Lounais-Lappi

Lintujen kevätmuutto on aikaisessa

Meri-Lapin parhaita lintujen bongailupaikkoja ovat keväällä Isohaaran sula, Siikalahti ja Raumonjärven pellot.

ks.toimitus@kainuunsanomat.fi
Lintujen kevätmuutto on aikaisessa

Harmaalokki on pongattu Meri-Lapista jo 12. maaliskuuta.

Taina Nuutinen-Kallio

Lintujen kevätmuutto on aikaisessa, kertoo Pentti Rauhala Kemi-Tornion Lintuharrastajien yhdistyksestä. Muuton aloitti harmaalokki, joka nähtiin Kemissä ja Torniossa 12.3. Viime päivinä niitä on näkynyt jo paljon.

- Naurulokista on tehty ennätyksellisen aikainen havainto. Yleensä naurulokki saapuu vasta huhtikuun kymmenennen päivän tienoilla.

Tänä keväänä Tiira-lintuhavaintojärjestelmään kirjattiin Meri-Lapista naurulokkihavainto jo 13. päivä maaliskuuta. Edellinen ennätys oli 18. maaliskuuta.

Meri-Lapissa on havaittu myös muun muassa pulmusia ja kiuruja aikaisemmin kuin yleensä.

- Sää sanelee sen, että muuton aloitus on ollut keskimääräistä aikaisempaa.

Rauhalan mielestä Meri-Lapin parhaita lintujen bongailupaikkoja ovat keväällä Isohaaran sula, Siikalahti ja Raumonjärven pellot. Isohaaran voimalaitoksen sula kerää muuttolintuja. Isohaaralla on myös laavu, joten lintupaikka on hyvä retkikohde.

Raumonjärven pelloilla voi nähdä esimerkiksi laulujoutsenia, metsähanhia tai kurkia.

- Monissa tarkkailupaikoissa liikenne on ongelma. On tärkeää, että liikenteelle aiheutetaan häiriötä mahdollisimman vähän.

Linnut viihtyvät myös teollisuusyhtiöiden sulissa vesistöpaikoissa.

Kemin-Tornion Lintuharrastajien Xenus -yhdistys täyttää neljäkymmentä vuotta. Puheenjohtaja Tuula Laasanen kertoo, että yhdistyksen toiminta on pysynyt samankaltaisena koko sen olemassaolon ajan.

- Teemme linnustontarkkailua ja järjestämme yleisölle avoimia linturetkiä. Kokoonnumme kerran viikossa keskustelemaan havainnoista.

Yhdistys pitää myös lintukuvailtoja, joissa jäsenet esittelevät otoksiaan.

Pentti Rauhala on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana alusta saakka.

- Muuttohommat seurataan. Jotkut ovat innokkaita rengastajia, mutta suurimmalle osalle riittää tavallinen lintujen havainnointi.

Rauhalaa itseään kiinnostaa lintukantojen seuranta. Hän on tehnyt lintulaskentoja lukuisilla alueilla.

- Kun muutaman vuoden välein toistaa laskentoja, niin kannoissa voi huomata eroja.

Yhdistys antaa lausuntoja viranomaisille muun muassa muuttolintujen reiteistä esimerkiksi tuulivoimaloiden rakentamissuunnitelmien yhteydessä.

- Olisi hyvä, jos voitaisiin välttää myllyjen rakentamista tärkeimpien muuttoreittien kohdalle, Rauhala tähdentää.

Meri-Lapin tärkeimpiä muuttoreittejä ovat merenrannikko sekä Kemi- ja Tornionjoki. Esimerkiksi tärkeä muuttoreitti kulkee juuri Simon Leipiön halki, jossa sijaitsee jo muutama voimala ja rakenteilla on peräti 13 myllyä.

- Simon reitti on tärkeä, koska siinä yhdistyvät rannikon reitti ja meren kautta tuleva reitti, jota pitkin arktiset kuikat ja mustalinnut muuttavat.

- Olemme kritisoineet näiden voimaloiden rakentamista, mutta ei linnut tunnu olevan kovin painava syy, Rauhala harmittelee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös