Lounais-Lappi

Kolumni: Neuvoja murrosikäisen vanhemmille – jos haluat puhua teinille kaupungilla, esitä turistia

Sariina Riihiniemi

Kautta aikojen aikuiset ovat olleet typeriä, eivätkä ole käsittäneet teinejä. Tämän takia aikuiset tarvitsevat käsikirjoja nuorten käyttöön. Tässä olisi ohjeita teinin ymmärtämiseen.

Kun herätät teinin, saatat saada vastaukseksi muminaa, jonka myötä teini nukahtaa uudestaan. Tehokkain keino herättää nämä nuoret olisi vanha kunnon vesiämpäri. Omalla vastuulla on nuoren reaktio. Suositeltavaa olisi antaa teinin nukkua iltaan saakka, viedä hänelle ruokaa ja antaa hänen nukkua lisää.

Jos haluat, että nuori siivoaa huoneensa, kannattaa häntä pyytää siivoamaan huoneensa. Kun hän on vielä puolen tunnin päästä sohvalla, uhkaile häntä viikkorahan menettämisellä. Kaksi minuuttia tämän jälkeen, mene ja siivoa hänen huoneensa. Sitten tarjoa hänelle viikkorahan korotusta, jotta hän tervehtisi Anne-tätiä, joka on tulossa toiselta puolelta maailmaa katsomaan lastasi. Sopiva viikkorahan korotus olisi 25 euroa.

Monen vanhemman mielestä on kauhistuttavaa, kun oma lapsi kulkee ulkona takki auki, nilkat paljaana, reikäiset housut päällä tai muuten vain vähissä vaatteissa. Tätä asiaa ei kannata sanoa nuorelle, koska hän löytää tuolloin tavan ärsyttää vanhempia. Sano, kuinka söpöjä vaatteet ovat ja ne saattavat mahdollisesti kadota. Älä koskaa pakota teinejä laittamaan päällensä kumisaappaita, pipoa tai lapasia. Tässä syy miksi: saappaat ovat nolot, pipo sotkee hiukset ja lapasilla ei voi näyttää keskisormea.

Jos haluat viettää aikaa nuoresi kanssa, lähde hänen kanssaan elokuviin. Salissa hän istuu kahdeksan penkkirivin päässä sinusta, mutta ainakin olette samassa huoneessa. Jos haluat olla lapsen vieressä kaupungilla, esitä turistia, joka kysyy neuvoa, jotta et nolaisi lastasi. Toinen tapa lähestyä on laittaa päälle paita, jossa lukee ’’Maailman paras isä/äiti’’ ja halata häntä kaupungilla kaikkien hänen ystäviensä edessä. Näin varmistat raivokohtauksen kotiin päästyä.

Kotiintuloajat ovat monelle aikuiselle hauska tapa kiusata teinejä. Kun kello on 22.30 ja teinin piti tulla kello 22, hän soittaa kotiintuloajoista. Tällöin suostu hänen vaatimuksiinsa, muuten pilaat hänen sosiaalisen elämänsä. Älä koskaan sano nuorellesi: ’’Minun lapsuudessani..’’, koska häntä ei kiinnosta.

Jos huomaat joitain seuraavista ongelmista, toimi ohjeiden mukaan:

Jos murrosikäinen hymyilee sinulle, anna hänelle se rahasumma, minkä hän kohta sanoo.

Jos murrosikäinen kiittää ruuasta, osta hänelle se puhelin, minkä hän haluaa.

Jos murrosikäinen sanoo rakastavansa sinua, soita hätänumeroon ja kerro, että nuoressasi on joku vika. He lähettävät jonkun korjaamaan teinisi taas ärsyttäväksi ja hankalaksi.

Näillä ohjeilla sinun tulisi selvitä yli puolet nuoresi teini-iästä. Jos teinisi on kiltti ja hyväkäytöksinen, kuulut niihin harvoihin onnellisiin vanhempiin. Tällöin sinun kannattaa hemmotella lastasi ja hän saattaa pysyä kultaisena.

Kirjoittaja on Raumon koulun 9.-luokkainen


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Hieno teksti Sariina!!👍🏻

  • Nimetön

    Hauska ja paikkaansa pitävä kirjotus

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös