lounais-lappi

Liikkuminen säästää euroja

Liikkuminen säästää euroja
Jouni Valikainen

Viime viikolla julkaistiin veret seisauttava liikuntatutkimus, joka jäi monelta huomaamatta. Kyse oli liikkumattomuudesta koituvista kustannuksista yhteiskunnalle.

Työttömyyden aiheuttamat kustannukset ovat tapetilla lähes päivittäin. Sokea Reettakin ymmärtää, että sopivien työpaikkojen puute tulee kalliiksi yhteiskunnalle.

Työttömyydestä aiheutuvat vuosikustannukset ovat noin kuusi miljardia euroa. Liikkumattomuus ja huono kunto maksavat tutkimuksen mukaan yhteiskunnalle 3,2-7,5 miljardia euroa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että aikuisväestöstä suuri osa liikkuu liian vähän. UKK-instituutin tutkija Päivi Kolu muistuttaa, että ainoastaan joka neljäs aikuinen liikkuu terveyden kannalta riittävästi.

Työttömyydelle paras lääke on uusien työpaikkojen luominen. Liikkumattomuudelle löytyy ratkaisu korvien välistä. Motivaatio pitää olla kohdalleen, jotta askelmittariin alkaa tulla riittävän isoja lukuja. Tutkimuksessa tuli tosin esiin uutena faktana myös se, että paikallaan oloa pitäisi vähentää. Kevyellä liikunnallakin on jo sellaisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat terveydenhuollon menoihin.

3,2-7,5 miljardia euroa on hirveän iso rahapotti. Voisikohan tuosta potista lohkaista osa esimerkiksi seuratoimintaan, joka hoitaa oman osansa tuhansien ja taas tuhansien lasten liikkumisesta. Kun liikuntakärpänen pääsee puraisemaan nuorta, pureman vaikutus kestää parhaassa tapauksessa koko loppuelämän ajan. Liikkuvista lapsista kehittyy liikkuvia aikuisia.

Urheiluseurojen hiljaiset puurtajat säästävät yhteiskunnalta melkoisen rahamäärän, kun he jaksavat viikosta toiseen järjestää liikuntakouluja, voidella lasten suksia tai jäädyttää paikallisen kylän luistelukentän.

Summa summarum. Liikkumaton työtön tulee yhteiskunnalle todella kalliiksi. Kannattaisiko testata esimerkiksi sitä, että sohvalla makuun vaihtaminen reippaaksi kävelylenkiksi täyttäisi työttömän aktiivimallin kriteerit? 7,5 miljardin maksimikustannukset putoaisivat lähemmäksi 3,2 miljardia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös