Lounais-Lappi

Keminmaa siistii kesällä Jokisuun ja Pörhölänkankaan puistometsät - hakkuut keskittyvät Jokisuun alueelle

Alueiden asukkaat haluavat eroon varjostavista ja vaarallisista puista.

Jussi Saarela
Keminmaa siistii kesällä Jokisuun ja Pörhölänkankaan puistometsät - hakkuut keskittyvät Jokisuun alueelle

Keminmaan Jokisuun ja Pörhölänkankaan puistometsien siistimisestä vastaa yrittäjä Sami Riipi, joka jo testaili hieman sahansa terää Jokisuun metsissä.

Jussi Saarela

Keminmaan kunta aloittaa ensi kesä-heinäkuun vaihteessa Jokisuun ja Pörhölänkankaan asuinalueilla omien puistometsiensä siistimisen. Työt painottuvat Jokisuulle, jossa riittää paljon tekemistä. Hakkuita suoritetaan lintujen pesimäkauden jälkeen vain paikoissa, joissa niille on tarvetta. Kemijoen rantaan hakkuut eivät ulotu.

–Alueiden asukkaat ovat soitelleet kuntaan ja vaatineet puistometsien siistimistä, koska he haluavat esimerkiksi eroon tonttejaan varjostavista puista tai pelkäävät puiden kaatuvan tonteilleen, kunnaninsinööri Susanna Sandberg perustelee toimenpidettä.

Puistometsien hakkuista vastaa torniolainen Metsäpalvelut Sami Riipi. Yrittäjä Sami Riipi ja hänen työntekijänsä käyttävät työssä moottorisahoja ja pientä kuormatraktoria. Töissä on 2-4 henkilöä urakan aikana. Toinen yrittäjä vastaa monitoimikoneella (motolla) tehtävistä hakkuista kunnan omistamilla metsätalousmailla Jokisuun lumenkaatopaikan suunnalla.

–Puistometsiin tehdään siistimishakkuut. Ne ovat aika moisia ryteikköjä. Katsomme tapauskohtaisesti, miten hakkaamme. Asukkaiden omille tonteille emme tule, hankkeessa asiantuntijana toimiva L&T Biowatti Oy:n metsäpalveluasiantuntija Pirkko Saastamoinen kertoo.

–Työt saadaan tehtyä todennäköisesti syksyyn mennessä, mutta ne voivat kestää ensi vuoden puolellekin, hän jatkaa.

Hiljattain Jokisuulla Jokisuuntien varressa kunnan mailla harvennettiin metsää aika reippaasti. Saastamoinen lupaa valvoa tulevia hakkuita, jotta samanlaista jälkeä ei pääse enää syntymään. Työstä vastaa nyt eri urakoitsija.

Jussi Saarela
L&T Biowatti Oy:n metsäpalveluasiantuntija Pirkko Saastamoinen (vas.) ja kunnaninsinööri Susanna Sandberg sanovat, että hakkuita suoritetaan lintujen pesimäkauden jälkeen vain paikoissa, joissa niille on tarvetta.

L&T Biowatti Oy:n metsäpalveluasiantuntija Pirkko Saastamoinen (vas.) ja kunnaninsinööri Susanna Sandberg sanovat, että hakkuita suoritetaan lintujen pesimäkauden jälkeen vain paikoissa, joissa niille on tarvetta.

Asukkaiden tonteilta ei kaadeta urakan yhteydessä puita. Jos haluaa päästä eroon puista omalla tontillaan, siitä pitää sopia erikseen. Toimenpideluvan voi hakea kirjallisena kunnaninsinööri Susanna Sandbergilta lähettämällä hänelle sähköpostia.

Puistometsissä hakataan vasta lintujen pesimäkauden jälkeen heinäkuusta alkaen. Puuta ei kaadeta, jos siinä on pesä. Maassa pesivien lintujen pesät merkataan. Kunnan mailla sijaitsevat linnunpöntöt ja muut omat tavarat Saastamoinen kehottaa siirtämään pois hakkuiden tieltä.

Heidi Liikala

Saastamoinen ja Riipi haluavat varoittaa asukkaita menemästä liian lähelle hakkuutyömaita. Väliä kannattaa pitää ainakin viisikymmentä metriä. Hakkuutyömaat merkataan kylteillä.

–Lapsia kannattaa ohjeistaa pysymään omilla pihoillaan, jos näkevät metsäkoneita töissä. Lippusiimaa emme voi laittaa koko metsään, Riipi kertoo.

Hakkuista irtoava energiapuu menee Keminmaan Energialle poltettavaksi ja ainespuu lähialueen sahoille tai tehtaille.

–Kun energiapuu kerätään pois, metsä jää siistiksi, Saastamoinen toteaa.

Samaan aikaan metsien hakkuiden kanssa kunta myös parantaa Jokisuun ja Pörhölänkankaan raja-alueen ojia, koska entisiä vettyneitä peltoalueita pitää kuivattaa. Hakkuiden yhteydessä hakataan ojalinjat, joita käytetään myös ajourina puunkorjuussa.

Tietoa hakkuista tulee Keminmaan kunnan nettisivulle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös