Lounais-Lappi

Kokenut ja aloitteleva lännenratsastaja

Saksalaislähtöinen ruuna Rudi opettaa ratsastajaansa Venlaa showlajin taitajaksi.

Kokenut ja aloitteleva lännenratsastaja

16-vuotiaan Venla Tuomaalan hevonen lännenratsastuksessa on 20-vuotias Rudi. Helena Laakso

Tapani JuusolaTornio

Torniolainen Venla Tuomaala innostui lännenratsastuksesta neljä vuotta sitten. Laji on koko Suomenkin mittakaavassa pieni, ja pohjolan perukoilla harvinainen.

Syksyllä kaksi vuotta sitten 16-vuotias Venla sai hevosekseen lännenratsastuksen taitajan, Rudin. 20-vuotias ruuna on edelleen virkeä veteraani.

– Rudi on kilpaillut lännenratsastuksessa kansainvälisellä tasolla, ja menestynyt SM-tasolla voittamalla muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2011. Se on lähtöisin Saksasta, ja tuli minulle Kokkolasta, Venla kertoo.

Venlan äiti, Tiia Kauppinen, osti Rudin videoiden perusteella.

– Meillä oli hyvä tuuri että saimme näin kokeneen hevosen. Nyt pärjäämme lännenratsastuksessa ilman päivittäistä valmentajaakin, Tiia Kauppinen painottaa ja viittaa siihen että Venlan valmentaja asuu muualla.

Venla Tuomaalan valmentaja on lännenratsastuksessa Suomen parhaisiin naisratsastajiin kuuluva Maria Astikainen. Tuomaala edustaa valmentajansa Astikaisen seuraa, Western Riders Savoa, jonka pääpaikka on Iisalmessa.

– Venlan lännenratsastus lähti aikanaan siitä kun mietimme meille kummallekin yhteistä harrastusta, ja esteratsastus ei niin kiinnostanut. Venla kävi lännenratsastuksen leirillä Iisalmessa, ja innostui siitä todella paljon, Kauppinen kertoo.

Nyt Venla matkustaa oman hevosensa kanssa.

– Rudi tykkää matkustamisesta, ja palautuu siitä hyvin vaikka on jo vanha. Hevosen ehdoilla mennään, Kauppinen painottaa..

Rudi asustaa Tornion Aapajoella Millihaka-tallilla. Venla kilpailee lännenratsastuksessa Rudilla ensimmäisen kerran syyskuussa Iisalmessa.

Venla Tuomaala harrastaa lännenratsastuksessa lajin kuninkuuslajia Reiningiä. Siinä kaikki tehtävät suoritetaan laukassa.

– Lännenhevoset koulutetaan siten että vaikka mentäisiin kuinka lujaa, se pysähtyy heti kun ratsastaja haluaa ja jää odottamaan seuraavaa käskyä, Kauppinen toteaa.

Venla oli käynyt ratsastuksessa alkeiskurssin ennen lännenratsastus-harrastustaan, ja äiti-Tiia on myös ennen ratsastanut.

– Kaikissa ratsastuslajeissa on kuitenkin samat periaatteet. Hevosen kanssa pitää olla luottamus ja saumaton yhteistyö, Tiia Kauppinen muistuttaa.

– Minä olen enää tässä harrastuksessa vain lähinnä sponsorina ja hoidan hevosen kevyet liikutukset, hän vielä jatkaa naurahtaen.

Lännenratsastus

Kehittynyt nykyiseen muotoonsa karjapaimenten käytännön työn pohjalta.

Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä virallinen laji vuodesta 1994.

Lajissa korostuvat kestävyys, mukavuus, keveys ja ratsukon välinen tasavertainen yhteistyö.

Hevosen tehtävä on reagoida kevyesti ratsastajan pyyntöihin ja tehdä oma-aloitteisesti oma osansa työstä ilman jatkuvaa kontrollointia.

Kilparadoilla eniten esillä lajiin erityisesti kasvatettavat American Quarter- ja Painthevoset.

Kilpailumuotoja noin kaksikymmentä erilaista jotka vaihtelevat hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin.

Lajin kuninkuuslajissa, reiningissä, kilpailtiin maailmanmestaruudesta ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja Suomen mestaruuksista on kilpailtu vuodesta 2007 lähtien.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös