Lounais-Lappi

Meri-Lapissa juhlitaan itsenäisyyspäivää kirjavasti - Suomi täyttää torstaina 101 vuotta

Jussi Leinonen
Suomen lippu liehuu lipputangoissa torstaina Suomen itsenäisyyden kunniaksi.

Suomen lippu liehuu lipputangoissa torstaina Suomen itsenäisyyden kunniaksi.

Jussi Saarela

Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan Meri-Lapissa aattona ja varsinaisena juhlapäivänä monin paikoin.

Kemissä itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkavat sanajumalanpalveluksella Kemin kirkossa 6. joulukuuta kello 10. Kemin seurakuntakeskuksessa on jumalanpalveluksen jälkeen itsenäisyysreliefin naulaus ja kirkkokahvit. Seurakuntakeskuksesta lähtee kuljetus kello 12.30 Kemin kulttuurikeskukseen itsenäisyyspäivän juhlaan, joka alkaa kello 13 isossa auditoriossa. Juhlan on suunnitellut, ohjannut ja toteuttanut Hepolan koulu.

Kunniakäynnit ovat Kemissä samana päivänä vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalle kello 9.15, vapaussodan muistomerkille kello 11.15, viime sotien muistomerkille kello 11.15 ja veteraanipatsaalle lähetetään seppelpartio.

Tornion kaupungin itsenäisyyspäivänjuhla järjestetään Joentalolla. Tilaisuus alkaa juhlakahvituksella kello 12-13, jonka jälkeen alkaa juhlaohjelma Joensalissa kello 13.

Juhlapuheen pitää Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtajana ensi vuoden alussa aloittava Sakari Martimo, kommodori (evp). Ohjelmaan sisältyy musiikkiesityksiä ja tanssiesitys.

Juhla on kaikille avoin ja ilmainen.

Itsenäisyyspäivän aamuna järjestetään jumalanpalvelus Tornion, Alatornion ja Karungin kirkoissa kello 10 lähtien. Jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan seppeleet sankarihaudoille.

Keminmaassa itsenäisyyspäivän juhla alkaa partiolaisten lupauksenannolla Keminmaan kirkossa 6. joulukuuta kello 9.50 ja jatkuu kello 10 jumalanpalveluksella Keminmaan kirkossa. Sen jälkeen on kunniakäynti sankarihaudoilla ja seppeleenlasku. Kello 11.30 alkaen on juhla ja juhlakahvit Keminmaan seurakuntakeskuksessa. Juhlapuhuja on historioitsija Matti Ylipiessa.

Simossa itsenäisyyspäivän vietto alkaa jumalanpalveluksella kello 11 ja seppeleen laskulla sankarihaudoille kello 12. Päiväjuhla alkaa seurakuntakeskuksessa kello 12.30 Simon seurakuntakeskuksessa. Tarjolla on kahvit. Tervehdyssanoista vastaa Simon seurakunnan edustaja, juhlapuheen pitää rehtori-sivistystoimenjohtaja Matti Poikela, musiikkiesityksistä vastaa Erkki Patokoski ja kaikki laulavat yhdessä Maakuntalaulun ja Maamme-laulun.

Tervolassa itsenäisyyspäiväjuhla alkaa kunniakäynneillä haudoilla kello 10. Kello 10.30 alkaa jumalanpalvelus seurakuntakeskuksen kirkossa, jonka jälkeen on juhlakahvit ja itsenäisyyspäivän juhlatilaisuus seurakuntasalissa. Juhlapuheen pitää jääkäriprikaatin Lapin aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Arto Vaarala. Juhlassa jaetaan Tervola-mitali.

Ylitorniolla Suomen itsenäisyyden juhlinta alkaa 6. joulukuuta jumalanpalveluksella Ylitornion kirkossa kello 10.30. Sen jälkeen ohjelmaan kuuluu kunniakäynti sankarihaudoilla ja seppeleiden laskeminen. Puheen pitää kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reetta Laitinen.

Ylitornion kunnantalolla alkaa kahvitarjoilu kello 12 ja päiväjuhlaohjelma kello 12.30.

Kemin Punainen itsenäisyysjuhla pidetään 5. joulukuuta kello 18 lähtien TUL:n salissa Torikatu 2:ssa. Tilaisuudessa puhuvat kansanedustajaehdokkaat Kati Tervo ja Albana Mustafi. Tilaisuudessa esiintyvät Ajan Laulu -kuoro ja runoilija Jarkko Henttinen. Tarjolla on pientä purtavaa ja vapaata keskustelua. Kemin Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön ja Kemin Aikamme Naisten järjestämään tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kemin Lastenkulttuurikeskus järjestää lasten oman itsenäisyyspäivän juhlan 6. joulukuuta kello 10-12 Lastenkulttuurikeskuksessa. Juhlaa ovat tervetulleita kaikki entiset ja nykyiset asiakkaat.

Juhlassa kaikille lapsille jaetaan mitalit. Lisäksi ohjelmassa on musiikkia, herkuttelua, taikuri Roope Ylitalon esitys ja paikalla on myös Päivi-Belle.

Juhlaan voi tulla hienossa asussa tai vaikka rooliasussa.

Itsenäisyyttä kunnioittaen Meri-Lapissa ry järjestää Tornion Park-hotellissa itsenäisyyspäivän aattona itsenäisen Suomen tasavallan 101-vuotisjuhlan kello 18 alkaen. Avoimessa tilaisuudessa syödään hyvin ja kuunnellaan Risto Eskon esitelmä jääkärien historiasta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös