Lounais-Lappi

Meri-Lapin lounassalaatit laadukkaita – kauneushoitoloiden pintojen puhtaudessa oli parannettavaa

Jouni Valikainen
Jukka Turulin haki evästä Kemin Citymarketin Salaattibaarista.

Jukka Turulin haki evästä Kemin Citymarketin Salaattibaarista.

Jouni Valikainen

Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnassa tutkittiin lounasruokapaikkojen itsepalvelulinjastojen ja kauppojen palvelulinjastojen salaattien mikrobiologisesta laatua tänä syksynä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää samalla sekä elintarvikehuoneistojen työskentelyhygieniaa että itsepalvelulinjastojen hygieniatasoa.

– Meri-Lapista saadut tulokset olivat valtakunnallisestikin hyviä. Emme olleet ilmoittaneet tarkastuksesta etukäteen. Tiesimme, että liikkeiden omavalvonta toimii elintarvikehygienian osalta, terveystarkastaja Eija Jokinen kertoo.

Tutkimus kohdistui tuoreita raaka-aineita sisältäviin salaattikomponentteihin. Ulkopuolelle jätettiin porkkanaraastetta, juustoa, kinkkua, makkaraa, majoneesia, salaatinkastikkeita, etikkaa, säilykkeitä tai makaronia sisältävät salaattisekoitukset. Salaattinäytteitä kerättiin lounasaikana Tornion, Kemin, Keminmaa, Simon ja Tervolan kuntien alueelta.

Näytteitä otettiin 37, joista kolme sisälsi tutkimuksen ulkopuolelle jätettäviä ainesosia. Tutkimustuloksiin otettiin 34 näytettä. Salaattinäytteet analysoitiin ScanLab-laboratoriossa. Tutkittavia mikrobeja olivat lämpökestoiset kolibakteerit, escherichia coli, koagulaasipositiiviset stafylokokit ja bacillus cereus, jotka ovat yleisesti ympäristössä esiintyviä ja useimmiten ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobeja.

Näytteenoton yhteydessä mitattiin salaattien lämpötilat. Toimijoita ohjattiin alentamaan välittömästi tarjoilu- tai palvelulinjaston lämpötilaa, mikäli lämpötila ylitti ohjearvon +12 astetta

Salaattinäytteiden mikrobiologista laatua verrattiin elintarviketeollisuusliiton suositukseen elintarvikkeiden mikrobiologisia ohjausarvoja viimeisenä käyttöpäivänä (2017). Tuoreille kasviksille mikrobien ohjausarvot ovat: m<100 pmy/g (hyvä) ja m: 1000 pmy/g. (toimenpideraja).

Salaattinäytteistä 28 kappaletta (82%) oli mikrobiologiselta laadultaan erinomaisia.

Ohjearvon ylitti bacillus cereuksen osalta neljä näytettä (12%). Ainoastaan kaksi (6%) salaattinäytettä ylitti bacillus cereuksen osalta toimenpiderajan (M). Mikäli kasvien viljelyssä on käytetty b.cereus –ryhmään kuuluvaa biopestisidiä toimenpideraja on 10 000 pmy/g. Koska viljelymenetelmä ei ole tiedossa, voidaan arvioida näiden kahdenkin näytteen mikrobiologisen laadun olevan hyväksyttävällä tasolla.

Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnassa tehtiin myös terveydensuojelulain mukaisia tarkastuksia projektiluontoisesti alueen kauneushoitoloihin loppuvuodesta 2017. Tarkastuksien tarkoituksena oli havainnollistaa toimijoille pintapuhtauden merkitystä työskentelyhygieniassa.

Torniossa, Kemissä, Keminmaalla, Simossa ja Tervolassa tarkastettiin yhteensä 28 kauneushoitolaa tai vastaavaa työhuoneistoa. Tarkastettavien ulkopuolelle jäivät kauneushoitolat, jotka oli tarkastettu vuonna 2016.

Hoitoloissa otettiin pintapuhtausnäytteitä SystemSURE Plus Luminometrillä ATP UltraSnap –puikkoja käyttäen. Menetelmä mittaa solujen määrää tutkittavalta alueelta ja sitä käytetään pintahygienian ja –puhtauden varmentamiseen. Näytteitä otettiin 63 kappaletta pinnoilta, joihin kosketaan paljain käsin hoitoja annettaessa. Näytteenottokohteiksi valikoituivat pääasiassa luupit ja vesihanat. Luupeista otettiin yhteensä 25 näytettä ja vesihanoista 30 kappaletta.

Näytteitä ei otettu juuri siivouksen tai puhdistuksen jälkeen, vaan ne otettiin tarkastushetkellä olevan tilanteen mukaan. Huomiot kirjattiin tarkastuskaavakkeeseen.

– Joissakin kauneushoitoloissa oli unohtunut päivittäinen siivous. Halusimme tällä valvonnalla herätellä yrittäjiä, että jokaisen asiakkaan jälkeen pitää siivota. Uskon, että tilanne on tänä päivänä parempi kuin vuosi sitten, jolloin teimme valvonnan, Eija Jokinen sanoo.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että Meri-Lapin alueella kauneushoitoloiden pintojen puhtaudessa on parannettavaa. Luupeista tuloksen hyvä sai vain joka neljäs näyte ja vesihanoista hyviä oli 60 prosenttia.

Käsienpesupisteiden vesihanoissa oli yllättävää, että näytetulokset olivat joko hyviä tai todella likaisia suhteutettuna pintapuhtauden raja-arvotasoon. Kauneushoitoloiden infektioriskin ehkäisyssä on tärkeää hoitotilan puhtaus ja riittävän tehokas välinehuolto. Säännöllisen puhdistamisen tulisi ulottua välineiden lisäksi kaikkiin pintoihin, joihin kosketaan käsillä kuten vetimiin, valokatkaisijoihin ja tuotepulloihin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös