Lounais-Lappi

Kolumni: Muutosten keskellä tärkeintä on kohtaaminen – nykylukiossa tärkeää antia ovat itsenäiseen opiskeluun kasvaminen ja lähdekriittisyyden kehittyminen

Henna Järvi

Maanantaina lukioissa kirjoitettiin historiaa: ylioppilaskokeet raapustettiin viimeistä kertaa kynällä paperille. Ensi keväästä lähtien lukiolaiset tekevät kaikki ylioppilaskokeensa äidinkielestä matematiikkaan tietokoneilla.

Lukio-opiskelun digitalisoitumisesta on puhuttu paljon, ja muutos on ollutkin suuri. Kansion sijasta lukiolaisen vakiovarustukseen kuuluu nykyään läppäri, ja opiskelussa käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä. Tietokoneen boottaaminen ja erilaisten ohjelmistojen hallinta eivät enää ole nörttijuttuja vaan jokaisen perustaitoja.

Paljon muutakin on muuttunut siitä kun lukiolaisten vanhemmat kuluttivat koulumme pulpetteja. (Sentään osa pulpeteista on yhä samoja – täytyyhän pysyvyyttäkin olla!) Opettajan rooli on muuttunut ohjaavammaksi, ja sekä opiskelumenetelmät että arviointi ovat monipuolistuneet. Kansainvälisyys kuuluu arkeen: useissa projekteissa sukelletaan vieraaseen kieleen ja kulttuuriin. Uusi lukiolaki painottaa myös yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Millainen yhteistyö hyödyttäisi parhaiten aluettamme? Hyvät ideat otetaan ilolla vastaan.

Koulutuksen uudet trendit ovat saaneet osakseen myös kritiikkiä. Valtakunnassa huolehditaan osaamisen laskusta. Minä huolehdin jaksamisesta, sillä vauhti ja jatkuvat muutokset kuormittavat välillä niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin.

Haluan silti uskoa, ettei ennen kaikki ollut paremmin. Nykyään vaaditaan vain erilaisia taitoja kuin ennen. Internet on asettanut tiedon kriittisen arvioinnin aivan uuteen asemaan. Kuka tahansa voi helposti löytää - tai tehdä - ja jakaa juttuja aiheesta kuin aiheesta, mutta niiden luotettavuuden arviointi on vaikeampaa. Valtavassa tietoviidakossa kulkemista täytyy harjoitella.

Opiskelijoilla on paljon vastuuta, sillä jokainen suunnittelee itse oman lukujärjestyksensä eivätkä luokat etene samaa tahtia. Vapaus voi ahdistaa, sillä valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen. Meillä aikuisilla on tärkeä tehtävä auttaa nuoria koko ajan kasvavan vastuun kantamisessa.

Haastetta tuo myös se, että ajankäytöstä kilpailevat koko ajan opiskelua hauskemmat ajanvietteet. Opinnoissa menestyy se, joka osaa priorisoida eikä yritäkään samaan aikaan sekä snäppäillä, pelata että opiskella. Harva meistä oikeasti pystyy keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa.

Opiskelijoiden mielestä nykylukion tärkeintä antia ovat itsenäiseen opiskeluun kasvaminen ja lähdekriittisyyden kehittyminen. Ja tietenkin vanhojentanssit ja penkkarit, niin kuin ennenkin.

Meri-Lapissa on järjestetty tasokasta lukiokoulutusta jo yli sata vuotta, ja tärkeimmät asiat ovat pysyneet samoina, vaikka yhteiskunta on muuttunut. Tärkeintä on yhä kohdata, ohjata ja kannustaa itsenäistyviä nuoria.

Kirjoittaja on Kemin lyseon lukion apulaisrehtori


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös