Matalan kynnyksen palvelupiste perheille

Kemin perheneuvola perustettiin 50 vuotta sitten ensimmäisten joukossa Suomessa.

Tuulikki Kourilehto

Tuulikki Kourilehto

Kemissä tehtiin 50 vuotta sitten uraauurtava päätös, kun kaupunkiin perustettiin kasvatusneuvola. Vuonna 1969 Suomessa ei toiminut kovin monta kasvatusneuvolaa eikä laki edellyttänyt niiden perustamista. Kasvatusneuvolalaki tuli vuonna 1972. Nimi muuttui perheneuvolaksi vuonna 1984, kun toiminta siirtyi oman johtokunnan alaisuudesta osaksi Kemin kaupungin sosiaalitoimea.

Kasvatusneuvolan alkutaipaleella toiminta painottui kouluvaikeuksien ja koulukypsyyden selvittelyyn, joihin opettajat odottivat apua. Kasvatusneuvolan vastuulla oli alussa myös nekin ongelmat, jotka nykyisin hoidetaan A-klinikalla, koulukuraattorilla tai nuorisopsykiatrialla.

50-vuotias perheneuvola on johtaja Petra Palomäen mukaan matalan kynnyksen toimipiste. Perheneuvolan sosiaalityöntekijän tai psykologin puheille pääsee varaamalla omatoimisesti ajan. Lähetteitä ei tarvita.

Perheneuvolassa toimitaan työpareina. Toimintatapana on verkostoituva yhteistyömalli, jolloin perheelle saadaan heidän tarvitsemaansa ammattiapua sosiaali- ja terveyspalveluiden piiristä ilman lääkärinlähetteitä tai byrokraattista järjestelmää.

– Toimintatapa on saanut valtakunnallistakin huomiota. HUS:n lastenpsykiatrian ja Vantaan perheneuvolan väki tulevat tutustumaan toimintatapaamme, Palomäki kertoo.

Perheneuvolassa tehdään paljon perustyötä, eli miten arjesta pidetään huolta ja perheessä on yhteistä aikaa. Kysymys on usein rajoista.

– Ruokailuajat, nukkumaanmenoajat, aikarajat, ikärajat ja pelit. Sillä selviää jo moni asia, jos nämä olisivat kunnossa, Palomäki luettelee.

Älylaitteet ovat tuoneet perheille haasteita.

– Lapset pitäisi saada leikkimään keskenään eikä räpläämään kännykkää. Myös vanhemmat pitäisi saada keskittymään toisiinsa ja arkeen eikä räpläämään kännykkäänsä, Palomäki sanoo.

Keskittymisvaikeudet, vanhempien ja lasten vuorovaikutus tai parisuhdeongelmat ovat perheneuvolan työsarkaa. Lasten tunteiden hallinnan keinot voivat olla hukassa. Lapsi on vihainen tai aggressiivinen ja purkaa sitä toisiin lapsiin tai vanhempiinsa.

Palomäki sanoo, että kemiläisperheet ottavat aika helposti yhteyttä päivystävään puhelimeen. Ajan saa 2–3 viikon päähän.

Perheet ovat neuvontasuhteessa 2–3 kuukaudesta puoleen vuoteen, joskus 2–3 vuotta.

Perheneuvolassa on kaksi sosiaalityöntekijää ja yksi psykologi. Perheneuvolan kolmesta psykologin virasta kaksi on täyttämättä.

50-vuotisjuhlia vietettiin perheneuvolassa maanantaina. Paikalla oli entisistä työntekijöistä muun muassa Kaisi Peltoniemi, Hilkka Halonen ja Irja Kallijärvi.

Kallijärvi toimi toimistosihteerinä vuodesta 1969 alkaen yli kolmekymmentä vuotta. Tietokoneita ei alussa ollut. Kallijärvi kirjoitti sanelut puhtaaksi, teki tilastoja ja kirjoitti raportteja.

– Keroputaan malli tuli perheterapiaan, oli kilpailua siitä kumpi on soveltuu paremmin yksilöterapia vai perheterapia? Minulle tuo kysymys oli vieras. Molempia tarvittiin. Lapset tarvitsivat yksilöterapiaa, perheet perheterapiaa, sosiaalityöntekijänä 1980-luvulla toiminut Kaisi Peltoniemi muistelee.

Oppimisvaikeuksia käsiteltiin ja perheneuvola osallistui tuolloin oppilashuoltoon.

Hilkka Halonen oli perheneuvolan sosiaalityöntekijänä ja johtajana 1989–1998.

– Pääsin hyvään oppiin kokeneiden työntekijöiden pariin. Silloin alkoi tulla parisuhdeasioita ja lasten huoltoa ja asumista koskevia kysymyksiä, joihin vanhemmat hakivat apua, Halonen kertoo.

Halonen uskoo, että perheneuvolassa on pitkälti kysymys samoista teemoista kuin ennenkin.

– Lasten rajat ja mikä on hyväksi lapselle. Pelimerkit vain ovat muuttuneet.

Valtakunnallista huomiota Kemin kasvatusneuvola sai myös vuonna 1974, kun kaupunginhallitus päätti, että kasvatusneuvolan Aku Ankan tilaus lakkautetaan. Yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Aku Ankan tilaus uusittiin.

Kemin perheneuvola

Kemin perheneuvola on matalan kynnyksen palvelupiste. Asiakas voi ottaa työntekijöihin yhteyttä luottamuksellisesti lapsiin, vanhemmuuteen tai parisuhteeseen liittyvissä pulmatilanteessa tai kriisissä.

Kemin kasvatusneuvola perustettiin vuonna 1969.

Kasvatusneuvola laki astui voimaan 1972.

Vuoden 1984 loppuun saakka kasvatusneuvola toimi Kemissä oman johtokunnan alaisuudessa.

Sosiaalihuoltolain myötä toiminta siirtyi osaksi Kemin kaupungin sosiaalitoimea. Nimi muuttui perheneuvolaksi.

Kasvatusneuvola toimi aluksi seudullisesti. Sen piiriin tulivat aluksi Keminmaa, Kuivaniemi ja Ylitornio, myöhemmin myös Tornio ja Simo.

Torniossa toimi Kemin perheneuvolan sivutoimipiste vuoteen 1990 saakka, kunnes Tornio perusti oman perheneuvolansa.

Vuodesta 2014 alkaen perheneuvolan palveluita on tarjottu vain kemiläisille.

Perheneuvola juhli 50-vuotista toimintaansa 1.4.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös