Lelutrendit muuttuvat nopeasti – Tanja Lampsijärvi on ollut leluosaston vastaavana jo kymmenen vuotta

Tanja Lampsijärvi kertoo Auvo Kalliolle lelujen hinnoittelusta.

Tanja Lampsijärvi kertoo Auvo Kalliolle lelujen hinnoittelusta.

Auvo Kallio, Taina Nuutinen-Kallio

Tanja Lampsijärven työpaikka kuulostaa lapsen tai leikkimielisen unelmatyöpaikalta. Hän on nimittäin työskennellyt Tampereen Säästötex -tavaratalojen leluosaston vastaavana kymmenen vuoden ajan.

– Tämä on paras osasto.

Lampsijärven vastuulla on myös tavaratalojen askartelu- ja käsityöosastot.

Joulun aika on vuoden suurin lelusesonki.

– Ensimmäiset tilaukset tehdään jo maaliskuussa, Lampsijärvi kertoo.

Joulusesonkina tavaratalojen leluosastoille rakennetaan massapaikkoja, sesongin jälkeen osaston hyllyt riittävät.

Lampsijärvi kertoo, että lelutrendit voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Spinnerit olivat hetken aikaa kova juttu, ja kaikki menivät kuin kuumille kiville.

– Erilaiset limat olivat viime kesän juttu, Lampsijärvi kertoo.

Hän kertoo, että lapset ovat hyvin tietoisia, mitä haluavat ja myös siitä, että lelun pitää olla tiettyä merkkiä.

Lelutrendit tulevat pohjoiseenkin hyvin nopeasti. Lapset saavat tietoa lelu-uutuuksista esimerkiksi Youtubesta.

Esimerkiksi Lego taitaa netin sisältömarkkinoinnin, ja sisältöä internetin kanaviin luovat myös kuluttajat. Lapset katsovat myös Legon lastensarjoja, joista kaupan on erilaisia rakennussarjoja.

Vaikka lapset ja aikuisetkin pelaavat mielellään sähköisiä pelejä, Lampsijärven mukaan jouluna halutaan ostaa myös lautapelejä. Ikisuosikkeja ovat myös Brion junaradat kotimaisten valmistajien Emekin pienoismallirekat sekä Plaston mopot, kuorma- ja aura-autot.

– Plasto on uusinut muotoiluaan. Esimerkiksi autojen renkaat ovat pehmeämpää materiaalia kuin ennen.

Lampsijärvi suunnittelee tavaratalojen leluvalikoiman leluedustajien kanssa. Leluosaston vastaava on kahden lapsen äiti. Siitä on etua: aina voi kysyä kotona, mitkä lelut ovat kiinnostavia. Myös leluosaston asiakkaat ovat usein erittäin asiantuntevia.

Kymmenen vuotta leluosaston vastaavana on jo niin pitkä aika, että asiakkaat ovat tulleet tutuiksi. Ensimmäisillä asiakkailla on jo omia lapsia. Lampsijärvellä on lempinimikin: Lelu-Tanja.

Koska lelut, askartelu- ja käsityöosastot liittyvät niin vahvasti vapaa-aikaan, niin voisi kuvitella, että asiakkaat ovat hyväntuulisia. Se pitää Lampsijärven mukaan paikkansa.

– Esimerkiksi käsityö- ja askarteluosaston asiakkaat saattavat käydä näyttämässä valmiita töitään. Ja ennen jouluahan ihmiset ovat muutenkin hyvällä tuulella.

Mutta mikä on Lampsijärven oma suosikki-Lego ja millä hän leikki lapsena?

– Suosikkejani ovat Legon City-sarja. Leikin lapsena muun muassa My little poneilla. Niitähän myydään nykyäänkin, mutta ne ovat eri näköisiä: laihempia ja pitempijalkaisia.

Jutun ideoi ja Tanja Lampsijärveä haastatteli toimittajan 6-vuotias poika Auvo Kallio. Perjantaina vietettiin Lapsi mukaan töihin -päivää, johon Lounais-Lappikin osallistui.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös