Meri-Lapin lumikasat saavat kyytiä, kunhan sateisiin tulee tauko ja pyhät ovat ohi

Kemin lumenkaato-paikka ei ole ikinä täyttynyt tappiin asti. Torniossa paikkoja on kaksi, kolmas varalla.

Teija Laurinolli
Meri-Lapin lumikasat saavat kyytiä, kunhan sateisiin tulee tauko ja pyhät ovat ohi

Näkyvyys kaupunkien risteysalueilla ei ole tällä hetkellä häävi. Pyhien jälkeen lumenajoon on taas tartuttu tehotoimin. Lisää lunta on tälläkin viikolla luvassa.

Taina Nuutinen-Kallio

Lunta on satanut Meri-Lapissa alkutalvesta poikkeuksellisen paljon, viimeksi runsaasti aatonaattona. Joulun ja uuden vuoden pyhät ovat ohi, joko lumikasojen tehosiivous alkaa, Kemin kaupungin tekninen johtaja Mika Grönvall?

–Lunta on kuljetettu kaatopaikalle aina, kun sitä on kertynyt ja on ollut tilaisuus eli sateet ovat tauonneet, joulukuussakin useaan otteeseen.

–Töihin päästään taas tällä viikolla. Urakoitsijat lähtevät aina liikkeelle tiemestarin käskystä.

Grönvall muistuttaa, että lumisia talvia on ollut ennenkin.

–Lunta on toki tullut nyt etupainotteisesti. Auraukset ja kuljetukset maksavat, joten toivoa sopii, että lopputalvi sujuisi mieluummin vähemmällä lumentulolla.

Kemin kaupunki hoitaa lumenkuljetukset 40-prosenttisesti omalla kalustolla ja loput ostopalveluna. Lumenkaatopaikalla Nällissä tilan pitäisi riittää, vaikka pyryt jatkuisivat runsaina.

–Kaatopaikka ei ole tähän mennessä ikinä tullut tappiin asti täyteen, kertoo Grönvall.

Torniossa lumenkaatopaikkoja on kaksi, Näränperällä ja Raustissa.

–Lisäksi meillä on vara-alue Färimäessä. Sitä on jouduttu yhden kerran käyttämään, mutta sen jälkeen Raustia on isonnettu kaksinkertaiseksi. Näränperä täytetään ensin, selvittää kaupungin kunnossapitomestari Juha Virta.

–Vara-alueeseen tuskin joudutaan turvautumaan, mutta mistäpä sen tietää. En muista, että olisi tähän aikaan talvesta ollut näin paljon lunta. Torpissa sitä on nyt 54 senttimetriä.

Torniossa lumenajo on ulkoistettu urakoitsijoille lähes sataprosenttisesti.

–YIT pääurakoitsijana huolehtii päivystämisestä ja käskyttämisestä. Urakoitsijat ovat itseohjautuvia. Jos ei työ hoidu, vasta sitten määrätään. Tiistaina lumenajo alkoi aamusta. Valitettavasti lunta on tällä viikolla tulossa taas lisää.

Kuntien vastuulla ovat ajoradat, jalkakäytävät ja kevyen liikenteen väylät. Kiinteistöt vastaavat lumenpoistosta omilta tonteiltaan. Niille kuuluvat myös jalkakäytävän ja kadun väliset alueet tontin kohdalla.

–Kiinteistöt hoitavat asiansa kohtalaisen hyvin. Muutamia huomautuksia joudumme yleensä antamaan, jos esimerkiksi lumikasat kaventavat katua, tekninen johtaja Mika Grönvall sanoo.

Tilanne on samansuuntainen Torniossa. –Jossain määrin joudumme huomauttamaan, Juha Virta kertoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös