Lounais-Lappi

Kolumni: Mallu sanoi, että paskat talkoot

Kolumni: Mallu sanoi, että paskat talkoot
Pekka Juntti

Sade lotisutti laavun kattoa, mutta mikäpä minun siinä. Yötä se jo oli Jokkmokin korvessa, kun katselin laavuni alta isoa tulta ja myrskyssä huojuvia tolppakuusia ja kuulin koiran urahtavan unessa. Olin juuri siirtymästä nuotion loimusta tuonilmaisiin, kun havahduin naisen ääneen.

– Hei Krisu, täällä on notski! Mennään tänne suojaan.

Paikalle väänsi nainen komeissa retkikuteissa. Hänen perässään laahusti trendikäs mies vettynyt punainen Cousteau-pipo päässään. Hän pudotti ison rinkan maahan. Nainen sanoi ”heippa mä oon Mallu” ja komensi väistymään.

– Mutta tämä on minun laavu, kiljaisin.

– Pää kii juntti. Sä poltat täällä meidän metsää. Etelä maksaa poronpurijoillle nääkin nuotiot.

– Mutta mehän ollaan Ruotsissa.

– Ihan sama!

Nainen teki pesän ja pakotti minut nurkkaan. Koira irvisteli, Chrisu jäi ulos rinkan päälle istumaan.

– Meidän oli pakko lähteä sieltä. Me ei kestetty ajatusta, että se Rinteen sika tulee posket hyllyen Mäntsälän S-marketissa vastaan.

– Sie olet suuttunut niistä synnytystalkoista?

– Paskat talkoot! Se on patriarkaalisen, rasvamahaisen AY-ukon karmivaa naisen alistamista. Naiselle annetaan yhteiskunnassa pelkkä synnyttäjän virka. Se on törkeää pilkkaa ja uhka tasa-arvolle!

– Mutta, jos se tarkoitti vain, että olisi hyvä tehdä lapsia, koska huoltosuhde. Ja tarvitaanhan siihen vähän miestäkin.

– Minun vapauttani ei sedät vie! Taistelen sitä vastaan naisen raivolla. Lopetan seksin. Nielaisen irronneen munasolun tuoreeltaan. Minun kehoani ette valtion tarpeisiin alista.

– Ei kai kukaan semmoista...

– Ihan sama! Mä oon raivona ja tiätsä näin pettyny tähän maahan, nainen ojenteli käsiään.

– Mutta mehän ollaan Ruotsissa.

– IHAN SAMA! Mulla on vapaus olla vauvaton. Jos mulla on maanantaina PT ja tiistaina astangaa ja keskiviikkona lukupiiri ja sitte on kohta viikonloppu, niin miten siihen teet jotain skidejä? Entä laitanko mä ne siivouskaappiin siksi aikaa kun käyn Rivieralla ottamassa Instaan kuvia musta ja Chrisusta ja meidän ihanasta lomasta?

Nainen tärisi joko kylmästä tai kiukusta. Chrisu näytti sateessa onnettomalta. Eikö sillä ole edes huppua kettutakissaan?

– Mutta se huoltosuhde, yritän. – Miten me pärjätään, jos ei kukaan tee lapsia? Kuka maksaa meidän eläkkeet, hoitaa meidät sairaalassa ja pyyhkii vanhainkodissa meidän ryttyiset pyllyt?

–Ihan sama. Tai mä oon aatellu silleen, että ne toisten lapset.

Kun heräsin taivas valkeni jo kuusten takana. Nuotio makasi mustana, makuupussi oli jaloista märkä eikä Mallua ja Chrisua näkynyt missään. Mihin lie menivät, jos edes olivat.

Voi saisivatpa lapsen, vaikka vahingossa, mietin virittäessäni tervasjuurakkoa tuleen. Hyviä vanhempia niistä tulisi.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tuonilmaisiin siirtyminen tarkoittaa kuolemista. Sanaparia käyttävät varsinkin ortodoksit, ja käyttävät sitä Itä-Suomessa muutkin.
    En tietenkään ole varma, ettei ilmaisua jollain murrealueella käytetä myös nukahtamista tarkoittamaan, mutta en oikein usko siihen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös