Lounais-Lappi

Metsä Groupin tehdasalueen kaava etenee seuraavaksi lautakuntaan, hallituksen ja valtuustoon

Tavoitteena on, että Kemin kaupunginvaltuusto päättää huhtikuun alussa vaiheasemakaavan kohtalosta.

Jussi Saarela
Metsä Group joko uudistaa vanhan sellutehtaan tai rakentaa sen tilalle uuden biotuotetehtaan.

Metsä Group joko uudistaa vanhan sellutehtaan tai rakentaa sen tilalle uuden biotuotetehtaan.

Jussi Saarela

Metsä Groupin Kemin tehdasalueen vaiheasemakaavan muutosehdotus oli kuukauden ajan nähtävillä. Ehdotusvaiheen nähtävilläoloaikana tuli kuusi lausuntoa viranomaisilta ja yksi muistutus yksityishenkilöltä.

Vaiheasemakaavan muutosehdotus on käynnissä, koska Metsä Group haluaa purkaa viisi vanhaa punatiilistä, suojeltua teollisuusrakennusta mahdollisen jättitehtaansa tieltä.

Kaavassa tarkastellaan alueen rakennussuojeluasioita, suurimpia sallittuja rakentamiskorkeuksia sekä rakennusalueen ja tonttien rajoja. Puntarissa ovat vastapuolina yhteiskunnallinen hyöty ja rakennusten suojeleminen.

Metsä Groupilla on käynnissä Polar King -hanke, jossa se tutkii joko nykyisen sellutehtaan uusimista tai korvaamista kokonaan uudella jättimäisellä biotuotetehtaalla.

Viranomaisilta tuli kuusi lausuntoa ehdotusvaiheen nähtävilläoloaikana. Turvallisuus- ja kemikaalivirastolla (Tukes) ei ollut huomautettavaa kaavasta. Traficomin toiveesta täsmennettiin Sahasaaren alueen korkeusaseman kaavamerkintää Kemi-Tornion lentoaseman lentokorkeuksien kannalta. Lapin ely-keskuksen, Museoviraston ja Tornionlaakson maakuntamuseon lausunnot nostivat esille lähinnä alueen kulttuurihistoriallisia arvoja. Lapin liittokin korosti kulttuurihistoriallisia arvoja, mutta puolsi biotuotetehtaan tekemistä, koska sillä on alueelle elinkeinollisesti niin suuri merkitys.

Yksityishenkilön tekemä muistutus toi esille lähinnä mahdollisia meluhaittoja, jotka ratkaistaan myöhemmin tehdashankkeen luvituksessa.

Kaava-aineistoon tehtiin teknisiä pienehköjä korjauksia nähtävilläolon jälkeen.

Vaiheasemakaavan muutosehdotus etenee seuraavaksi tekniseen lautakuntaan, kaupunginhallitukseen ja lopulta kaupunginvaltuustoon. Tarkoitus on saada asia valtuuston 1. huhtikuuta pidettävän kokouksen listalle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös