Lounais-Lappi

Merinovilla on suosikkimateriaali koiran vaatteissa ­– torniolainen Satu Heikkilä palasi vanhaan ammattiinsa

Koirien vaatteet syntyvät mittatilaustyönä.

Taina Nuutinen-Kallio
Satu Heikkilän italianvinttikoirat palelevat talvella.

Satu Heikkilän italianvinttikoirat palelevat talvella.

Taina Nuutinen-Kallio

Tyttärensä koiraharrastuksen myötä torniolainen Satu Heikkilä innostui nelisen vuotta sitten hankkimaan perheeseensä Minni-koiran. Italianvinttikoira Minnistä ei irtoa juuri karvaa tai hilsettä, joten se sopii allergiseenkin kotiin.

Kaksi vuotta sitten taloon tuli toinen koira: Iines.

Italian vinttikoiran turkki on niin ohut, että sitä tahtoo palella Suomen talvessa, joten se tarvitsee vaatteita.

Vinttikoirilla on iso rintakehä, mutta kaula on kapea. Sopivia vaatteita oli tälle rodulle vaikea löytää, joten Heikkilä alkoi suunnitella ja ommella niitä itse.

– Ensimmäinen ammattini on ompelija. Ompelin nuorena paljon ja työskentelin muun muassa Tornion sukkatehtaalla. Opiskelin merkonomiksi ja työskentelin myyjänä. Innostuin kuitenkin ompelemisesta uudestaan, joten perustin toiminimen, Satu Singerin, Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan italianvinttikoira ei suinkaan ole ainut rotu, jolle on haastava löytää sopivia valmisvaatteita. Heikkilä on valmistanut mittatilaustyönä vaatteita esimerkiksi bullmastiffille ja chihuahuoille.

– Moni asiakas on sanonut, että jos leveys on sopiva, voi pituus olla liian pitkä tai lyhyt. Vaate ei välttämättä istu tarpeeksi hyvin.

Maailmalla koiria saatetaan pukea koiraa ihan huvin vuoksi. Suomessa eläinten vaatteita hankitaan ennemminkin lämmikkeeksi tai turkin suojaksi rapakeleille.

–Keväällä tiet ovat pölyisiä. Silloin halutaan suojata turkit.

Vaikka käytännöllisyys on Heikkilän asiakkaille tärkeää, haluavat he myös, että koirien asut ovat yksilöllisiä.

Heikkilän suosikkimateriaali koiran asuksi on pehmeä merinovilla sekä ulkovaatteena softshell.

Aikaisemmin hän teki vaatteita fleecestä, mutta hän huomasi, että hänen koiransa pitävät merinovillaa miellyttävämpänä yllä.

– Huomasin, että fleece kutitti Minnin ihoa. Se hiutti itseään sohvaa vasten. Fleece menee sähköiseksi, ja voi takuttaa pitkäkarvaisen koiran turkin, Heikkilä arvioi.

Ulkoilupukujen lisäksi Heikkilä tekee koirille esimerkiksi tossuja ja narttujen juoksupöksyjä. Heikkilä harrastaa koiriensa kanssa agilityä, ja radalla pöksyt tulevat tarpeeseen, mikäli koiralla on juoksuaika.

–Olen kehittänyt joustavia pöksyjä, sellaisia, jotka eivät estä koiran liikkumista.

Heikkilän omille koirille vaatteet puetaan kylmään aikaan päälle vain pidemmille ulkoilureissuille.

Koirien vaatteiden lisäksi Heikkilä valmistaa vaatteita myös ihmisille.

–Vaihdan vetoketjuja ja teen muita ompelutöitä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös