Lounais-Lappi

Keminmaahan yksityisiä päiväkoteja ensi vuonna, rakennusluvat vielä puuttuvat

Sekä Touhula että Pilke Päiväkodit aikovat aukaista kuntakeskuksen lähettyville toimipaikat. Hoitopaikkoja niihin tulee lopulta yhteensä 130.

Nina Susi
Touhulan ja Pilke Päiväkotien käyttöön tulevat päiväkodit tarvitsevat vielä rakennusluvat Keminmaan kunnalta.

Touhulan ja Pilke Päiväkotien käyttöön tulevat päiväkodit tarvitsevat vielä rakennusluvat Keminmaan kunnalta.

Jussi Saarela

Keminmaahan on tulossa kaksi yksityistä päiväkotia ensi vuoden puolella. Samalla ne ovat kunnan ensimmäiset yksityistä varhaiskasvatusta tarjoavat toimijat.

Touhulan ja Pilke Päiväkotien taustalla toimivat rakennusyhtiöt saivat toissa viikolla poikkeusluvat päiväkotirakennusten tekemiseen Keminmaan kuntakeskuksen lähistölle. Vielä ennen rakentamisen aloittamista taloille pitää saada rakennusluvat, joista hakemukset ovat jo sisällä kunnassa.

Molemmat toimijat aikovat aloittaa maapohjatöiden tekemisen piakkoin ja aukaista päiväkodit jo ensi vuoden alkupuolella.

Yksityisten toimijoiden suunnitelmat ovat suuret, sillä Touhula suunnittelee 70-paikkaista päiväkotia ja Pilke Päiväkodit 60-paikkaista. Kuntakeskuksessa toimii tällä hetkellä vain yksi päiväkoti, 40-paikkainen Pirpala, joka on kunnostuksen tarpeessa.

Keminmaa on valinnut jo Pilkkeen ja Touhulan palvelusetelituottajiksi. Kuntalaiset voivat maksaa palvelusetelillä lastensa hoidosta samansuuntaisen maksun kuin kunnallisessa hoidossa. Palvelujen tuottamisessa noudatetaan Keminmaan kulloinkin voimassa olevaa varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjaa, jonka sivistyslautakunta päivitti viimeksi syyskuun kokouksessaan.

Touhulalle rakennuttaa noin 550 neliön suuruisen, 1-kerroksisen rakennuksen tilaelementeistä oululainen Suomen Hoivatilat Oyj, jonka vuokralaiseksi päiväkoti tulee pitkällä sopimuksella. Rakennus valmistuu 5 330 neliön tontille osoitteeseen Rovaniementie 10. Lähistöllä, toisella puolen Rovaniementietä sijaitsee terveyskeskus.

Valmista pitäisi suunnitelman mukaan olla jo ensi kevään korvalla. Tiukan aikataulun toteuttamista talviolosuhteissa auttaa tilaelementtirakentaminen.

– Tarkoitus on aloittaa maatyöt tulevien viikkojen aikana ennen talven tuloa. Samaan aikaan alkaa tilaelementtien tekeminen tehtaalla. Uusien ja terveiden päiväkotitilojen tekeminen kestää 4–5 kuukautta, Touhulan Pohjois-Suomen aluejohtaja Antti Kaisto kertoo.

70-paikkaiseen Keminmaan Touhulaan tulee neljä päiväkotiryhmää 1–6-vuotiaille lapsille. Päiväkoti työllistää yhteensä kolmetoista työntekijää, kun se pyörii täysillä.

– Työntekijöiden rekrytointi alkaa todennäköisesti vuodenvaihteessa, Kaisto toteaa.

Hän sanoo, että päivähoitoa tarvitsevien lapsien määrä pitäisi pysyä aika vakiona jatkossa Keminmaassa, minkä takia Touhula uskaltaa investoida kuntaan.

Oulussa pääpaikkaansa pitävällä Touhulalla on päiväkoteja eripuolilla Suomea yhteensä 170, joista Pohjois-Suomessa toimii 45. Keminmaata lähimmät ketjun toimipaikat sijaitsevat Torniossa ja Rovaniemellä.

Pilke Päiväkodin käyttöön rakentaa 533 neliön 1-kerroksisen päiväkodin Pohjanmaan Kiinteistökehitys Oy kuntakeskuksen lähelle. Rakentaja hankkii rakennukselle omistajan, jonka kanssa Pilke tekee pitkän vuokrasopimuksen. Osoitteessa Kalamajantie 5 on rakennukselle varattu 3563 neliön tontti, joka sijaitsee Rovaniementien alkupään lähistöllä. 60-paikkaiseen päiväkotiin tulee ryhmiä 3,5. 10–12 työntekijän rekrytointi alkaa loppuvuonna.

– Rakentaminen alkaa mahdollisemman pian, ja päiväkoti valmistuu alkuvuodesta, Pilke Päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen sanoo.

Yhtiö toteuttaa varhaiskasvatusta valtakunnallisen sekä Keminmaan varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti Pilke Päiväkotien varhaiskasvatuksen päälinjaukset huomioiden. Martikaisen mukaan Pilkkeellä on vahvaa osaamista liikunta-, luonto- ja musiikkikasvatuksessa. Pilke on suunnittelut alustavasti päiväkotiin luontoteema, joka on saanut hyvän vastaanoton sen toimipaikoissa.

Palveluseteleitä rajattu määrä

Kun yksityiset päiväkodit aloittavat Keminmaassa, kunta myöntää talousarvion puitteissa tietyn määrän palveluseteleitä vuodessa lasten varhaiskasvatusta varten. Rajatonta määrä kunta ei niitä siis myönnä.

Kun tulevat Pilke Päiväkotien ja Touhulan päiväkodit pyörivät kuntakeskuksessa täysillä, niiden yhteenlaskettu paikkamäärä on 130. Se on aika iso määrä suhteutettuna kunnan päivähoitoikäisten ja varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten määrään.

– Kunnassa on tällä hetkellä 609 0–6 -vuotiasta lasta. Heistä on perhepäivähoidossa ja päiväkodeissa tapahtuvassa varhaiskasvatuksessa 267 lasta ja esiopetuksessa 94 lasta, Keminmaan vs. sivistystoimenjohtaja Hannele Matinlassi kertoo.

Tällä hetkellä kuntakeskuksessa järjestetään varhaiskasvatusta perhepäivähoidossa ja 40-paikkaisessa päiväkoti Pirpalassa. Sivistyslautakunta on päättänyt esittää tekniselle lautakunnalle ja kunnanhallitukselle ensi vuoden budjettiin päiväkoti Pirpalan remontointia.

– Investoinneista päätetään lopullisesti valtuuston joulukuun kokouksessa talous- ja toimintasuunnitelmasta 2019–2021 päätettäessä, Matinlassi sanoo.

– Pirpalan remontin toteuttamiseen voi vaikuttaa mahdollinen yksityisten päiväkotien tuleminen, hän vielä pohtii.

Kunta on suunnitellut tulevaa varhaiskasvatusverkostoa nykyisten kunnan itse tuottaminen palvelujen suhteen ja myös mahdollisten yksityisten toimijoiden tulemisen varalta.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Varhaiskasvatuksessa on Hannele Matinlassin mukaan tällä hetkellä 267 lasta. Tähän sisältyy myös vuorohoidossa olevat lapset. Eli jos molemmat yksityiset tulevat, karkeasti arvioituna kunnalle jää enää vuoropäiväkoti. Loppuvatko kaikki muut päiväkodit? Miten käy kunnan työntekijöiden ja perhepäivähoidon?

  • Miettivä

    Saa nähdä paljonko Keminmaa potkii työntekijöitä pihalle. Eikös nuo nyt vie leijonanosan päivähoitolapsista?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös