Lounais-Lappi

Lappian puuala käynnisti CLT-koulutuksen Kemissä – massiivipuulevyjen tekijöiden kysyntä on kasvussa

Lappia Viestintä
Ammattiopisto Lappian CLT-oppimisympäristössä CLT-elementtien liimauksessa käytetään ympäristöystävällista polyuretaaniliimaa.

Ammattiopisto Lappian CLT-oppimisympäristössä CLT-elementtien liimauksessa käytetään ympäristöystävällista polyuretaaniliimaa.

Jussi Saarela

Ammattiopisto Lappian puuala on käynnistänyt Kemissä CLT-painotteisen teollisen puurakentamisen valmentavan työvoimakoulutuksen.

Koulutettavat tulevat Kemi-Tornio -alueen lisäksi eri puolilta Suomea muun muassa Iistä, Lappeenrannasta ja Ylitorniolta. Koulutuksen on aloittanut kaksitoista henkilöä. Siihen sisältyy yhteensä neljäkymmentä lähipäivää, jolloin teoriaopintojen lisäksi opiskelijat perehtyvät ja harjoittelevat CLT-elementtien valmistusta tuotantolinjan eri vaiheissa. Koulutus käynnistyi 23. huhtikuuta ja päättyy 20. kesäkuuta. CLT on massiivipuulevy, johon on liimattu ristiin useita lamellikeroksia.

Lappia-Koulutus Oy:n tuottaman koulutuksen toteuttaa Ammattiopisto Lappia.

– CLT:hen painottuva teollisen puurakentamisen koulutus on ensimmäinen laatuaan. Lappian puualalla on ainutlaatuinen CLT-oppimisympäristö, jossa on mahdollista opiskella aidossa ympäristössä tuotannon eri vaiheita. Muualla Suomessa tällaisia oppimisympäristöjä ei ole, toimitusjohtaja Katja Jaako-Körkkö korostaa.

CLT-rakentamisen osaajien kysyntä on Jaako-Körkön mukaan kasvussa ja rakennusalalla hyvä työllisyystilanne.

– CLT-rakentaminen on lisääntymässä Suomessa ja myös laajemminkin pohjoismaissa. Täten osaajien kysyntä on lisääntymään päin. Lappia kouluttaa osaajia ja kyselyjä osaamisen kehittämisen tarpeisiin tulee viikoittain. CLT- osaajille on kysyntää myös pohjoismaissa.

– Rakennusalan yritykset voivat työllistää ja kouluttajat auttaa opiskelijoiden työllistymisessä ja etsiä yhdessä sopivia työpaikkoja. Rakennusalalla on edelleen hyvä työllisyystilanne, hän jatkaa.

Meri-Lapissa teollinen CLT-tuotanto ei ole vielä lähtenyt liikkeelle.

– Varovaisin askelein ollaan vielä liikkeellä. Monet rakennusalanyrittäjät ja talotehtaat ovat kyselleet ja kiinnostusta löytyy, mutta tietämystä alueelle tarvitaan CLT:n käytettävyydestä ja mahdollisuuksista. Lappia hoitaa osaajien kouluttamisen, mutta varsinainen CLT-tuotanto ei ole Lappian toimialaa. Lappian CLT-oppimisympäristössä tuotanto tapahtuu opetuksen ehdoilla. Lappian CLT-oppimisympäristössä käy paljon vierailijoita Suomesta ja erityisesti kansainvälisten vieraiden määrä on lisääntynyt, Körkkö sanoo.

Lappian työvoimakoulutuksen opinnot suoritetaan lähiopetuspäivinä, joihin sisältyy sekä teoriaopetusta että käytännön työharjoittelua Lappian puurakentamisen oppimisympäristössä. Kouluttajina toimivat Ammattiopisto Lappian kouluttajat. Koulutus painottuu käytännön työtehtäviin.

– Koulutuksen pääpaino on erityisesti CLT-rakentamisessa, mutta myös materiaalitekniikka, muut puurakentamisen työmenetelmät ja rakennejärjestelmät kuuluvat koulutuksen sisältöön. Lappian oppimisympäristön CLT-elementtien tietokoneavusteisessa suunnittelussa ja toteutuksessa sekä valmistuslinjan työstökoneiden ohjelmoinnissa hyödynnetään ja opiskellaan uusinta teknologiaa. Koulutus sisältää myös työmaatekniikkaan liittyvää osaamista, vastuukouluttaja Martti Mylly kertoo.

Kemin kaupungille suunniteltu ja toteutettu Sauvosaaren urheilupuiston katsomo, Stora Enson Kemin tehtaan meluntorjuntaseinä, Tornion kaupungille toteutettava meluntorjuntaseinä, joka on pystytysvaiheessa, sekä monet asiakkaille toteutetut rakennukset ovat Lappian puualan vahvoja referenssejä CLT-osaamisesta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös