Jouni Valikainen

1 Tervaharjulta ajettaessa Sauvonväylää pitkin kohti kaupunkia ennen Prismaa oleviin liikennevaloihin on tullut muutoksia. Mikä on muuttunut, yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Grönvall?

–Nykyisin suoraan ajavat ja vasemmalle Prisman suuntaan kääntyvät noudattavat samaa pyöreää liikennevaloa. Aiemmin vasemmalle kääntyville oli oma liikennevalo-ohjaus nuolilla. Vasenta kaistaa saa ajaa myös suoraan ja aiemmin suoraan ajava joutui odottamaan vasemmalle kääntyvän auton takana, koska nuoliohjaus vaihtui vihreäksi myöhemmin kuin suoraan ajavien valo. Aiempi käytäntö aiheutti turhaa ruuhkaa.

2 Miksi vihreä nuoli syttyy edelleen aika-ajoin vasemmalle kääntyville?

–Se on niin sanottu jälkivihreä, joka antaa oikeuden kääntyä vasemmalle, jos vastaan tuleva liikenne ei ole mahdollistanut kääntymistä sitä ennen. Nuoli palaa vain muutaman sekunnin ajan. On mahdollista, että vihreän nuolen näyttöaikaa pidennetään muutamalla sekunnilla.

3 Asemakadun liikennevalot toimivat liikennevirran mukaan. Onko niistä valoista tullut palautetta?

–Ajan itse päivittäin Asemakatua pitkin ja minusta ne toimivat niin kuin pitääkin. Ainakaan minä en ole saanut niistä negatiivista palautetta.

4 Lukkarilankadun ja Lapintien sekä Valtakadun ja Kauppakadun risteyksessä liikennevalotolpat ovat olleet käyttämättä vuosikausia. Onko niille tarkoitus tehdä jotain?

–Asemakadun ja Lukkarilankadun risteyksen liikennevalotolpat joutaisivat pois. Siinä risteyksessä ei ole tarvetta valoihin. Kävelykadun päässä olevat tolpat saavat vielä jäädä paikoilleen siltä varalta, että keskustan liikennejärjestelyt muuttuvat.

5 Kuinka hyvin merilappilaiset autoilijat noudattavat liikennevalo-ohjausta, ylikonstaapeli Jorma Lantto?

–Punaisia päin ajaminen ei ole noussut mitenkään erityisesti esille. Valvoimme jokin aikaa sitten Torniossa parin tunnin ajan liikennevaloissa ajamista ja ainoastaan yksi ajoneuvo jätti noudattamatta valo-ohjausta.

6 Mikä on tilanne jalankulkijoilla?

–Heillä on kynnys matalammalla kävellä päin punaisia kuin autoilijoilla ajaa punaisia päin. Osa kävelijöiden valoista on käsiohjattua. Jos tolpan edessä on lumikasa, voi nappi jäädä painamatta.

7 Mitä seurauksia on punaisia päin ajamisesta?

–Kuljettaja saa päiväsakon. Jos punaisia päin ajaminen on törkeää, voi kortti lähteä määräajaksi viranomaisen haltuun.

8 Onko alueella joitain ongelmakohtia, joihin haluaisit autoilijoilta ajomuutosta?

–Osa autoilijoista uskoo, että Isohaaran liikennevaloissa palaa talven viimeiset vihreät valot. Siellä ajetaan päin punaista ja yritetään kovalla nopeudella saavuttaa edessä ajava autoletka. Vaarana on, että toisessa päässä ehtivät valot muuttua vihreäksi eikä sillalle mahdu kahta autoa rinnakkain.

9 Osataanko Laurilan uusimmissa liikennevaloissa ajaa oikein?

–Laurilan keskustasta tultaessa ja oikealle käännyttäessä ei tarvitse odottaa vihreää kääntymisnuolta, jos vasemmalle kääntyville palaa vihreä. Vihreä nuoli takaa sen, että tietä ei ole ylittämässä kävelijöitä tai pyöräilijöitä.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Kyllä siitä sai kääntyä vasemmalle ennenkin niin, ettei tarvinnut odottaa vihreää nuolivaloa !! Se nuolivaloa vain tarkoittaa sitä, että vastakkaista suunnasta tulevilla palaa punainen. Liikennesäännöt on helppoja kuhan ne vain on viitsinyt opetella!!

  • Nimetön

    Yleinen käsitys on että. Kemissä hyväksytään vain punainen ja ilmeisesti sen tuijotus tuo hyvän olon tunteen. Vihreä on jotain ,jota ei haluta nähdä ja hyväksyä.Muutamaa valotolppaa vastaan on turha taistella.,Heille olisi ehkä helpotus tekstein . Lamput, ylin stop ,kekellä odota ja alin aja tekstein vaalealla pohjalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös