Lounais-Lappi

Kolumni: Facebook on nykyajan piirileikki

Kolumni: Facebook on nykyajan piirileikki
Satu Keski-AntilaTornio

Jäkälän siirryttyä vihdoin some-aikaan, olen seurannut tiiviimmin Jäkälän facebook-sivumme lisäksi eri kaupunkien facebook-ryhmissä käytyä keskustelua ja nimenomaan niitä keskusteluja, jotka koskevat jäteasioita.

Keskusteluita seuratessani olen tajunnut, että vielä on todella paljon tietämättömyyttä siitä kuka vastaa asioista, miten lajitellaan, missä on vastaanottopisteet millekin jätteille.

Facebookissa ekopisteiden siivottomuus ja erityisesti Tornion Prisman ekopiste, on saanut osakseen kovaa kritiikkiä, osa täysin asiallista ja aiheesta annettua.

Iso osa kuitenkin tietämättömyydestä johtuvaa väärän tiedon levittämistä ja arvuuttelua. Onpa keskusteluun eksynyt joku ammattilaistason riidanhaastajakin, joka työkseen käy nälvimässä ja tökkimässä vähän jokaisessa keskusteluketjussa.

Näitä ammattilaisvänkääjiä löytyy aina ja usein ovat vänkäämisessään niin koomisen huvittavia, ellei suorastaan naurettavia, että väkisellä pääsee tirskahdus räikeimpiä länkyttämisiä lukiessa.

Itse mieluusti ohittaisin kokonaan nämä tyhjänpäiväiset tinkaukset, mutta näiden tinkausten huvittavuuden ikävänä kääntöpuolena on väärän tiedon levittäminen.

Facebook on nykyajan piirileikki, jossa ensimmäinen kuiskaa lauseen toisen korvaan ja toinen sitten kertoo kuulemansa seuraavalle ringissä olijalle. Lopulta aloittajan lause: ”Pekka meni kauppaan ja osti maitoa” onkin viimeisen kuulijan suussa ”pukki muni hautaan ja nosti laitoja”. Äkkiseltään kuulostaa oikealta, mutta asiasisältö on täysin väärä.

Tämä ilmiö näkyy erityisesti jätehuollossa. Vuosia sitten Joku (aina se kuuluisa Joku) on nähnyt miten jäteautoon tyhjennetään biojätteet ja sekajätteet samaan kyytiin.

Se Joku on sitten sanonut naapurille, että ei ole mitään järkeä lajitella biojätteitä erikseen, kun ne kuitenkin laitetaan samaan läjään. Joku on kuitenkin unohtanut kurkistaa jäteauton perään, jolloin olisi huomannut, että kyseessä olikin ns. lokeroauto, jossa biojätteelle oli oma lokeronsa ja jätekeskukseen tullessaan kuljettaja tyhjensi biojätteet eri paikkaan käsiteltäväksi kuin sekajäte.

Urbaanilegenda on kuitenkin ehtinyt jo syntyä. Naapuri on lakannut lajittelemasta ja levittänyt tätä ”totuutta” eteenpäin. Legenda aiheuttaa vuosienkin jälkeen edelleen vahinkoa, joka näkyy yleisenä lajitteluinnottomuutena, jos kaikki jätteet kuitenkin laitetaan samaan läjään.

Viimeksi viime viikolla jouduin oikaisemaan tätä edelleen hengissä olevaa väärää käsitystä, vaikka sen luulisi jo vuosien saatossa kuolleen.

Facebookin lisäksi olen saanut viimeisen vuoden aikana myös paljon tyytymättömiä puheluita taloyhtiöistä, joissa lajittelu ei onnistu kun ”ne pakolaiset eivät lajittele, miksi te ette tee mitään?”. Toki tehdään, mutta muutos ei tapahdu yhdessä yössä.

Jos ihminen ei osaa suomen kieltä ja tulee kulttuurista, joissa jätteitä ei ole koskaan lajiteltu tai pahimmissa tapauksessa koko jätehuolto puuttuu, ei voi olettaa, että tänne saapuessaan on lajittelun ammattilainen.

Sitten kun kerrostalon pihalla nököttää rivi pönttöjä, joissa ei ole mitään kuvallista ohjetta, usein ei edes jätelaadun nimeä suomeksikaan, niin onko isokin ihme jos lajittelu tökkii? Toisekseen, onpa näitäkin kerrostaloja, joissa asukkaat ovat suomenkielistä alkuperäisväestöä ja joiden jätekatoksissa on hienot kuvalliset ja kirjalliset kyltit jätteiden lajittelusta ja siitä huolimatta biojätteistä löytyy televisio. Mikä kohta jäikään ymmärtämättä?

Kritiikkiä saa ja pitää esittää, mutta aina kun sitä esitetään, on esittäjällä kuitenkin oltava oikea tieto taustalla, jotta ei tulisi levittäneeksi näitä vääriä käsityksiä ja omia ennakkoluuloja, jotka aiheuttavat ei toivottua tai väärää käytöstä.

Ja jotta ei meidän tarvitsisi ihmetellä ekopisteillä ja kiinteistöjen jätekatoksissa, että mikä hitto se on kun lajittelu ei suju.


Kommentit (1)

  • Vieras

    En ole facebookissa, enkä mene. En myöskään tunne somea, koska siihen tarvitaan kaiketi älypuhelin tai parempi sellainen. Minulla vanha Nokia toimii moitteettomasti, ainakin vielä. Joten luulen elämän näin olevan rauhallisempaa ja sisällöltään rikkaampaa kun voi keskittyä vaikka hyvään kirjaan sillä välin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös