Kirjat kothin Tervolassa

Kirjasto on aloittanut kotipalvelun. Markkinointi pääsee kunnolla vauhtiin ensi syksynä.

Emma Taipale/Arkisto
Kirjat kothin Tervolassa

Kirjojen lisäksi asiakas voi lainata kotipalvelun kautta lehtiä, musiikkia ja elokuvia. Kuva Kemin kirjastosta.

Teija Laurinolli

Tervola on outolintu maaseutukuntien joukossa: sillä ei ole koskaan ollut kylillä kiertävää kirjastoautoa. Sivukirjastoistakin on jäljellä enää Louen koulun toimipiste, joka on avoinna kerran viikossa ja vain lukukausien aikana.

–Kyliltä pääsi aiemmin asiointikuljetuksen mukana kirjastoon, mutta palvelulla oli käyttäjiä vähän ja lopulta ei ollenkaan, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kati Oinas.

Lapin aluehallintoviraston hankerahoituksen turvin kunnassa on nyt aloitettu kirjaston kotipalvelun rakentaminen. Kirjat kothin asti -palvelu on tarkoitettu ikääntyneille, vammaisille, pitkäaikaissairaille tai esimerkiksi loukkaantumisen takia sairauslomalla joutuneille liikuntarajoitteisille. Aineistokassit viedään asiakkaalle kotiin, palvelutaloon tai vuodeosastolle.

–Vastaanotto on ollut oikein myönteistä. Kysyntää tuntuu olevan. Kirjaston väki haastattelee ensin asiakasta hänen mieltymyksistään. Yksilöllisessä palvelusopimuksessa määritellään muun muassa käyntitiheys.

Kotipalvelun markkinointi alkaa täydellä teholla syksyllä. Toistaiseksi muutama asiakas on saatu siten, että kirjaston henkilökunta on vinkannut takavuosien aktiivista lukijoista.

Kirjastojen kotipalveluiden asiakkailla on käytössään kaikki lainattava aineisto: kirjat, äänikirjat, aikakauslehdet, musiikki, elokuvat, isotekstiset ja selkokirjat sekä eri tavoin lukiesteisille tarkoitettu Celia-aineisto.

Meri-Lapin kaikissa kunnissa toimii jonkinlainen kotipalvelu. Tornion kirjasto aloitti Kirjakassipalvelun vuoden 2012 loppupuolella ja Kotipalvelun vuonna 2013.

–Niillä on nyt yli 30 asiakasta. Kirjakassipalvelussa asiakkaan toiveiden mukaan valitun aineiston hakee kirjastosta ja palauttaa sinne joku läheinen. Kotipalvelussa kirjaston työntekijä huolehtii viemisestä ja tuomisesta, selvittää kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen.

Työntekijä on käytännössä kirjastoauton kuljettaja, jos matkaa asiakkaan luo on kirjastosta yli kymmenen kilometriä.

–Viime keväästä lähtien olemme markkinoineet palvelua enemmän, koska meillä on nyt kaksi virkailijaa hoitamassa sitä.

Kemin kirjasto aloitti kotipalvelun pari vuotta sitten, kun kirjastoauton toiminta lakkasi.

–Asiakkaita on toistaiseksi vähän. Kotihoidon työntekijät vievät ja tuovat kassit. Emme ole ehtineet panostamaan tähän, mutta nyt palvelun kehittämiseen on nimetty työntekijä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Hilkka Heikkinen.

Kemissä on ideoitu valtakunnallinen pioneerihanke, joka alkaa elokuussa.

–Koulutamme joka vuosi noin 200 Lappian lähihoitajaopiskelijaa käyttämään kirjaston sähköisiä palveluita. He vievät sitten oppiaan asiakkailleen. Koulutus vakiintuu osaksi kirjaston toimintaa hankkeen jälkeen.

Simossa kirjasto aloitti kotipalvelun vuonna 2015. Tällä hetkellä asiakkaita on 12.

–Aikoinaan lähes joka kylässä oli oma sivukirjasto. Niiden lakkauttamisen jälkeen pyrimme ostamaan naapurikunnilta kirjastoautopalvelua. Nyt enää Ylikärpässä käy Ranualta auto, kertoo kirjastosihteeri Aino Simoska.

–Kirjat ovat ehdottomasti suosituimpia. Jonkin verran on lainattu äänikirjoja ja elokuvia.

Vuonna 2015 kirjasto aloitti myös lukutuokiot Kiikanpalon palvelutalossa. Siellä käydään yhä kerran kuussa tunnin verran lukemassa ääneen ja samalla päivittämässä talon omaa pientä kirjastoa.

Kirjat kotiin Meri-Lapissa

Kemi: Kotipalvelu kaupungin kotihoitokeskuksen asiakkaille. Ei kirjastoautoa.

Keminmaa: Henkilökunta kokoaa lainattavaa aineistoa pyynnöstä. Toimitetaan kirjastoauton mukana tai joku hakee.

Simo: Kotipalvelu alkoi v. 2015. Kirjastoauto vain Ylikärppään.

Tervola: Kotipalvelu alkoi äskettäin. Ei kirjastoautoa.

Tornio: Kirjakassi-palvelu, Kotipalvelu, kirjastoauto.

Ylitornio: Kotipalvelu, kirjastoauto.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös