Lukiolaiset huippu-tutkimuksen äärellä

Keminmaan ja Kemin lukion oppilaat osallistuivat CERNin tiedeleirille.

Kuva: Keminmaan lukio

Tuulikki Kourilehto

Viisi Keminmaan lukion ja viisi Kemin lyseon lukion oppilasta kävi Sveitsin Genevessä CERN-tutkimuskeskuksessa tiedeleirillä osana 20-jäsenistä lukiolaisryhmää, johon kuului oppilaita myös Pyhäjoen ja Euran lukiosta.

Keminmaan lukiosta matkalla olivat Silja Kinnunen, Nea Tauriainen, Essi Kiviaho, Eemeli Sieppi ja Eino NIemelä.

Kemin lyseon lukiosta matkalla olleet opiskelijat olivat Noa Aro, Anita Karvonen, Leevi Keskimaunu, Leo Kohonen ja Liisi Lotta Sotaniemi.

Tiedeleirille pääsee hakumenettelyn kautta fysiikan ja matematiikan arvosanojen ja tulevaisuuden suunnitelmien perusteella.

– CERN on fyysikon mekka ja opettajalle ainutlaatuinen tilaisuus saada oppilaita huippututkimuksen äärelle. Haluan innostaa oppilaita fysiikan opiskeluun ja samalla lisääntyy tietämys CERNistä, Keminmaan lukion fysiikan opettaja Jorma Tiihala sanoo.

Tiedeleirille valitut oppilaat valmistautuvat leiriä varten omissa kouluissaan suorittamalla hiukkasfysiikan kurssin ja tekemällä ryhmätyön hiukkasfysiikasta. Keminmaan lukion oppilaat Silja Kinnunen, Nea Tauriainen ja Essi Kiviaho tekivät esitelmän CERNin tulevaisuudesta, Eemeli Sieppi ja Eino Niemelä kvanttitietokoneesta.

Edellisten tiedeleiriläisten antama informaatio ja harvinainen tilaisuus päästä CERNiin kannustivat Essi Kiviahon ja Silja Kinnusen hakemaan CERNin tiedeleirille.

Kotiin palattuaan tytöt kertovat, että leiri oli ainutlaatuinen kokemus ja CERN tutustumisen arvoinen tutkimuskeskus.

– Suosittelen hakemaan tiedeleirille, Kiviaho sanoo.

Kaikki keminmaalaiset leirillä mukana olleet kirjoittavat fysiikan. Hammaslääketiedettä opiskelemaan aikovalle Kiviaholle fysiikka on jatko-opintojen kannalta välttämätön ja pisteet ylioppilastodistuksessa tarpeellisia. Kinnusen urasuunnitelma on avoin, mutta fysiikka kuuluu kuvioihin tavalla tai toisella.

Lukion toisella luokalla oleva Kinnunen on valittu ryhmään, joka pääsee syksyllä seuraamaan kaksi viikkoa CERNin tutkimustyötä ja osallistumaan siihen itsekin.

CERNin tutkimuskeskuksessa tiedeleirin jäsenet pääsivät kuuntelemaan hiukkasfysiikan asiantuntijoiden luentoja ja tutustumaan tutkimuskeskukseen ja sen toimintaan ja näkemään muun muassa valtavan CMS-ilmaisimen sadan metrin syvyydessä CMS-koeasemalla Ranskan puolella.

Oppilaat saivat tietoa cloud-kokeesta, jolla tutkitaan pääasiassa aerosolihiukkasia ja kosmisia säteitä sekä niiden vaikutuksia muun muassa ilmastonmuutokseen ja pilvien muodostumiseen.

– Opimme, kuinka tärkeitä pilvet ovat ilmaston kannalta ja paljon niitä tutkimasta poikkitieteellisestä tutkimuksesta, oppilaat kirjoittivat matkapäiväkirjassaan.

He tutustuivat CERNin sisäiseen konetekniikkaan ja työpajaan. Suurin osa hiukkaskiihdyttimessä (LHC) käytettävistä metalliosista valmistetaan CERNissä. Materiaalit tulevat tutkimuskeskuksen jäsenmailta.

– Kaikkien mielienkiintoisinta oli kuulla, että Outokummun osia löytyy LHC:sta, päiväkirjassa kerrotaan.

Kemin lyseon lukion fysiikanopettaja Tatu Mustosen mielestä tärkein kokemus opiskelijoille oli nähdä, että nykyaikainen huippututkimus on tuhansien ihmisten yhteistyötä sekä kokea CERNin työntekijöiden innostuneisuus tekemäänsä työhön.

–  Opiskelijat pääsivät näkemään, että CERNissä ei ole töissä pelkästään fyysikoita vaan satoja eri alojen ammattilaisia; insinöörejä, laitteiden rakentajia, asentajia, tietojenkäsittelyn ammattilaisia. Pohjimmiltaan CERNissä tehtävän työn päätarkoitus on ymmärtää luonnon toimintamekanismeja entistä paremmin. Samalla on kuitenkin saatu aikaiseksi ihmiskuntaa hyödyttäviä keksintöjä, kuten internetin tiedonsiirtojärjestelmä World Wide Web sekä tietoa kuvantamis- ja ilmaisinlaitteista, joista on hyötyä muun muassa lääketieteen ja teollisuuden monissa sovelluksissa, Mustonen sanoo.

Tiedeleirin opiskelijat tutustuivat myös muihin Geneven kohteisiin vierailemalla YK:n Euroopan päämajassa ja Punaisen Ristin museossa. Matkalla vierailtiin myös Ranskan Chamonixissa ja Sveitsin puolella Montreuxin kaupungissa.

Suomalaisia lukioita on osallistunut tiedeleireille CERNissä vuodesta 2000 alkaen. Toimintaa koordinoi Suomessa Koulujen CERN-verkosto ja sitä tukee Opetushallitus.

CERN

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus  – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire

CERN tutkii aineen perusolemusta ja voimia, jotka pitävät sen koossa.

Keskuksen keskeisin tutkimuslaitteisto on vuonna 2010 käyttöönotettu LHC  – Large Hadron Collider, eli suuri hadronitörmäytin.

LHC-laitteisto on kahden synkrotronikiihdyttimen muodostama 27 kilometriä pitkä rengas, joka on tunnelissa sata metriä maan alla.

CERNissä on noin 2 500 vakituista työntekijää, ja vuosittain siellä vierailee lähes 7 000 tutkijaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös