Kolumni: Nuorisotaloelämää – mopobensa ja hikinen lenkkari on vahva hajumuisto

Kolumni: Nuorisotaloelämää – mopobensa ja hikinen lenkkari on vahva hajumuisto
Taina Nuutinen-Kallio

Seitsemännellä luokalla alkoi laumaelämisen aika. 1990-luvun Syväkankaalla nuoret tapasivat toisiaan piskuisessa Syväkankaan Toivolassa. Voit kuvitella, millainen ilmanlaatu on pienessä tilassa, kun sinne pakkautuu valtava määrä murrosikäisiä.

Mopobensa ja hikinen lenkkari on vahva hajumuisto tuolta ajalta.

Iltaisin, kun Toivolan ovet sulkeutuivat, vietimme vielä aikaa Ärrän eli R-Kioskin edessä. Kioskin pitäjän iloksi ja ehkä välillä harmiksikin.

Vaikka Toivola oli kiinni, niin Ärrällä oli usein tuttuja.

Sitten rakennettiin Takajärven nuorisotila. 1990-luvun alussa oli vielä rahaa rakentaa kokonainen uudisrakennus nuorison käyttöön. Ja mikä tila! Iso keittiö kokkikerhoiluun, tilaa pingis- ja biljardipöydille, pimiö valokuvien kehittämiseen ja juhlasali esiintymislavoineen, jossa järjestettiin bändikonsertteja.

Olin kahdeksannella luokalla, kun Takajärvi valmistui.

Vähän vanhemmat tuttavani ovat kertoneet tarinoita tarunhohtoisesta nuorisotalo Sykkeestä, joka sijaitsi Kemin keskustassa.

Onko sen jälkeen nuorisotaloa keskustassa ollutkaan? Tässä lehdessä (s .4–5) pohditaan onko Kemin keskustassa tarvetta nuorisotalolle tällä hetkellä.

Minun nuoruudessani keskustassa oli muistaakseni vain seurakunnan nuorisotila. Itselläni oli ennakkoluuloja sitä kohtaan, luultavasti syyttä. En usko, että minua olisi hakattu raamatulla päähän.

Keskustan nuorisotila varmasti houkuttaisi nuoria ympäri kaupunkia. Nuoriso-ohjaaja Päivi Syväjärvi totesi haastattelussani, että nuoret eivät juuri reissaa "kylältä kylälle". Se ei ainakaan ole 25 vuodessa muuttunut. Kun syväkankaalainen lähti Karihaaran nuoriskalle diskoilemaan, oli kuin olisi mennyt Amerikkaan!

Kävisikö Sauvo-talo nuorisotalon paikaksi? Sauvo-talolla on pitkät perinteet nuorison keskuudessa. Työväentalona eli Tökärinä toimineessa talossa on järjestetty monet tanssit ja diskot. Jonkin aikaa talo tulvi opiskelijoita, nyt siellä on muun muassa Lastenkulttuurikeskus, etsivää nuorisotyötä tekevä Argos ja työpajatoimintaa pyörittävä Factori.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös