Lounais-Lappi

Kolumni: Krääsää vai suklaata? – ensimmäinen luukku aukesi jo kaksi päivää sitten

Kolumni: Krääsää vai suklaata? – ensimmäinen luukku aukesi jo kaksi päivää sitten
Taina Nuutinen-Kallio

–En malta odottaa ylihuomista, kommentoi viisivuotias lapseni kaksi päivää ennen joulukuun ensimmäistä.

–En minäkään, myönsin.

Minun olisi vanhempana henkilönä pitänyt olla vahvempi ja tukea lastani vaikeassa tilanteessa. Nyt saattoi kuitenkin käydä niin, että saatoin jopa vähän kannustaa lastani kärsimättömyyteen.

Joulukalenterin ensimmäinen luukku aukesi siis jo marraskuun toiseksi viimeisenä päivänä.

Mutta ymmärrän täysin! Lapsi on Lego-fani ja itse olen Star Wars -fani. Lapsen tämänvuotisessa joulukalenterissa yhdistyvät meidän molempien kiinnostuksen kohteet.

Ensimmäisestä luukusta ilmestyneistä legopalikoista syntyi pikkuruinen, soma avaruusalus, jonka lapsi rakensi lopulta omasta päästä (en siis ole satavarma onko kyse imperiumin, kapinallisten vai jonkun muun tahon aluksesta).

Elämme yltäkylläisyydessä, jos kauppojen joulukalenterivalikoimat toimivat mittarina. Marketin valikoimista löytyy toinen toistaan houkuttelevampia lelukalentereita: Lego-kalentereiden lisäksi myydään esimerkiksi Muumi-, Ryhmä Hau- tai Frozen-kalentereita.

Monessa lapsiperheessä pienen muovikrääsän määrä on järkyttävä. Joskus tekisi mieli lakaista pienet mistä lie kotiin päätyneet pienet muoviesineet suoraan roskikseen. Kukaan ei huomaisi mitään.

Lelujoulukalenterit eivät krääsän määrää ainakaan vähennä. Onneksi on suklaakalenterit. Aamu alkaa kivasti, kun pistää suun makiaksi.

Mutta millaisia suklaakalenterit ovat nykyisin? Omassa lapsuudessani kalenterisuklaa oli kamalan makuista teollista mönjää, jota kuitenkin syötiin, kun ei parempaakaan ollut. Millaista kalenterisuklaa on nykyisin: ainakin Fazer-, Lindt- ja M&M-kalentereita on myynnissä. Näiden firmojen tuotteet ovat ihan kelvollisia yleensä.

Olen aina ajatellut joulukalenterit lasten jutuiksi. Aikuisillekin on tarjolla kalentereita joulun odotukseen.

Jos googlaat sanan "aikuisten joulukalenteri", on ensimmäinen linkki seksikaupan sivuille. Mutta muutakin löytyy: kosmetiikkaa, kynsilakkoja, korujä, huulirasvoja, viskiä ja giniä (kahden viimeisen kalenterin luukkuja ei voi kyllä aamulla avata).

Tavaran, suklaan ja viinaksien lisäksi joulukalenteri voi tarjota myös lukuelämyksen. Kirjajoulukalentereita on esimerkiksi Mauri Kunnakselta, Muumeista ja Tatusta ja Patusta.

Aikuiseen makuun on dekkarinystävien joulukalenteri, joka sisältää jännityskertomuksia. Yksi kirjoittajista muuten on kemiläinen Kari Hanhisuanto.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös