Kolumnit

Kolumni: Normipäivä

Tarja Hooli

Heräsin tavalliseen arkiaamuun riittämättömien yöunien jälkeen. Puoliso oli keittänyt kahvit ja teki lähtöä pihalle lumitöihin. Sanomme hyvät huomenet ja heipat yhtä aikaa, illalla nähdään. Kahvittelun ohessa selaan sanomalehden ja vilkaisen Facebookin, ei kummassakaan mitään kiinnostavaa. Kurkkaan työsähköpostin. Muutamaan vastaan heti, loput saavat odottaa. Käyn kalenterista läpi päivän aikataulua: vain yksi palaveri tälle päivälle, hyvä. Kalenterin mukaan minulla on viimein aikaa kirjoittaa ministeriöön raportti, jonka dead line jo kolkuttelee.

Aamupäivä menee palaverissa. Sen aikana hoidan sähköpostit. Ennen kuin pääsen työhuoneeseeni, käyn toimistosihteerin kanssa läpi päivän kiireellisimmät asiat. Matkalla työhuoneeseeni vilkaisen saapuneen kirjepostin ja yritän olla kompuroimatta portaissa. Siistijöiden kanssa keskustelen talvilomaviikon siivoustarpeista ja poikkeuksellisista opetusaikatauluista. Kirjoitan Lapin kansalaisopistojen rehtoreille koosteen opistokentän ajankohtaisista asioista ja muistutan heitä tulevista hanketapaamisista.

Viimein avaan ministeriön raportin ja silmäilen sen läpi. Ei paha. Vilkaisen puhelinta ja huomaan, että yksi opettajamme on soittanut useasti. Soitan hänelle takaisin ja saan kuulla, että oppitunnilla on sattunut ikävä välikohtaus. Opettaja on hädissään ja huolestunut. Lupaan hoitaa asian, joka vaatii viranomaistoimia. Saan asiat hoidettua viranomaisten kanssa ja soitan opettajalle. Käymme vielä yhdessä läpi jatkotoimenpiteet, ja huojentuneina lopetamme puhelun.

Nyt raportin kimppuun. Esimies soittaa, joten on pakko vastata. Hän tarvitsee viime vuoden tunnuslukujamme. Aikataulu on kiireinen. Ymmärrän ja lupaan lähettää ne pian. Tietokoneeni takkuilee, enkä saa avattua tarvittavia tiedostoja. Juoksen toimistoon ja odotan, että toimistosihteeri lopettaisi puhelun. Ei lopeta, tulee uusi puhelu. Kärsimättömänä riennän kieltenopettajan luo. Hän saa tarvittavan tilaston auki, ja tutkimme sen lukuja. Tilaston piti olla valmis, mutta ei ole. Korjaamme tietoja huolella, jotta tarvittavat luvut ovat viimein oikein ja uskallan lähettää ne esimiehelleni.

Palaan takaisin raportin ääreen.

Hetken päästä projektikoordinaattorimme ilmestyy ovensuuhun. Hänellä on hankehuolia, jotka haluaa jakaa kanssani. Minä kuuntelen ja autan. Pohdimme erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja valitsemme niistä parhaimman. Sillä pääsee eteenpäin. Projektikoordinaattori kiittää ja poistuu.

Käsityönopettaja käy kertomassa, että tarvitaan uusia ompelukoneita rikkimenneiden tilalle. Baletinopetuksessa käytetty soitin on kadonnut, samoin on käynyt teatterinopetuksen soittimelle. Kuulen myös, että kieltenopetuksen erikoissoitin on nyt mykkä. Uusilla laitteilla on kiire, niinpä tietysti. Lupaan selvittää, mistä niihin löytyy rahat. Tehtävä ei ole helppo, mutta lupaus on pidettävä.

Kiirehdin kotiin, sillä haluan ehtiä kuudeksi jumpalle. Tunnin hikijumppa ja sen päälle tunnin syvävenyttelyt tekevät hyvää kropalle ja mielelle. Kotona vaihdamme puolison kanssa päivän kuulumiset. Saunan lauteilla yritän olla ajattelematta työasioita, mutta kirjoittamaton raportti ei jätä rauhaan. Kymppiuutisten aikaan käynnistän tietokoneen. Puoliso vilkaisee, mutta ei kysy mitään. Hän on tottunut vaimonsa epämääräisiin työaikoihin. Muutamien keskeytyksettömien työtuntien jälkeen raportti on valmis. Mietin, lähetänkö sen heti vai käynkö sen vielä läpi huomenna. Katson kalenterista huomisen päivän aikataulua ja päätän lähettää raportin heti. Ennen nukahtamista yritän laskea, montako työpäivää on ennen lomaa.

Kirjoittaja on Tornion kansalaisopiston rehtori


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös