Lounais-Lappi

Meri-Lapissa on toiveita asuntokaupan kiihtymisestä tasaisen jakson jälkeen

Parin viime vuoden ajan kaupankäynti on ollut tasaista. Myyntiajat ovat pidentyneet ja neliöhinnat laskeneet sinä aikana.

Jussi Saarela
Kemin SKV:n kiinteistönvälittäjä Raimo Pohjanen sanoo, että Kemissä omakotitalot käyvät kaupaksi osakehuoneistoja paremmin.

Kemin SKV:n kiinteistönvälittäjä Raimo Pohjanen sanoo, että Kemissä omakotitalot käyvät kaupaksi osakehuoneistoja paremmin.

Jussi Saarela

Meri-Lapissa asuntokauppa on käynyt tasaisesti viimeiset pari vuotta. Myyntiajat ovat pääsääntöisesti pidentyneet sinä aikana ja neliöhinnat laskeneet. Tälle vuodelle kiinteistönvälittäjien odotukset ovat kuitenkin ihan hyvät.

– Olen huomannut, että neuvottelutaitoja tarvitsee kaupanteossa. Välittäjällä menee yllättävän paljon aikaa neuvotteluihin. Ihmiset ovat hyvin hintatietoisia. Uskon kuitenkin, että alkaneena vuotena tehdään ihan mukavasti kauppaa, Kiinteistömaailman Kemin ja Tornion yrittäjänä toimiva Tanja Yliniva kuvailee markkinatilannetta.

Kiinteistönvälittäjät toimivat viime vuonna välittäjinä Kemissä 212, Torniossa 190, Keminmaassa 71 huoneisto- ja kiinteistökaupassa uudiskohteet mukaan lukien. Vuonna 2017 samat luvut olivat 221, 187 ja 64 ja vuonna 2016 228, 205 ja 50. Luvuista saattavat puuttua joidenkin pienten välittäjien tekemät kaupat.

– Kauppamäärät ovat olleet pitkään samanlaisia. Yleensä heitto normaaliin määrään tulee uudiskohteista, Yliniva kertoo.

Hintakehitys on ollut Meri-Lapissa pikemminkin laskeva kuin nouseva viime vuosina. Kemissä viime vuonna myytyjen kaikkien vanhojen asuntojen keskimääräinen hinta oli 824 euroa, vuonna 2017 932 euroa ja vuonna 2016 943 euroa. Torniossa vastaavat luvut olivat samassa järjestyksessä 1283 euroa, 1300 euroa ja 1211 euroa. Keminmaassa vastaavat luvut olivat 905 euroa, 932 euroa ja 970 euroa.

Kemissä kaikkien kohteiden myyntiajat olivat viime vuonna keskimäärin 168 vuorokautta, vuonna 2017 131 vuorokautta ja vuonna 2016 136 vuorokautta. Torniossa samat lukemat olivat samassa aikajärjestyksessä 98 vuorokautta, 110 vuorokautta ja 80 vuorokautta. Keminmaassa samat luvut olivat 129, 127 ja 96.

Kemin OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajan Tarja Vartiaisen mukaan asuntojen hintataso on ollut aika vakiintunut viimeisen parin vuoden aikana. Myyntiajat ovat hänen mukaansa pidentyneet paikoin paljonkin ja enää ei pysty ennustamaan niitä etukäteen.

– Mutta kun tulee myyntiin hyvä kohde oikealla markkinahinnalla, se voi mennä tosi nopeastikin kaupaksi.

Hyväkuntoiset, kohtuuhintaiset omakotitalot ja osakehuoneistot käyvät hänen mukaansa erityisen hyvin kaupaksi suosituilta ja keskeisiltä alueelta.

Kemin OP-Kiinteistökeskuksessa viime vuosi oli kaikkien aikojen paras vuosi kiinteistönvälitystoiminnan kannalta.

TempNor Groupin myyntipäällikkö Tomi Alapartanen kertoo, että kauppa käy Meri-Lapissa tällä hetkellä hyvin, vaikkakin vuodenvaihde on ollut aina yhtiössä rauhallisinta aikaa.

– Kappalemääräisesti kauppaa tehdään enemmän Kemissä mutta euromääräisesti Torniossa. Kemi ja Tornio ovat markkina-alueina erilaisia muun muassa siksi, että Kemin asuntokanta on enemmän osakehuoneistovoittoisempaa kuin Torniossa. Kemin sisällä olevat alueelliset hintaerot ovat huomattavasti suurempia kuin Torniossa.

Käytettyjen asuntojen neliöhinnat vaihtelevat Alapartasen mukaan suuresti kodin kunnon ja asuinalueen perusteella.

– Nykyisin ostajat ovat aikaisempaa tietoisempia eri koteihin tehdyistä ja tulevista remonteista. Pienemmissä kunnissa, joissa kauppamäärät eivät ole niin suuria kuin kaupungeissa, korostuu oikea hinnoittelu.

Keskimääräistä myyntiaikaa on Alapartasen mukaan hankala määrittää, koska jokainen koti on yksilö ja myyntiajat vaihtelevat yhdestä päivästä pitkäänkin myyntiaikaan.

– Isojen omakotitalojen ja vanhojen osakkeiden myyntiajat ovat jatkuneet. Hinnoittelu on tänä päivänä suuressa roolissa myyntiajankin suhteen, sillä hintavertailu on nykyään helppoa.

Kysytyimpiä kohteita tällä hetkellä ovat hänen mukaansa hyväkuntoiset ja ”sopivan” kokoiset omakotitalot sekä rivitalot keskustojen läheisyydestä sekä muuttovalmiit osakehuoneistot.

Alapartanen on huomannut myös, että ihmiset vaihtavat asuntoa nykyään aikaisempaa herkemmin vastaamaan nykyistä tarvettaan ja elämäntilannettaan.

– On ollut positiivista seurata, kuinka hyvin nuoret perheet ovat olleet liikkeellä asuntokaupoilla. Myös vanhempien ihmisten osalta on havaittavissa, että haetaan asumisen helppoutta ja omakotitalot vaihtuvat osakkeisiin.

Kemin SKV Kiinteistönvälityksen kiinteistönvälittäjä Raimo Pohjanen sanoo, että asuntokauppa on käynyt pari viimeistä vuotta "ihan pirteästi". Tämän vuoden alussakin toimeksiantoja hän on saanut hyvin. Hintataso on Pohjasen mukaan maltillinen ja myyntiajat vaihtelevat paljon, pääsääntöisesti 1–3 kuukauden välillä.

– Ainakin Kemissä omakotitalot liikkuvat hyvin. Osakehuoneistot eivät liiku niin hyvin, koska niistä on varmaan vähän ylitarjontaa Kemissä. Kaikki asunnot suunnilleen löytävät ostajan kohtuullisessa ajassa.

Parhaiten Pohjasen mukaan menee kaupaksi tällä hetkellä uudehkot omakotitalot, joissa ei tarvitse tehdä remonttia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös