Kolumni: Olipa kerran jos toisenkin kerran – "myyttiä ikuisesta rakkaudesta ja “siitä oikeasta” syötetään meille jo lapsuudesta asti"

Kolumni: Olipa kerran jos toisenkin kerran – "myyttiä ikuisesta rakkaudesta ja “siitä oikeasta” syötetään meille jo lapsuudesta asti"

Iida Ilmola.

Iida Ilmola

Jokainen on kuullut sadun kauniista prinsessasta, joka on pulassa ilkeän paholaisen vankina linnantornissa. Juonenkäänteet ovat traagisia, mutta kaikki tietävät, mitä tulee tapahtumaan.

Auringonlaskun jälkeen uljas prinssi ratsastaa uljaalla ratsullaan linnantornin juurelle, jonne prinsessa laskeutuu valkoisia solmittuja lakanoita pitkin. Sitten he ratsastavat kohti tulevaa aamua eläen elämänsä onnellisesti loppuun asti.

Myyttiä ikuisesta rakkaudesta ja “siitä oikeasta” syötetään meille jo lapsuudesta asti, ja jossain vaiheessa elämäämme alamme itse odottaa sitä oikeaa tupsahtavan jostain.

Ensirakkaus kariutuu, tekee kipeää, vaan ei syytä huoleen. Sinulle on kyllä ihan varmasti olemassa se ainoa ja oikea, joka rakastaa sinua sydänjuuriaan myöten niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin.

Itse en usko tähän, eivätkä usko tilastotkaan. Tilastokeskuksen mukaan lähes 40 prosenttia ensimmäisistä avioliitoista päättyy eroon. Periaatteessa ihan ymmärrettävää, kun psykologisesta näkökulmasta se ihana, vaaleanpunainen rakastumisvaihe kestää maksimissaan alle kaksi vuotta.

Miksi teoria siitä tietystä silti elää niin vahvana, huomattavista avioeroprosenteista huolimatta?

Kysyin tätä psykologian opettajaltani. Hän sanoi, että jos keksin vastauksen, tulen olemaan rikas. Olen pyöritellyt asiaa mielessäni kyseisestä oppitunnista lähtien, enkä ole vielä toistaiseksi kyennyt keksimään pankkitiliä paisuttavaa psykologista teoriaa.

Päädyin vain seuraavanlaiseen ajatukseen, jonka kylmäkiskoinen rationaalisuus toivottavasti helpottaa edes yhtä sydämensä murtanutta dramatikkoa.

Meitä on niin monta tässä maailmassa, että on jopa liikaa. Seitsemän miljardin ihmisen joukossa on jokaiselle meistä useitakin ihmisiä, joiden kanssa voimme löytää sen syvän yhteenkuuluvuuden tunteen ja joiden kanssa voimme rakentaa jotain ainutlaatuista.

Et ole epäonnistunut tai tuhlannut elämääsi, jos oletkin astellut alttarille jo useamman kerran ajatellen sen oikean olleen joka kerta siinä vierelläsi, sillä juuri sillä hetkellä ja siinä elämänvaiheessa hän sitä sinulle varmasti on ollutkin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös