Lipposella aihetta juhlaan – Meri-Kemin rotarylubi täyttää joulukuussa pyöreät 50 vuotta

Sakari Lipponen oli perustamassa Meri-Kemin rotariklubia 50 vuotta sitten. Jos kunto riittää, niin hän lähtee mukaan lauantain juhlatapahtumaan.

Sakari Lipponen oli perustamassa Meri-Kemin rotariklubia 50 vuotta sitten. Jos kunto riittää, niin hän lähtee mukaan lauantain juhlatapahtumaan.

Jouni Valikainen

Meri-Kemin rotaryklubi täyttää 2.12. tasan viisikymmentä vuotta. Juhlat se pitää ensi lauantaina. Kemiläinen Sakari Lipponen oli mukana perustamassa klubia.

– Minulla on puku valmiina täällä hoito- ja kuntoutuslaitos Saarenvireessä. Mitalit pitää hakea Karihaarasta Pohjolankadulta. Jos kunto riittää, tulen mukaan juhliin, 94-vuotias klubin perustajajäsen suunnittelee.

Sakari Lipponen myöntää, että klubin jäsenet tulivat aikoinaan jäseniksi niin sanotuista paremmista piireistä. Nykyisin rotaryklubien jäsenet edustavat laajasti eri elämänalueita.

– Sen jäsenyys on minulle opettanut, että kaikkien kanssa on tultava toimeen. Politiikkaa ei kerhon kokouksissa saanut puhua. 50 vuotta rotareissa on opettanut minulle ainakin harkittua kielen käyttöä. Myös oikeudenmukaisuus on ollut tärkeä asia, Lipponen muistelee.

Alkuaikoina naisia ei kokouksissa näkynyt. Nykyisin Meri-Kemin rotaryklubin presidenttinä toimii Johanna Axesson ja seuraavaksi presidentiksi tulee Tiina Okkonen.

– Vaimoni oli mukana Inner Wheel järjestössä, jonka jäsenet ovat pääosin rotareiden perhepiiriin kuuluvia naisia. Tasa-arvon kannalta on hyvä, että naiset ovat nykyisin mukana rotareissa. Rotaryklubin kautta minulle tuli paljon ystäviä, Lipponen sanoo.

Meri-Kemin rotaryklubi on ollut mukana erilaisissa hyväntekeväisyysprojekteissa. Se lahjoitti muun muassa Toivolan päiväkodille leikkimökin yhdessä Kemin rotaryklubin kanssa. Hyväntekeväisyystyötä järjestö teki jo alkuvuosina.

– Lipaskeräyksen ja muiden tempausten avulla halusimme kerätä varoja Kaunialan sotasairaalalle, Sakari Lipponen kertoo.

Työurallaan Sakari Lipponen toimi huoltosäätiön toiminnanjohtajana, matkahuollon ja myös oluttehtaan aluejohtajana. Hän on sotainvalidi ja toiminut aktiivisesti sotainvalidien järjestötoiminnassa. Hän on Sotainvalidien Veljesliiton Keminseudun osaston pitkäaikainen puheenjohtaja.

Kirkkovaltuuston jäsenenä Lipponen oli vuodet 1956-94. Puheenjohtajana hän ehti olla 17 ja varapuheenjohtajana 16 vuotta.

Rotarytoiminnan perustana ovat paikalliset rotaryklubit, jotka kokoavat yhteen samanmielisiä vaikuttajia tekemään hyvää omalla paikkakunnallaan. Meri-Lapin alueella toimii kolme rotaryklubia: kaksi Kemissä ja yksi Torniossa.

Klubit kutsuvat jäsenikseen paikkakuntiensa hyvämaineisia ammattimiehiä ja -naisia. Klubeilla on säännölliset kokoontumisajat, joissa eri ammattiryhmistä koostuvat jäsenet pitävät esitelmiä ajankohtaisista aiheista tai kutsuvat ulkopuolisia puhujavieraita.

Klubit toteuttavat paikallisia hyväntekeväisyysprojekteja. Torniossa rotarit ovat toteuttaneet muun muassa leikkipuiston Rajalla kauppakeskuksen yhteyteen.

Rotary tunnetaan hyvin maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja nuorten johtajien koulutuksesta. Lähes jokaisella suurehkolla paikkakunnalla Rotary järjestää vuosittain paikallisen nuoren vaihto-oppilasvuoden ja ottaa vastaan nuoren jostain päin maailmaa.

Rotaryn näkyvin projekti on polion poistaminen maapallolta. Rotary on kerännyt rahaa ja tehnyt työtä vuodesta 1985 PolioPlus-hankkeessa. Tavoitteena on rokottaa kaikki maailman lapset poliota vastaan. Yhteistyökumppaneina tässä työssä ovat mm. Maailman terveysjärjestö WHO, Rotary International, USA:n terveysviraston osa ja YK:n lastenrahasto sekä monet valtiot. Myöhemmin tärkeäksi yhteistyökumppaniksi on tullut myös Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Mittavan kampanjan ansiosta poliotapaukset ovat vähentyneet maailmassa yli 350 000 tapauksesta vuodessa lähes nollaan.

Meri-Kemin rotaryklubi

Perustava kokous pidettiin 17.9.1968 Merihovissa.

Mukana olivat : Eino Kurkela, Lauri Pitkänen, Matti Pohjonen, Sakari Lipponen, Seppo Raikamo, Erkki Salonen, Erkki Rapeli, Tapio Yrjö-Koskinen, Olli Risla, Petteri Rousu, Raimo Ruusuvuori, Pentti Hirvi, Veli Hyrskykari, Eric Carlson, Antti Koivuniemi.

50-vuotisjuhla lauantaina 1.12.

Klubin ensimmäinen presidentti Niilo Hakkarainen 1968-69, silloinen Kemi Oy:n toimitusjohtaja, Sakari Lipponen presidenttinä 1978-79

Nykyinen presidentti: Johanna Axesson.

Tuleva presidentti: Tiina Okkonen.

Varapresidentti: Arto Alahäivälä.

Edellinen presidentti: Jani Koivusalo.

1. sihteeri: Tiina Okkonen.

2. sihteeri: Markku Hukkanen.

Rahastonhoitaja: Hannu Hurtig.

Klubimestari: Heikki Lääkkölä.

Rotarysäätiöasiamies: Arto Alahäivälä.

Nuorisovaihtoasiamies: Virpi Pakisjärvi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös