Lounais-Lappi

Länsi-Pohjan keskussairaala toivoo synnyttäjiä Ruotsista - Haaparannalla monet odottavat äidit kyselevät mahdollisuutta synnyttää Kemissä

Tarkoitus on saada toimimaan synnytyksien suoraveloitus maiden välillä.

Jussi Saarela
Kemiläiset Elli Niemelä ja Pekka Siivola saivat ensimmäisen lapsensa Länsi-Pohjan keskussairaalassa lokakuun alussa. He suosittelevat sairaalan palveluja myös ruotsalaisille. Ylilääkäri Pia Vittaniemi kävi kysymässä perheen kuulumisia.

Kemiläiset Elli Niemelä ja Pekka Siivola saivat ensimmäisen lapsensa Länsi-Pohjan keskussairaalassa lokakuun alussa. He suosittelevat sairaalan palveluja myös ruotsalaisille. Ylilääkäri Pia Vittaniemi kävi kysymässä perheen kuulumisia.

Jussi Saarela

Länsi-Pohjan keskussairaala ottaisi mielellään nykyistä enemmän synnyttäjiä vastaan Ruotsin puolelta. Byrokratia on kuitenkin tehnyt rajan yli tulemisen hankalaksi. Nyt on toiveissa, että turha paperien täyttely vähenisi.

– Ruotsista saa käydä synnyttämässä automaattisesti Suomessa kaikki naiset, joilla on suomalainen henkilötunnus ja jotka ovat Suomessa töissä. Suurin osan sairaalamme Ruotsista tulevista synnyttäjistä on varmaan heitä, Mehiläinen Länsi-Pohjan synnytysten ja naistentautien osaston ylilääkäri Pia Vittaniemi sanoo.

Näiden Ruotsissa asuvien naisten pitää tehdä suunnitelma Landstingetin (maakäräjien) kanssa synnyttämisestä Suomessa. Vuosittain Kemissä on käynyt Ruotsista 7–8 synnyttäjää.

– Ongelmana on vain se, että heidän pitää itse maksaa sairaalamaksut ensin ja Landstinget korvaa heille myöhemmin sen Ruotsin taksan mukaan, Vittaniemi kertoo.

Hän sanoo, että tarkoitus on jatkossa yrittää saada menemään sairaalalasku suoraan Landstingetille. Jos byrokratia vähenisi, niin synnyttäjiä tulisi rajan takaa todennäköisesti nykyistä enemmän. Suoraveloituksesta käydään Vittaniemen käsityksen mukaan neuvotteluja.

– Oletamme, että silloin synnyttäjiä tulisi enemmän, koska kyselijöitä aina on.

Vittaniemen tekemän tiedustelun perusteella Haaparannalla lasta odottavat naiset kovasti jo kyselevät, milloin Länsi-Pohjan keskussairaalaan pääsee synnyttämään ilman paperiselvitystä.

Länsi-Pohjan keskussairaala ottaisi mielellään lisää synnyttäjiä vastaan naapurimaasta. Synnytysosaston vuoden lopussa päättyvä poikkeuslupa sai vasta kahden vuoden jatkoajan. Ruotsalaiset äidit saavat palvelua tarvittaessa ruotsin kielellä.

Esimerkiksi Haaparannalta pitää ajaa 130 kilometriä synnyttämään Luulajan lähellä sijaitsevan Sunderbyn sairaalan synnytysosastolle, kun Kemiin vain 26 kilometrin matka.

Ruotsalaisten äitien suunnitelmallisten synnytysten lisäksi Länsi-Pohjan keskussairaala hoitaa myös akuutteja synnytyksiä tarvittaessa. Pohjoismaiden kesken aikoinaan tehdyn sopimuksen mukaan kaikki akuutit hoitotoimenpiteet tehdään muiden Pohjoismaiden kansalaisille. Niistä hoidoista ei lähetä laskuja maasta toiseen.

Viime vuonna Länsi-Pohjan keskussairaalassa syntyi 518 lasta. Vittaniemen mukaan oletuksena on, että tänäkin vuonna 500 lapsen raja ylittyy ja Kainuun keskussairaalasta tulee Suomen pienin synnytyssairaala.

Vaikka Länsi-Pohjan alue kärsii muuttotappiosta, alueella syntyy Suomen viidenneksi eniten lapsia suhteessa hedelmällisessä iässä oleviin naisiin THL:n tilaston mukaan.

– Voi käydä niin, että emme ole enää Suomen pienin synnytyssairaala. Muualla syntyvyys on suhteessa laskenut enemmän kuin meidän alueella.

Länsi-Pohja on pärjännyt hyvin myös synnytysosastojen laatukriteerien vertailussa.

– Suomessa synnyttäjien hoitaminen on maailman parasta ja Suomen sisällä Länsi-Pohja on pärjännyt tosi hyvin.

Kemiläiset Elli Niemelä ja Pekka Siivola saivat lapsen lokakuun alussa Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Tyttö on perheen ensimmäinen lapsi.

He ovat iloissaan siitä, että synnytyssairaala on lähellä ja siinä on pienen yksikön hyvät palvelut.

– Kaikki palvelut ovat toimineet sairaalassa todella hyvin. Synnytys meni hyvin. Parempaa synnytystä ei olisi voinut toivoa, tuore äiti kertoo.

Tuoreet vanhemmat voivat suositella sairaalan synnytysosastoa ruotsalaisillekin asiakkaille ja toivovat, että se säilyisi Kemissä.


Kommentit (1)

  • EX-kemiläinen Ruotsista .

    En suosittele Kemin sairaalaa .Kun olin lomilla Kemissä niin sairastun siellä . Menin ampulanssilla kEMIN sairaalaan niin lääkäri ei ottanut vastaan vaan sanoi että , Sinähän kuulut tuonne Ruotsin puolelle . Olin tosi surullinen ja hirveän sairas . Ei auttanut muutakuin ajaa Taxilla Haaparannalle lääkäriin . Kotiin Etelä-Ruotsiin oli matkaa yli 1000 km .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös