllistävät satoja henkilöitä, joiden työnantajana säilyy kuntayhtymä. Lain mukaan sairaanhoitopiirillä on lisäksi oltava vähintään yksi virkalääkäri.

Luosujärvi muistuttaa, että myös tilat ja tilaajatehtävät jäävät kuntayhtymälle. Edelleen esimerkiksi kirjanpito sekä henkilöstö- ja tietohallinto jatkavat sairaanhoitopiirin alaisuudessa.

–Kaikkia näitä hoitamaan tarvitaan ihmisiä. Yksityiskohtaisesti asioita ei ole vielä käyty lävitse. Sairaanhoitopiirihän ei ole yhteisyrityksen osakas vaan kunnat ovat. Yhteisyrityksellä on oma toimitusjohtaja, ja yritys rakentaa haluamansa hallinnon.

Työmaata riittää lähikuukaudet.

–Henkilökunnalle tämä on aika rasittavaa, koska avoimia asioita on paljon. Osa voi haluta jäädä kuntayhtymän palvelukseen, jolloin sairaanhoitopiiri myisi palveluita yhteisyritykselle. Meillä on kymmeniä vuosia palvelleita työntekijöitä, joiden vanhojen eläkkeiden säilyminen edellyttää, että palvelussuhde jatkuu kunta-alalla eläkkeeseen asti.

Vuonna 2020 saattaa alkaa uusi revohka.

–Jos maakunta-sote toteutuu, siinä on omat isot järjestelynsä. Monimutkainen paketti tietää töitä myös kansalaisille, joiden täytyy pystyä tekemään valintoja. Kaikilla ei ole siihen kyvykkyyttä, Riitta Luosujärvi huokaa.

–Myllerrys ei siis ole ohitse yhdessä tai kahdessa vuodessa.


Kommentit (2)

 • maksaja

  Syntymässä on kaksikertainen tuottaja, mutta yksinkertainen maksaja.

  Muu maakunta ei tule näiden neljän kunnan avuksi vielä vuosiin, ehkä ei koskaan.

  Kuka maksaa – ja millä rahalla?

  Yksi peruste ratkaisuun on ollut se riski, joka suurille teollisille työnantajille syntyy mahdollisen suuronnettomuuden yhteydessä.
  Ehkä he – missä niiden omistus lieneekin – nyt sitten löysäävät kukkarojensa nyörejä? Harras, toteutumaton toive.

  Voi olla, että merkittävä osa neljän kunnan sote-palveluista vuosina 2018-20 jää vaille katetta.

  Velaksi?

  Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa.

  2011 alkaen tilanne tietenkin muuttuu.
  Vai muuttuuko?
  Ehkä siten, että noiden neljän kunnan sote-palvelut joudutaan entistä enemmän hankkimaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta ja se sote-piiriltä. Laskut lankeavat, mutta päätösvalta ei siirry. Se on joka tapauksessa näiden neljän kunnan ulottumattomissa.

 • Nimetön

  Ymmärtääkö kauan palvellut henkilökunta minne häviää mehiläisessä pitkä pätkä vuosilomista?Nimimerkillä kokemusta on.Valtion firma yhtiöitettiin,siirryttiin ns.liikelaitokseksi.Valtion aikana tienattu eläke “mitätöitiin”. Lopullinen eläke tässä tapauksessa pieneni 300,00 euroa/kk ja 3600,00 euroa/vuosi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös