Lounais-Lappi

Meri-Lapin sushitarjonnassa on nyt valinnanvaraa – maistuuko buffet vai à la carte?

Aasialaisravintoloiden sushibuffeteilla on kova menekki. Uusi sushi- ja thairavintola Zenzei ennakoi aasialaisturistien määrän kasvua.

Maiju Ylipiessa
Meri-Lapin sushitarjonnassa on nyt valinnanvaraa – maistuuko buffet vai à la carte?

–Kaikilla kokeilla on oma resepti sushietikalle, jolla riisi maustetaan. Etikka ja erilaiset kastikkeet ovat hyvän sushin salaisuus, paljastaa Tornion Zenzein sushikokki Khishigbat Gunsmaa.

Maiju Ylipiessa

Vesi nousee kielelle, kun Khishigbat Gunsmaa täyttää, pyörittelee ja leikkelee makirullat ja asettelee täytteet nigireihin ravintola Zenzein keittiössä Tornion Park Hotelissa.

Kaksi isoa tarjottimellista sushia syntyy käden käänteessä – ei ihme, sillä mongolialaissyntyisellä Gunsmaalla on kahdentoista vuoden kokemus sushikokin työstä ympäri Ruotsia.

Kenetköhän tässä pitäisi harhauttaa, että voisi napata muutaman makupalan?

Sushin ystävän ei onneksi tarvitse enää Meri-Lapissakaan kärvistellä, kun wasabin, merilevän ja raa'an kalan himo iskee. Noin viimeisen vuoden sisällä sushitarjonta on alueella lisääntynyt ilahduttavasti.

Tornion Zenzei on toistaiseksi ainoa ravintola, jossa sushia saa listalta. Muutoin sushia saa syödäkseen enimmäkseen aasialaisravintoloiden buffeteissa tiettyinä päivinä viikosta.

Esimerkiksi kemiläisessä Wok Thai -lounasravintolassa sushia on tarjolla lounasbuffetissa tiistaisin ja torstaisin. Sushi lisättiin lounastarjontaan asiakkaiden jatkuvien pyyntöjen ansiosta. Edellisenä päivänä varaamalla sushia saa Wok Thaista myös kotipaketteihin – lounaspöydästä niitä ei riitä myytäväksi.

–Melkein kaikki menee, mitä lounaspöytään pystymme tekemään. Olemme miettineet, että laittaisimme jossain vaiheessa sushia myös keskiviikkoisin tarjolle, yrittäjä Vesa Sunnari kertoo.

Lisäksi sushia löytää ainakin Tornion ja Kemin Pieni Lohikäärme -kiinalaisravintoloiden lounasbuffetista keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, sekä kemiläisen vietnamilaisravintola Orkidean Kukan lounasbuffetista joka päivä.

Maiju Ylipiessa
Erityisesti take away on ollut Zenzeissä suosittua. –On varmaan pienempi kynnys harjoitella tikkujen kanssa rauhassa kotona, hotellin ravintolapäällikkö Sanna Moisanen miettii.

Erityisesti take away on ollut Zenzeissä suosittua. –On varmaan pienempi kynnys harjoitella tikkujen kanssa rauhassa kotona, hotellin ravintolapäällikkö Sanna Moisanen miettii.

Lokakuun puolenvälin tienoilla Tornioon avattu aasialaisravintola Zenzei on uusin tulokas sushirintamalla. Se toimii suunnilleen samalla konseptilla kuin Haaparannan kaimaravintola. Torniossa sushi tosin tilataan listalta, Haaparannalla sitä on tarjolla vain lounasbuffetissa.

Park Hotelin uudeksi ravintolaksi haluttiin nimenomaan sushiravintola ennakoimaan aasialaisturistien määrän huimaa kasvua Meri-Lapissa.

–Ennakkovarausten perusteella meille on tulossa Aasiasta melkein 7000 yöpymistä talven aikana, kertoo hotellinjohtaja Jorma Sankala.

Viime talvena hotellissa yöpyi tuhatkunta aasialaisturistia, joista moni kaipaili syödäkseen aasialaista ruokaa, varsinkin sushia.

–Monet ovat kiertäneet viikon verran Lappia ja syöneet viikon vuorotellen lohta ja poroa, joten heille maistuu jo tällainen tutumpi ruoka, Sankala toteaa.

Sushille oli etukäteen kysyntää myös paikallisten ja hotellivieraiden suunnalta, sanoo ravintolapäällikkö Sanna Moisanen. Uuden ravintolan vastaanotto onkin ollut jo hyvin lupaava, vaikka turisteja saadaankin tälle talvelle vielä odotella.

–Ensisijaisesti tietenkin matkailijat haluavat kokea paikallista ruokaa, mutta sitten kun he viipyvät pidempään, on paljon kysyntää varsinkin kiinalaisruoalle. Sushia eivät matkailijat ainakaan Kemissä ole erityisesti kyselleet, kertoo Kemin matkailun tiedottaja Noora Barria.

Zenzeissäkin on sushin lisäksi tarjolla myös monelle tutumpaa thairuokaa. Tällä hetkellä Zenzei on auki torstaista sunnuntaihin, mutta turistisesongin pyörähtää kunnolla käyntiin, voi olla että aukioloaikoja talven mittaan laajennetaan.

Pieni sushisanasto

Shari eli sushiriisi maustetaan riisietikalla, sokerilla ja suolalla.

Nori on merileväarkki, jota käytetään sushirullien valmistamiseen.

Wasabi eli maustekrassi on tulinen lisäke, joka korvataan Japanin ulkopuolella usein piparjuuritahnalla.

Gari on etikoitua inkivääriä, jota syödään sushipalojen välissä makujen neutraloimiseksi.

Nigiri on sushilaji, jossa pallomaiseksi puristetun riisin päällä on täytteenä esim. kalaa.

Maki eli rullasushi valmistetaan käärimällä riisi ja täytteet rullaksi merileväarkin sisään bambumaton avulla.

Uramaki on käänteinen rulla, jossa riisi kääritään ulkopuolelle ja merilevä keskelle.

Temaki on maki, jossa merilevä kääritään käsin kartioksi.

Lähde: Sushikirja: Perijapanilaisesta supisuomalaiseen (Teos 2011). Miika Pölkki & Heikki Valkama.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös