Kylätalossa kunto kohenee ja mieli virkistyy

Seniorikerho on vireä toimija Liakassa. Kyläläisten keski-ikä on alle 50 vuotta.

Tuulikki Kourilehto
Liakan kylätoimikunnan puheenjohtaja Jukka Ollitervo kävi 85-vuotiaan Eero Pyykön juttusilla kylätalon yläkerrassa, jossa on kuntosalivälineet.

Liakan kylätoimikunnan puheenjohtaja Jukka Ollitervo kävi 85-vuotiaan Eero Pyykön juttusilla kylätalon yläkerrassa, jossa on kuntosalivälineet.

Tuulikki Kourilehto

Liakan kylän seniorikerho saa kylätalon kokoustilaan herkästi koolle 20 henkilöä viettämään yhteistä iltapäivää, heittämään kettinkiä, pelaamaan bingoa ja päiväkahville. Annikki Mäkimaan vetämä kerho on koolla parillisten viikkojen torstaisin. Senioreita tulee Liakasta ja naapurikylistä, esimerkiksi Vojakkalasta niin kuin Tapio Rauvala ja Raili Huhta tai Putaalta, kuten Aino ja Ahti Ryynänen.

– Saa lähdetyksi irti kotoa ja voi vaihtaa sanaparin mukavien ihmisten kanssa, perustelevat Liakan seniorikerholaiset yhteisten tapaamisten merkitystä.

Ja juttua piisaa, kerrotaan kuulumiset, puhutaan terveysasioista ja tapahtumista, vaihdetaan reseptejä ja annetaan vinkkejä vaikka käsitöihin, mutta politiikasta ei juuri puhuta.

Torniossa on kohta papinvaalit, onko siitä ollut puhetta?

– No se ratkaistaan tässä, Rauvala kertoo pelin hengen.

– Tämä on puheliasta porukkaa, Annikki Mäkimaa vakuuttaa.

Yhdessäolo piristää ja sosiaalinen kanssakäyminen pitää seniorit kiinni elämänmenossa.

– Lisää tuttuja on tullut, kun on käyty seniorikerhossa. Tunnetaanko vojakkalalaisia juuri ketään, Huhta pohtii.

– Porukkaan kiintyy, jos joku on poissa, tulee huoli, että missä hän on, Rauvala sanoo.

Seniorikerho sai alkunsa senioripisteen toiminnasta.

– Kysyttiin, että voitteko pitää välillä omaa kerhoa. Nyt senioripiste ei enää ehdi Liakkaan, Mäkimaa kertoo.

Seniorikerho on osa Liakan kyläyhdistyksen toimintaa. Kyläyhdistys hankki senioreiden ja muidenkin liakkalaisten lihaskunnon huoltoon kolme kuntosalilaitetta Vappu ja Oskari Yli-Perttulan säätiön 5 000 euron avustuksen turvin. Kylän nuoret aikuiset innostuivat niin, että keräsivät rahaa ja hommasivat lisää kuntoiluvälineitä. Liakan kylätalolla on kuntosali kyläläisten käyttöön. 85-vuotias Eero Pyykkö käy kuntolaitteissa 2–3 kertaa viikossa.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Ollitervon mukaan Liakka on vireä kylä.

– 1970-luvun alussa Liakka oli 40 savun kylä. Nyt kylässä on noin 120 taloa ja keskimäärin yksi perhe vuodessa muuttaa Liakkaan, parhaina kaksi, Ollitervo sanoo.

Tälläkin hetkellä Liakkaan on valmistumassa kaksi omakotitaloa.

Kylässä asuu paljon yrittäjiä, muun muassa kuorma-auto-, maansiirto-, sähkö- ja metallialan yrittäjiä ja neljä maitotilaa. Ollitervo on itsekin tietotekniikka-alan yrittäjä.

– Hyvä kylä, asukkaat edustavat kaikkia ikäryhmiä, keski-ikä on alle 50 vuotta.

Julkisia palveluita tai kauppoja ei ole, mutta kyläyhdistys pitää kyläläisten puolia.

Kyläyhdistys on hankkinut Liakan entisen koulun, jossa on kuntoiluvälineet, kangaspuut ja kokoontumistilat. Outokairan hankkeina on kunnostettu kylätalon ulkovuori, pystytetty laavu ja kunnostettu uimaranta Liakanjoen rantaan sekä kunnostettu kylätalon pihapiiri ja hankittu leikkikenttävälineet. Talkoovoimin pidetään yllä ja jäädytetään oman kylän jääkiekkokaukaloa.

Toimintakertomuksen perusteella liakkalaisilla on menoja pitkin vuotta. Seniorikerho kokoontui 22 kertaa ja kävijöitä oli kaikkiaan 434, kudontapiiri kokoontui 25 kertaa ja kyläkirkossa kävi 30 henkilöä. Puurojuhla sai koolle 63, kauneimmat joululaulut 53, valokuituinfo 35, yhteisvastuuilta 22 ja kesätapahtuma 50 kyläläistä. Reissulla Ranuan eläinpuistossa kävi 35 henkilöä. Talkootyötäkin kertyi lähes 70 tuntia.

Liakan kyläyhdistys

Noin 70 jäsentä, puheenjohtaja Jukka Ollitervo.

Kylätoimintaa vuodelta 2018: seniorikerho, kudontapiiri, leikkikenttäkerho, puurojuhla, kauneimmat joululaulut, yhteisvastuuilta, retki Ranuan eläinpuistoon, romuraudan keruu, valokuituinfo, Avoimet kylät -tapahtuma ja kyläkirkko.

Kylätoiminnan liikevaihto noin 10 000 euroa.

Yhdistys on saanut Tornion kaupungilta toiminta-avustuksen 400 euroa, aktiivisuuslisän 200 euroa ja 1300 euroa toimitila-avustusta. Toimintaa rahoitetaan myös myymällä arpoja ja pitämällä puffettia tapahtumissa, keräämällä jäsenmaksua ja vuokraamalla kylätalon "opettajan asuntoa".


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös