Tiina NousiainenTornio

Kansainvälisen liiketoiminnan uudet ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijat aloittivat urakkansa muutama viikko sitten.

Tornioon kokoontui opiskelijoita ympäri maailman, muun muassa Intiasta, Afrikasta, Hollannista, Yhdysvalloista, Kanadasta, Kroatiasta, Ranskasta, Venäjältä ja Pohjois-Irlannista. Myös opettajat ovat kuudesta eri maasta.

–Opetus tapahtuu pääosin virtuaalisesti, mikä mahdollistaa sen, että Yhdysvalloissa asuva opiskelija voi osallistua opetukseen kotimaastaan. Uusi ja moderni opetussuunnitelma antaa avaimet kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen ympäri maailman, Lapin ammattikorkeakoulun yliopettaja Esa Jauhola kertoo.

Opiskelijat ovat aikuisia ja heillä on vähintään kolmen vuoden työkokemus taustalla.

–Jokainen kehittämistehtävä tehdään sille firmalle, missä opiskelija työskentelee. Ryhmätyöskentelyn avulla opiskelijat jakavat kokemuksiaan ja osaamistaan, mikä avaa kehitysnäkökulmia entistä laajemmin.

Lapin ammattikorkeakoulun International Business Management -koulutus on tällä hetkellä ainutlaatuista koko Euroopassa.

–Muualla vastaavanlaista etäratkaisua ei ole käytössä, Jauhola painottaa.

Kansainvälisen liiketoiminnan koulutusta on uudistettu kovaan tahtiin, sillä maailma muuttuu.

–Digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet hyödynnetään kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä. Opiskelu on entistä enemmän käytäntöä, tiedon hakua ja soveltamista omaan työhön.

Vaikka pääpaino on yritysten kehittämisessä, suurimman annin saa opiskelija itse.

Tiimityö, kansainvälistyminen, kommunikointitaidot ja esimiestyö nousevat tulevaisuudessa entistä suurempaan arvoon.

–Tulevaisuudessa vaaditaan yhä enemmän etäjohtamista. Alaiset ja oma tiimi voivat olla hajallaan ympäri maailman, silti tiimiä pitää pystyä johtamaan. Myös verkostoituminen yksilö- ja yritystasolla on tärkeää, Jauhola muistuttaa.

Koulutuksen aikana opiskelijat pääsevät mukaan kolmikantatehtävään, joka suoritetaan kahdessa maassa. Työpajat järjestetään Pohjois-Irlannissa ja Suomessa.

–Opiskelijat kehittävät sekaryhmässä bisnesidean joko olemassa olevalle yritykselle tai luovat jotain ihan uutta. Viikon ajan he työstävät ideaansa yhdessä, sen jälkeen verkon välityksellä.

Loppukonferenssi pidetään Saksassa, missä opiskelijat esittävät ryhmätyönsä tulokset arvovaltaiselle raadille.

Uusi opetussuunnitelma on moderni ja haastava myös oppilaitokselle.

–Opintokokonaisuudet on paketoitu isoiksi kokonaisuuksiksi, joista opetustiimi vastaa. Siinä on omat haasteensa, mutta hyvillä mielin olemme vähän edellä muita.

Lapin ammattikorkeakoulun ylemmän amk-tutkinnon kansainväliseen ryhmään valittiin 83 hakijan joukosta 25 opiskelijaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös