Lounais-Lappi

Lakko saattaa keskeyttää matkailujäänmurtaja Sammon risteilyt kesken kauden

Pentti Vuosaari
Jäänmurtaja Sampo tekee turistiristeilyjä Perämerelle.

Jäänmurtaja Sampo tekee turistiristeilyjä Perämerelle.

Jussi Saarela

Jäänmurtaja Sammon henkilökunta aloittaa työnseisauksen 29. maaliskuuta kesken risteilykauden, jos uusista työehdoista ei päästä sopimukseen siihen mennessä. Sammon omistava Kemin Satama Oy yritti neuvotella Suomen Konepäällystöliitto ry:n, Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n ja Suomen Merimies – Unioni Smu ry:n kanssa jäänmurtajaa koskevien uusien työehtojen aikaansaamisesta, mutta neuvottelut eivät johtaneet tulokseen. Edelliset työehtosopimukset päättyivät viime helmikuun lopussa.

Tänään torstaina liitot antoivat työtaisteluvaroituksen. Jos työnseisaus alkaa, laivan henkilökunta suorittaa kaikki heille muutoin normaalisti kuuluvat tehtävät, mutta kieltäytyy seuraamasta aluksen mukana, jos se pyrkii poistumaan satamasta tai siirtymään satama-alueella.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Jos työsulku jatkuu ensi syksyyn, ei keväällä eikä ensi kesänä kulu enää palkkamenoja liittojen jäsenten osalta. Lakkoilussa ei ole mitään järkeä. Haluavatko työntekijät lopettaa jäänmurtajalla olevan työpaikan estämällä tulot kauden viimeiseltä tulorikkaalta viikolta, jotta murtaja myydään muualle, vai mikä on ideana?

  • RiistoKapitaali

    Olen ymmärtänyt uutisista, että Sampolla on kannattavuusongelmia, koska Perämerelle on tullut toinenkin jäänmurtaja kilpailemaan risteilyasiakkaista. Sampo on vanha ja vaatii yhä enemmän huoltoa ja korjausta. Koventunut kilpailu on laskenut risteilyjen hintaa ja vähentänyt asiakasmääriä. Olen myös ymmärtänyt, että Sampolla on vakituinen miehistö palkattuna ympäri vuoden, vaikka tuloja tulee vain 4kk risteilykauden ajalta.

    Ei tarvitse olla mikään talousnobelisti ymmärtääkseen mhin tällainen tilanne johtaa. Tähän päälle vielä vähän lakkoilua kesken risteilykauden, niin homma on valmis.

    No onneksi on vahvat ammattiliitot, jotka pitävät tämän “vähäosaisen” laivapäällystön eduista huolta. Nykyinen 7 hengen miehistö ansaitsee 100000 vuosipalkkaa 4kk työstä ja kun vähän lakkoillaan, niin saadaan kuukausi ylimääräistä lomaa. Voi parkoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös