Lounais-Lappi

Kemin ympärivuotisen lumilinnan jääravintola valmistui

Uudisrakennuksen kylmätilaan lumesta ja jäästä tehty SnowExperience365 -tila ja kummitteleva lumilinna aukeavat yleisölle lauantaina 19. tammikuuta.

Jussi Saarela
Kemin ympärivuotisen lumilinnan SnowExperience365 -tila aukeaa tällä viikolla, sanovat Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen ja pääurakoitsija TSV-Rakennuksen vastaava työnjohtaja Kari Kristo.

Kemin ympärivuotisen lumilinnan SnowExperience365 -tila aukeaa tällä viikolla, sanovat Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen ja pääurakoitsija TSV-Rakennuksen vastaava työnjohtaja Kari Kristo.

Jussi Saarela

Kemin ympärivuotisen lumilinnan lumesta ja jäästä tehty SnowExperience365 -tila aukeaa tällä viikolla. Isoa kylmiötä muistuttavaan ravintolatilaan ovat tehneet satulinnateemalla jäästä ravintolan, jääveistoksia ja liukumäen venäläiset veistoalan ammattilaiset. Aluksi uusi tila on auki lähinnä jäänmurtaja Sammon ja Mansikkanokan lasivilloissa yöpyville asiakkaille ja 19. tammikuuta lähtien kaikille.

Ympärivuotiseen lumilinnaan on tehty osittainen käyttöönottotarkastus, minkä ansiosta 400 neliön kylmätilan voi ottaa käyttöön ennen muita rakennuksen osia.

– SnowExperience365 -tila on jo käyttöönottotarkistettu. Tällä viikolla on viimeistelty vielä jääveistoksia, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen sanoo.

Ympärivuotisen lumilinnan piti alkuperäisen aikataulun mukaan olla jo valmis kokonaan ennen lumilinnakautta, mutta useasta eri syystä sen valmistuminen viivästyi. Lumesta tehtävän perinteisen lumilinnan tekeminen on käynnissä Mansikkanokalla. Aikataulu on tiukka, mutta sen pitäisi valmistua, siten että avajaiset voidaan pitää suunniteltuna ajankohtana eli lauantaina 19. tammikuuta.

– Toivottavasti lämpötila pysyy pakkasen puolella, Koutonen sanoo.

Ympärivuotisesta lumilinnasta otetaan helmikuun alussa lisää tiloja käyttöön ja myöhemmin keväällä kaikki loputkin. Helmi- maaliskuu ovat Kemin matkailun sesonkiaikaa, minkä vuoksi tilat on hyvä saada käyttöön. Turisteja tulee silloin kaupunkiin paljon Aasiasta ja muualtakin.

Ympärivuotisen lumilinnan valmistumista viivästyttivät rakentamisurakoista tehdyt ja myöhemmin markkinaoikeudessa hylätyt valitukset sekä maalämpöjärjestelmän asentamisen sekä betonielementtien ja deltapalkkien saamisen viivästyminen. Avajaisia vietetään Kemin 150-vuotisjuhlan yhteydessä 5. maaliskuuta. Samassa yhteydessä kaupunki järjestää ilotulituksen, joka jäi toteuttamatta uutenavuotena myrskyn vuoksi.

Rakennuksen pääurakoitsija on torniolainen TSV-Rakennus Oy. Vastaava työnjohtaja Kari Kristo sanoo, että ympärivuotisen lumilinnan työmaa on kokoluokaltaan iso yhtiölle ja rakennuksessa on tosi paljon tekniikkaa.

– Se on paljon teknisempi kuin tavanomaiset rakennukset, koska siinä on esimerkiksi kylmätila, suurtalouskeittiö ja maalämpö.

Uudessa rakennuksessa on tilaa kaikkiaan 5 000 neliötä, joka muodostuu 3 500 neliön lämpimistä asiakas- ja käyttötiloista, 1000 neliön kellarista ja 400 neliön jäästä ja lumesta tehdystä ravintolasta. Saman katon alle tulevat muun muassa day spa, jäätelöbaari, a la carte -ravintola, safarityritys, käsitöitä myyvä matkamuistomyymälä ja Kemin Matkailun toimisto. Rakennuksessa on kaksi maanpäällistä kerrosta ja kellari. Sen on suunnitellut FCG Miraplan Oy:n arkkitehti Pekka Pietilä.

Kustannusarvio on pysynyt 9,5 miljoonassa eurossa, mikä ei ainakaan vielä ole ylittynyt.

Kemin lumesta tehtävästä perinteisestä lumilinnasta tehdään tänä vuonna kummituslinna. Maailmalla tunnetutussa konseptissa on otettu huomioon perheen pienimmätkin, niin että heidän ei tarvitse pelätä linnaan tulemista.

Lumilinnaan tulee edelleen lumihotelli, lumiravintola, lumikappeli ja tuubimäki. Lumilinnan rakentamisesta vastaa Frozen Innovations. Jääveistoksien teosta vastaavat samat venäläiset veistäjät kuin ympärivuotisessa lumilinnassakin.

Ympärivuotinen lumilinna

Kemin kaupungin tytäryhtiölle Kemin Matkailu Oy:lle valmistuu ympärivuotinen lumilinna Mansikkanokalle.

Kevään aikana kokonaan valmistuvassa rakennuksessa on tilaa 5000 neliötä.

Rakennustyöt alkoivat viime keväänä. Sitä ennen oli jo maapohjatyöt tehty.

Pääurakoitsijana on toiminut torniolainen TSV-Rakennus Oy.

Työmaalla on työskennellyt keskimäärin viitisenkymmentä henkilöä.

Lämpiää maalämmöllä. Ensi kesänä katolle tulevat aurinkopaneelit.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Käytetäänkö kylmän tuottamiseen aurinkovoimaa vai kivihiiltä? Näin se ilmasto pelastuu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös