Lounais-Lappi

Kunnon Mummolassa sai tietoa omasta kunnostaan – Teija Kaartinen on pitänyt torniolaisille erityisliikuntaa jo 30 vuoden ajan

Jouni Valikainen
Tertru Mehtälä tykästyi virtuaaliseen keilaamiseen.

Tertru Mehtälä tykästyi virtuaaliseen keilaamiseen.

Jouni Valikainen

Torniolaiset Juhani Pohjanen ja Terttu Mehtälä olivat ensimmäisten joukossa, jotka kiersivät toimintakykyyn ja tasapainoon keskittyvän kuntoradan Tornion Putaanhallissa. Yli 65-vuotiaille tarkoitetulla Kunnon Mummolan radalla muun muassa tasapainoiltiin, noustiin tuolille, pompittiin kuntopallon päällä, mitattiin puristusvoimaa ja keilattiin.

– Tuo virtuaalikeilailu tuntui hauskalta. Tuollaisen keilaradan voisi hankkia myös kotiin, Juhani ja Terttu totesivat,

Lapin Liikunnan ja Tornion kaupungin liikuntatoimen tapahtumaan osallistuvat mummot ja papat saivat Lapin Ammattikorkeakoulun opiskelijoilta palautetta omasta kunnostaan.

– Palaute oli omalta kohdaltani positiivista. Puristusvoimanikin oli normaali-ikäistäni parempi. Käyn vapaa-ajallani 4-5 kertaa kuntosalilla ja mikä on käydessä, kun siellä on erityisliikunnan ohjaajana Kaartisen Teija, Juhani Pohjanen sanoo.

Terttu Mehtälä ei kiertänyt aivan kaikkia pisteitä läpi, vaan valitsi niistä sopivimmat.

– Jos en harrastaisi jatkuvaa kuntoilija, niin tuskin olisin enää tässä. Kuntoilu auttaa selviytymään paremmin arkipäivän askareissa. Jos jää vain kotiin makoilemaan, niin kunto laskee nopeasti. Jo kahden viikon tauko vaikuttaa yleiskuntoon, Terttu Mehtälä sanoo.

Tornion kaupungin liikuntapalvelujen erityisliikunnan ohjaaja Teija Kaartinen on liikuttanut erityisryhmiä Torniossa jo 30 vuoden ajan.

– Kunnon Mummola -tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Torniossa. Se sopi hyvin tähän juhlavuoteen. Olemme mainostaneet tätä tapahtumaa liikuntaryhmissä, joten suurin osa on tuttuja, mutta on täällä muutama uusikin kuntoilija. Pitää napata heitä hihasta kiinni ja houkutella mukaan liikuntaryhmiin, Teija Kaartinen kertoo.

Vesi- ja keppijumpat ovat suosittuja liikuntamuotoja torniolaisten keskuudessa. Mukana on myös liikunnallisia ihmisiä Haaparannalta. Keppijumpassa on parhaimmillaan liki sata osallistujaa.

– Ikäihmisille liikunta on tärkeää. Jos liikuntaharrastus on jäänyt vähäiseksi, on hyvä aloittaa maltilla. Aluksi riittää kymmenen minuutin päivittäinen kuntoilu. Hyvällä kunnolla on iso vaikutus arkielämän laatuun, Teija Kaartinen kertoo.

UKK-instituutin liikuntapiirakasta löytyy ohjeet ikäihmisille sopivaan liikuntaan.

Kunnon Mummola -testipisteiden toteutuksesta vastasivat Lapin Ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijat. Palautteita ja tulosten tulkinta-apua antoivat Lapin Ammattikorkeakoulun geronomiaopiskelijat. Kunnon Mummola -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Torniossa.

– Täällä on paljon tuttuja ja rento meininki. Oikein mukava tapahtuma, Juhani Pohjanen ja Terttu Mehtälä kertovat.

Myös Tornion Reuma ja Tornion sydänyhdistys olivat edustettuina Putaan urheiluhallin tilaisuudessa.

Tornion soveltava liikunta

Maanantai: Omatoiminen kuntosali, keppijumppa, vesiliikunta, Karungissa kuntoliikunta

Tiistai: Kuntosali+venyttely, omatoiminen kuntosali.

Keskiviikko: M kuntosali+venyttely, kuntoliikunta, vesiliikunta, omatoiminen kuntosali, ohjattu venyttely, tatami.

Torstai: N kuntosali+venyttely, omatoiminen kuntosali, tuolijumppa 75+.

Perjantai: Omatoiminen kuntosali, vesiliikunta, omatoiminen kuntosali.

Myös iltaisin jumpataan Putaalla, Arpelassa ja Karungissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös