Kevyissä ja syvissä vesissä – Taina Rönkön Pulahduksia ja pohjakosketuksia -näyttelyn työt syntyivät nopeasti

Teokset ovat esillä Kemin historiallisessa museossa pääsiäiseen saakka.

Teija Laurinolli
Kevyissä ja syvissä vesissä – Taina Rönkön Pulahduksia ja pohjakosketuksia -näyttelyn työt syntyivät nopeasti

Taina Rönkön näyttely Pulahduksia ja pohjakosketuksia on esillä Kemin historiallisessa museossa 7.–29. maaliskuuta. Ripustus oli alkuviikosta vielä vähän kesken. Taiteilija asettelee seinälle teosta Pehmeä meri. Hänen takanaan työ nimeltään Ylhäällä vai alhaalla.

Teija Laurinolli

Vesi on kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Taina Rönkölle tärkeä elementti.

–Se on sitä fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti ja henkisesti. Näyttelyni nimi ei kuitenkaan viittaa vain harrastuksiini eli esimerkiksi siihen, että käyn uimahallissa kahdesti viikossa. Vesi vaikuttaa kaikkeen. Entä kun se puuttuu?

Vettä on tarvittu myös näyttelyssä esillä olevien teosten luomiseen. Ne on tehty pääosin musteella akvarelli- tai syväpainopaperille.

–Ennen värien käyttöä paperi on kasteltava aivan kokonaan. On siedettävä kaaosta ja epävarmuutta, sattumaa.

–Juuri kun haukon henkeäni kauniiden värien ja muotojen piirtyessä paperille, tuleekin muutos. Väri himmenee, muoto muuttuu. Värien valuttaminen ja roiskiminen, kuvakielen tietoinen tekeminen valmistaa työtäni haluamaani suuntaan.

Teija Laurinolli
Tällä matkalla -teos. Kaikkia töitä ei ole kehystetty vaan esillä on pelkkä paperi.

Tällä matkalla -teos. Kaikkia töitä ei ole kehystetty vaan esillä on pelkkä paperi.

Rönkkö korostaa, että lopputulokset ovat mietittyjä ja hallittuja, vaikka sattuma on vaikuttanut töiden alkuun ja muotoutumiseen.

–Mietin usein, kuinka ohuilla säikeillä olemme kiinni elämässä ja kuinka sattumalla on meihin suuri vaikutus hyvässä ja pahassa.

Teosten tekniikka tarkoittaa myös sitä, että niistä tulee taatusti yksilöllisiä. –En osaisi tehdä enää samanlaisia.

Töissä toistuu pyöreä muoto.

–Se ilmestyi kuviini ilman tietoista valintaa. Ehkä aurinko, maapallo, avaruuden pyörteet, jatkuvuus, Taina Rönkkö luonnehtii.

Teija Laurinolli
Kuvataiteilija Taina Rönkkö ja teos nimeltään Yksin. Näyttelyn työt ovat valmistuneet joulu–helmikuussa.

Kuvataiteilija Taina Rönkkö ja teos nimeltään Yksin. Näyttelyn työt ovat valmistuneet joulu–helmikuussa.

Kemin historiallisessa museossa keskiviikkona avatun Pulahduksia ja pohjakosketuksia -näyttelyn teokset ovat niin tuoreita, ettei musteen ja veden kuivumisesta todellakaan ole kauan.

–Työt on tehty joulu–helmikuussa. Vain puolet mahtui näyttelyyn, teoksia on esillä 24, taiteilija kertoo.

–Olisi mukavaa, jos loputkin saisi vielä näytteille johonkin.

Näyttely on esillä museossa vain kolmisen viikkoa, maaliskuun 29. päivään saakka.

Kuvataidekasvatukseen erikoistunut taiteen maisteri opettaa Kivalo-opistossa. Omaan tekemiseen Rönkön oli otettava aikaa.

–Pääsen yleensä töistä kello yhdeksän maissa illalla. Yöunet jäivät vähiksi, koska piti päästä vain tekemään. En ajattele liikaa tai kitise, ryhdyn vain tekemään. Inspiraatiota ei voi odotella, on aloitettava ja tehtävä.

Teija Laurinolli
Jokipulahdus-teos on tummasävyinen mutta ei vailla kirkkaita värejä sekään.

Jokipulahdus-teos on tummasävyinen mutta ei vailla kirkkaita värejä sekään.

Taina Rönkkö ei tiedä tarkkaan, kuinka monessa näyttelyssä hänen töitään on ollut esillä.

–Yli 40, ehkä melkein 50 niitä on kertynyt. Ensimmäisen kerran teoksiani oli esillä vuonna 1978 Tornion kaupungintalon ala-aulassa.

Tuotteliaan taiteilijan viimeisimmästä teosripustuksesta on aikaa vain pari kuukautta. Kemin kaupunginkirjastossa oli joulukuussa esillä Hetkähdyksiä-akvarellinäyttely. Sitä ennen Rönkön töitä oli näytteillä Rovaniemellä ja Roomassa.

(function() { window.rnsData = { apiKey: "iwfi9jj72gpjhpz6",title: "Kevyissä ja syvissä vesissä – Taina Rönkön Pulahduksia ja pohjakosketuksia -näyttelyn työt syntyivät nopeasti",author: "Teija Laurinolli",date: "2018-03-07T14:04:18",categories: ["lounaislappi"],tags: [],ga: "lapinkansa.send"};var s = document.createElement("script");s.src = "https://reactandshare.azureedge.net/plugin/rns.js"; document.body.appendChild(s);}());

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös