Lounais-Lappi

Kunniavartio sai tervolalaiset liikkeelle – 109 sankarihaudalle asettuu itsenäisyyspäivänä 109 tervolalaista

Tervolan kunniavartio on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Meri-Lapissa se on ainoa laatuaan.

Maiju Ylipiessa
Kunniavartio sai tervolalaiset liikkeelle – 109 sankarihaudalle asettuu itsenäisyyspäivänä 109 tervolalaista

Havuköynnöstä vanhan kirkon koristukseksi talkoilivat vapaaehtoiset Kerttu Laine, Pertti Puhakka, Esa Bergman, Ritva Puhakka, Aila Kähkölä ja Aili Tainio.

Maiju Ylipiessa

Tervolalaisten sankarivainajien haudat saavat tänä vuonna ainutlaatuisen kunniavartion, kun jokaiselle haudalle asettuu puoleksitoista tunniksi vartioon sankarivainajan kanssa samanikäinen tervolalainen.

Tervolan kunnan ja Tervolan seurakunnan järjestämä kunniavartio on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa, ja samanlaisia kunniavartioita järjestetään ympäri Suomen.

Meri-Lapissa kunniavartio on ainoa laatuaan, ja se juhlistaa osaltaan myös Tervolan 150-vuotisjuhlavuotta.

Yksi kunniavartion osallistujista on 38-vuotias Eero Ylimartimo, joka seisoo itsenäisyyspäivänä lähes samanikäisenä menehtyneen Sulo Heinimäen haudalla. Kun kutsu kunniavartioon tuli, ei Ylimartimon tarvinnut harkita osallistumistaan.

–Ei siitä ollut kahta puhetta. Sen verran arvokas kutsu on kyseessä.

Kuten Ylimartimo, myös Sulo Heinimäki oli perheenisä.

–Kunniavartiossa seistessään voi miettiä, mitkä ovat olleet isän ja toisaalta kotiin jäävän perheen mietteet, kun isä on aikoinaan jättänyt kodin ja lähtenyt rintamalle. Ja millainen huoli on varmasti rintamalla ollut kotijoukoista, miten he pärjäävät, jos huonosti käy, Ylimartimo pohtii.

Maiju Ylipiessa
–Omaisille on varmasti ollut tärkeää, että kaatuneet on pystytty tuomaan kotipitäjän kirkkomultiin, pohtii kunniavartioon osallistuva Eero Ylimartimo.

–Omaisille on varmasti ollut tärkeää, että kaatuneet on pystytty tuomaan kotipitäjän kirkkomultiin, pohtii kunniavartioon osallistuva Eero Ylimartimo.

Tervolan seurakuntakeskuksen salissa havu tuoksuu ja kädet käyvät rivakkaa tahtia.

Kerttu Laine, Pertti Puhakka, Esa Bergman, Ritva Puhakka, Aila Kähkölä ja Aili Tainio talkoilevat tänään havuköynnöstä koristamaan vanhaa kirkkoa itsenäisyyspäivänä.

Kirkon varastossa odottavat jo valmiina 109 havuköynnöstä sankarihaudoille kunniavartiota varten. Niitä oli edellisviikolla talkoilemassa lähes kolmekymmentä innokasta, eräskin pariskunta Kemistä saakka.

–Ämpäripäät kun kuulee tämmöisen asian, vapaaehtoisista ei ole puutetta, Esa Bergman toteaa.

–Tätähän tekee nautinnolla, kun ilman heitä ei olisi meitä, Kerttu Laine tiivistää, ja muut talkoolaiset nyökyttelevät.

Maiju Ylipiessa
Havuseppeleet talkoiltiin lähes kolmenkymmenen innokkaan "ämpäripään" voimin.

Havuseppeleet talkoiltiin lähes kolmenkymmenen innokkaan "ämpäripään" voimin.

Kunniavartion kerääminen on sujunut Tervolassa hyvin, ja kaikki paikat on saatu täytettyä.

Vapaaehtoisia tervolalaisia kutsuttiin mukaan ensin arvonnan perusteella, ja loput paikat on täytetty puhelin- ja Facebook-kampanjalla. Varusmiesikäisille osallistujille on järjestetty Sodankylän ja Kainuun prikaateista komennus tehtävään.

Sankarivainajien iät ovat karua luettavaa. Tervolan sankarivainajien keski-ikä on 26,6 vuotta. Suurin osa heistä on 19–39-vuotiaita, lisäksi joukossa on yksi 16-vuotias ja yksi 43-vuotias.

Erityisesti kunniavartiossa on ollut tarvetta 22-vuotiaille, joita Tervolasta kaatui talvi- ja jatkosodan aikana 17. Nykyisin Tervolassa ei edes asu niin monta 22-vuotiasta miestä.

Aivan samanikäistä henkilöä ei kaikille haudoille ole löytynyt, vaan osa on vainajaa vuoden nuorempia tai vanhempia.

–Realiteetit ovat tulleet vastaan. Olemme todenneet, että Tervolasta ei saada 108:aa sankarivainajien ikäistä miestä paikalle, joten naisiakin on mukana. Toki sankarivainajien joukossakin on yksi lotta, kertoo Tervolan kirkkoherra Heikki Holma.

Kunniavartion kuopus on 16-vuotias Olli Palokangas, jolle sotatarinat ovat tulleet tutuiksi 17-vuotiaana sodassa mukana olleen papan kautta.

Palokangas seisoo kunniavartiossa samanikäisenä kuolleen Pekka Kraatarin haudalla.

–Onhan se aika ihmeellistä, että niin nuori ihminen on sodassa kuollut, Palokangas miettii.

Kunniavartio järjestetään Tervolan hautausmaalla 6.12. klo 9.30–10.15.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös