Lounais-Lappi

Kuntosuunnistus on jatkossakin vahvasti esillä Suunta 2000:ssa – kartat ovat digitaalisessa muodossa seuran nettisivustolla

Olavi Holopainen kertoo, että kuntosuunnistus on vahvasti esillä Suunta200:ssa.

Olavi Holopainen kertoo, että kuntosuunnistus on vahvasti esillä Suunta200:ssa.

Heikki Roimela

Kemin seudun suunnistusseura Suunta 2000 on jo 30 vuoden ajan tarjonnut suunnistusmahdollisuuden joka maanantai toistuvilla iltarasteilla. Tarjous on vuosi vuodelta otettu yhä paremmin vastaan. Päättyneellä kaudella kirjattiin joka maanantai keskimäärin yli sata osallistujaa. Kokonaismäärä ylitti kirkkaasti 2000 suorituksen rajan.

– Kuntosuunnistus on jatkossakin vahvasti esillä. Mukaan on saatu uusia ratamestareita ja alueen karttatilannetta pidetään ajan tasalla. Kartoituskulut ovat merkittävät ja siinä toivoisi alueen kunnilta tukea, 30 vuotta täyttävän seuran puheenjohtaja Olavi Holopainen toteaa.

Hän korostaa sitä, että Suunta 2000:n kartat ovat digitaalisessa muodossa seuran nettisivustolla. Ne voi sieltä vapaasti kuka tahansa tulostaa omaan käyttöönsä.

– Sanotaan niin, että ensimmäinen puheenjohtajavuoteni on ollut työntäyteinen, mutta mielenkiintoinen. Uuden vuosikymmenen tavoitteena on löytää lisää nuoria suunnistuksen harrastajia. Varsinkin tyttöjen puolella näyttää lupaavalta.

Holopaisen mukaan lasten ja nuorten toiminta pyritään laajentamaan koko kauden kestäväksi ja sillä tavalla pitkäjänteisemmäksi.

Vuonna 1988 perustettu Suunta 2000 täytti 30 vuotta lokakuun viimeisenä päivänä. Seura syntyi Keminmaan Urheilijoiden suunnistusjaoston ja Veitsiluodon Metsäurheilijoiden fuusiona.

Ensimmäinen vuosikymmen oli loistavan juniorityön ja erinomaisten kilpailusaavutusten aikaa. SM-mitalien keruu alkoi heti vuonna 1989 hiihtosuunnistajien ansiosta.

Miesten joukkue Ilkka Kotala, Seppo Merkkiniemi, Petri Roimela ja Arto Vilppola oli hiihtosuunnistuksen SM-viestin kolmas ensimmäisenä länsipohjalaisena suunnistusjoukkueena kautta aikojen.

Lahjakkaita junioreita oli kymmenittäin. Pitkälti heidän ansiostaan Suunta 2000 oli maan paras hiihtosuunnistusseura vuonna 1994.

Toisella vuosikymmenellä S-2000 kunnostautui hiihtosuunnistuksen kehittäjänä ja kilpailujen järjestäjänä. Kemin Lumilinnan alueella 1999 järjestetty maailman ensimmäinen hisusprintti näytti tietä tulevalle kilpailusapluunalle.

Erkki Alakuijala ideoijana, Toivo Merkkiniemi sitkeänä urien ajajana ja Velu Sipola taitavana ratamestarina olivat kisajärjestelyissä korvaamattomia.

Viimeisellä vuosikymmenellä seura on iltarastien kehittämisen lisäksi ottanut askelia kansainväliseen suuntaan.

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin avauskierroksen järjestelyt vuosina 2013, 2015 ja 2017 Äkäslompolossa vaativat kovan panostuksen. Veli-Markku Korteniemen vankka kansainvälinen kokemus ja laaja yhteistoimintaverkosto olivat näissä korvaamattomia.

– Uusien nuorten innostaminen on urheiluseuran kannalta elinehto. Suunta 2000 voi lähteä tämän tavoitteen myötä hyvillä mielin uudelle vuosikymmenelle, puheenjohtaja Holopainen sanoo.

Suunta 2000:n 30-vuotisjuhlassa palkittiin Sepon pytyllä vuoden 2018 esimerkillinen suuntalainen Pekka Alavahtola ja Erkin pytyllä eniten SM-pisteitä kerännyt Oili Holopainen (kaksi SM-mitalia ja kaksi SM-viestimitalia hiihtosuunnistuksista).

Vuoden Hipon palkinnon sai Matias Ruonavaara, vuoden edistyjä oli Anni Salmela, vuoden tulokas Ida-Maija Pussila, vuoden menestyjä Eevi Hasu ja vuoden juniori Oili Holopainen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös