Lounais-Lappi

Makuuni lopettaa Kemin tappiollisen videovuokraamon

Elokuvien katseleminen internetistä, kilpailu ihmisten vapaa-ajasta ja pienentynyt väestöpohja tekivät lopun liikkeestä.

Makuuni lopettaa Kemin tappiollisen videovuokraamon

Kemin Makuuni on viimeistä päivää auki 26. toukokuuta.

Jussi Saarela

Makuunin Kemin videovuokraamo lopettaa toimintansa 26. toukokuuta. Ketju laittaa tappiollisen liikkeen kiinni, kun pitkäaikainen vuokrasopimus loppuu. Samoihin aikoihin se lopettaa myös toisen toimipisteen.

– Laitamme kiinni Kemin ja Kajaanin tappiolliset liikkeet. Mikään firma ei viitsi vetää perässään tappiollista liiketoimintaa, ketjupäällikkö Sari Helminen sanoo,

Kemin videovuokraamossa työskentelevät kolme henkilöä Makuuni on irtisanonut. He jatkavat töissä liikkeen sulkemiseen saakka.

Parhaillaan liikkeessä on käynnissä karkkien ja vuokraustoiminnassa käytettyjen elokuvien loppuunmyynti. Uusimmat elokuvat eivät ole myynnissä. Myymälä puretaan toukokuun viimeisellä viikolla pois Monikulmasta.

Elokuvien katselun siirtyminen pitkälti internettiin, kilpailu ihmisten vapaa-ajasta ja Kemin pienentynyt väestöpohja vaikuttivat Helmisen mukaan liiketoiminnan kääntymiseen tappiolliseksi.

Toinen Makuunin tärkeä tukijalka on ollut karkkien myynti, mutta niiden kauppaamisessakin riittää kilpailua nykyisin hyvin, sillä kaupat ovat Helmisen mukaan ottaneet yleisesti irtokarkit sisäänvetotuotteeksi.

Makuunille jää videovuokraamoja Suomeen 22 kappaletta, joista neljä toimii pohjoisessa. Rovaniemen liike ja Oulun kolme liikkeettä ovat olleet aina kannattavia.

– Oulussa ja Rovaniemellä on asukkaita enemmän kuin Kemissä ja paljon opiskelijoita. Pohjoisen pienemmillä paikkakunnilla eivät riitä enää volyymit.

Makuunin pääpaikka sijaitsee Mikkelissä. Nykyisin ketju pyörittää itse kaikkia vuokraamojaan. Makuuni Oy aloitti toimintansa 2007 ja sen edeltäjä Videofirma Makuuni Ky 1980-luvun lopussa. Yrityksen liiketoiminnan supistuminen Helmisen omalla kotiseudulla kuvaa hyvin alan alamäkeä.

– Parhaimmillaan Pirkanmaalla oli 12 liikettä, kun enää niitä on neljä. On nähty nousukausia ja tämä toinen suuntakin.

Toinen iso toimija elokuvien vuokrausalalla Suomessa on Filmtown.

Gallup: Mistä katselet tai hankit elokuvia?

Jussi Saarela

Veikko Kunnari, Kemi

–Katson elokuvia netistä ja televisioista. Viisitoista vuotta sitten kävin viimeksi videovuokraamossa. Kaupoista ostan DVD-levyjä.

Jussi Saarela

Tommi Taipale, Kemi

–Hyvin harvoin katselen elokuvia, mutta joskus katselen niitä Kutoselta. Varmaan kuusi vuotta sitten kävin viimeksi videovuokraamossa. Ostan itse marketista DVD-levyjä. Katson paljon kotimaisia elokuvia.

Jussi Saarela

Kaisa Leiviskä, Tornio

–Televisiosta katselen elokuvia mitä sieltä sattuu tulemaan. Tosi vähän katselen televisiota. Netistä en katso elokuvia. Viisitoista vuotta sitten viimeksi varmaan kävin videovuokraamossa.

Jussi Saarela

Oona Tervo, Kemi

–Katson elokuvat Netflixistä ja Viaplaysta. Tämän vuoden puolella olen käynyt viimeksi videovuokraamossa. Tosi harvoin katson televisiosta elokuvia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös