Lounais-Lappi

Meri-Lappi on tuulivoimaveron suurin hyötyjä

Meri-Lappi on tuulivoimaveron suurin hyötyjä
Katri Kulmuni

Tunnustan heti kärkeen. Olen tehnyt eduskunnassa kaksi vuotta hartiavoimin töitä saadakseni veronkiristyksen aikaiseksi.

Kyseessä on tuulivoimavero.

Tällä hetkellä tuulivoimaa verotetaan yhtä paljon kuin vaikkapa omakotitaloja. Vesivoimasta sen sijaan kannetaan tätä merkittävästi korkeampaa veroa. Kysyin, miksi ei tuulivoimasta?

Tuulivoimasta on hyötyjen lisäksi myös haittaa. Osa pitää myllyjä kauniina, osa kauheina. Koska maisemahaitat ovat paikallisia, tulisi myös hyötyjen jäädä nykyistä paremmin sijaintialueelle.

Apuja tähän tuo tuulivoimaveron nosto. Nykyisellään yksittäisen tuulivoimalan tehon tulisi ylittää 10 megan raja, jotta se tulisi korkeamman voimalaitosveron piiriin. Harmi vaan, että näin suuria tuulimyllyjä ei ole edes olemassa.

Asiaan on saatu muutos. Viime viikolla annettiin eduskunnalle lakiesitys, jonka jälkeen 10 megan tehorajaa ei lasketa yksittäisestä myllystä, vaan tuulipuistokohtaisesti. Puistokohtaisesti laskettuna tuo 10 megan raja tulee ylittymään.

Päätös tuo merkittäviä verotuloja monelle tuulivoimaan panostaneelle Meri-Lapin kunnalle. Tuulivoimayhtiöt maksavat jatkossa selvästi enemmän veroja myllyjen sijaintikunnille. Tämä on perusteltua.

Lapissa tuulivoimaveron voittajia ovat erityisesti Simo, Kemi, Tornio, Sodankylä ja Tervola. Simossa myllyjen vuosittainen verokertymä nousee noin 600 000 euroon vuodessa. Tällä on suora vaikutus kuntalaisten palveluihin. Sillä on merkitystä vaikkapa kirjastopalveluihin, koulunkäyntiavustajiin tai hoitajien lukumäärään.

On oikeus ja kohtuus, että kunnat, jotka ovat tuulivoimaa kaavoittaneet saavat siitä myös ansaitsemansa korvauksen.

Viime viikolla Lappeenrannan teknillinen yliopisto tuli tutkimuksessaan tulokseen, jonka mukaan tuulisähkö on halvin tapa tuottaa sähköä. Mylly on kallis rakentaa, mutta helppo pitää kunnossa. Ei ole epäilystäkään mihin suuntaan maailman energiamarkkinat ovat menossa.

Markkinat menevät harppauksin kohti uusiutuvaa energiaa. Maailman suuret nousevat maat sähköistävät omia alueitaan toivon mukaan enenevässä määrin ennen kaikkea uusiutuvalla energialla.

Aiempi antelias tuulisähkön syöttötariffi on jo päätetty lakkauttaa. Kaikkien uusiutuvan energian muotojen tulisikin olla samalla viivalla. Tällöin nähtäisiin mikä energiamuoto on aidosti kustannustehokas.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös