Lounais-Lappi

Meri on Kemin kesäturismin valttikortti – melonta ja suppailu löivät läpi

Ilmeet kertovat, mitä mieltä retkeilijät ovat merimelonnasta.

Ilmeet kertovat, mitä mieltä retkeilijät ovat merimelonnasta.

Jouni Valikainen

Perämeren pohjukan lahdukat ovat jääriitteessä. Perämeren Jähti nostettiin viime viikolla kuivalle maalle odottamaan pientä kunnostusta ennen seuraavan purjehduskauden alkua. Vielä lokakuun puolella iltamyöhään Jähdin kippari Olli Ahonen vei kolmisenkymmentä kiinalaisturistia Selkäsaaren kotakylään.

– Turistit söivät kodassa hyvän ruuan ja purjehdimme pimeällä yötä myöten takaisin. Se oli hieno reissu, kippari kertoi.

Jähdin ulkomaalaisten turistien osuudeksi Ahonen laskee jääneen noin viiteen prosenttiin koko kesän risteilyporukasta.

Takana on todellinen intiaanikesä. Se oli jopa liian kuuma, jotta Jähdin risteilyille olisi ollut ennätysmäärä kysyntää.

– Heinäkuun alussa alkoi helle. Silloin kemiläiset jäivät nauttimaan terassille virvokkeita eikä merimatkat olleet ensimmäisinä mielessä.

Pensaskariin, Sarveen ja Laitakariin suunnitellut risteilyt olivat taloudellisesti kohdallaan.

– Hyviä risteilyjä oli suhteellisesti enemmän kuin aiempina vuosina. Reissuihin sisältyi usein ruokailuja ja illanistujaisia eli oheismyynnillä risteilytoiminta piti pään pinnalla. Eri yritykset olivat varanneet mukavasti risteilyjä viime kesänä, Ahonen muistelee.

Laitakarista on tullut Jähdin ykköskohde, vaikka se sijaitsee vain reilun kilometrin päässä sisäsatamasta Jähdin laituripaikasta.

– Käymme ensin haistelemassa meri-ilmaa Ajoksessa tai Kemijokisuulla. Sen jälkeen purjehdimme Laitakarin laituriin. Laitakarin laituri, pitkospuut ja laavut on kunnostettu. Paikalla on huoltorakennus ja uusia infotauluja. Ensi kesänä Kemin Laitakariyhdistyksellä on tarkoitus lisätä rakennuskantaa ja tuoda esille alueen historiaa, Olli Ahonen tietää kertoa.

Jähdin lisäksi vesibussi Leila risteili viime kesänä muun muassa Laitakariin. Ensi kesänä halukkaat pääsevät risteilemään myös perinnelaiva Katariinalla, joka oli koko viime kesän kiinni sisäsataman laiturissa.

– Katariinalle tehdään koneremontti, jotta se pääsee ensi kesänä merelle. Talvisaikaan Katariinalla voidaan tarjota palveluja esimerkiksi hiihtäjille ja lumikenkäilijöille, Ahonen suunnittelee.

Päivi ja Pekka Koskelan Lapinmeren Melontakeskuksella tulee ensi kesänä täyteen kymmenen vuotta, kun se on järjestänyt ohjattua melontatoimintaa. Kulunut kesä oli yrityksen vilkkain. Siitä kuuluu iso ansio yläkerran säänhaltijalle.

– Kesä oli oikeasti kuuma ja tuuleton. Teimme öitä myöten töitä melojien kanssa heinäkuun alusta aina elokuun puoleen väliin saakka, Päivi Koskela kertoo.

Koskela on saanut kymmenessä vuodessa huomata, että asiakaskunnat tarpeet ovat muuttuneet.

– Alkuaikoina ihmiset halusivat oppia melomaan ja hankkivat myöhemmin itselleen oman kajakin. Nykyisin vierailijat etsivät lomillaan enemmän tekemistä. Olemme saaneet uusia asiakkaita Kemiin tulleilta valtameriristeilijöiltä. Harmi vain, että he viipyvät niin lyhyen ajan Kemissä, Koskela sanoo.

Kauempaa tulleet merimelojat ovat olleet ihastuneita Perämeren puhtaaseen luontoon ja yleensäkin koko merelliseen alueeseen. Jokaisen (jokamiehen) oikeudet ovat uutta useille ulkomaalaisille.

– He eivät oikein ymmärrä, että täällä voi rantautua saareen ja tehdä laavulla tulet kaupungin hankkimilla polttopuilla. Se on heille uusi asia, Päivi Koskela kertoo.

Lapinmeren Melontakeskuksella on tukikohta Täikön ja Selkäsaaren väliin sijoittuvalla Kajavakarilla. Monet kanoottiretket suuntautuvat Kajavakarille, missä melojia odottaa vanha kunnostettu laavu. Laavu on retkeilijöiden käytössä talvet ja kesät.

Kajavakarista on tullut yksi turvapaikka merellä liikkujille. Pari seuruetta on joutunut merihätään ja ovat odotelleet apua kodalla.

– Meidän toiminnan lähtökohta on turvallisuus. Jos liikkeellä on normaalia isompi ryhmä, otamme lisäsilmiksi muutaman kokeneen melojan, Päivi Koskela sanoo.

Viime kesän villitykseksi Kemin merialueella nousi suppailu. Seadventures toi sup-laudat Mansikkanokalle, missä halukkaat pääsivät kokeilemaan uudehkoa vesillä liikkumisen muotoa.

– Saimme laudat käyttöömme vasta heinäkuun alussa, joten yli tuhat vuokrausta on hyvä luku. Tarkoitus on ilman muuta jatkaa suppailua myös ensi kesänä, Seadventuresin toimitusjohtaja Sakari Laukkanen kertoo.

Yritys rakentaa muitakin toimintoja vesiurheiluun liittyen. Se on jo nyt hakenut sopivaa henkilökuntaa esimerkiksi vesihiihtoon liittyen.

– Viime kesä antoi uskoa kesämatkailuun. Toivottavasti talvikaudesta tulee taloudellisesti sen verran hyvä, että meillä on vara investoida ensi kesään, Sakari Laukkanen sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös