Kemin vastaanottokeskuksen ensimmäinen ylioppilas – neljä vuotta Suomessa asunut nuori mies suoritti lukion kahdessa vuodessa ja kirjoitti kolme laudaturia

Taina Nuutinen-Kallio
Kemin vastaanottokeskuksen ensimmäinen ylioppilas – neljä vuotta Suomessa asunut nuori mies suoritti lukion kahdessa vuodessa ja kirjoitti kolme laudaturia

Magomer Udratov kirjoitti pitkästä matematiikasta täydet. Hän kahlasi lukion läpi kahdessa vuodessa.

Taina Nuutinen-Kallio

Ensin ei pitänyt olla mitään juhlia. Magomed Udratov ei ensin ymmärtänyt, mitä juhlimista ylioppilastodistuksen saamisessa on. Hän ihmetteli, miksi lakkiaiset on niin merkittävä juhla Suomessa.

–Luin aiheen historiasta ja tajusin miksi päivä on tärkeä. Suomessa kaikilla ei ole ollut mahdollisuutta opiskella, mutta nyt on, hän toteaa.

Kaksikymmentävuotias Udrator muutti Suomeen neljä vuotta sitten Dagestanista, joka kuuluu Venäjän federaatioon. Vuonna 2011 BBC uutisoi Dagestanin oleva Venäjän vaarallisin paikka. Dagestanissa on ollut islamistikapinallisia, jotka ovat tehneet pommi-iskuja. Edelleenkään Suomen ulkoministeriö ei suosittele matkustamista Dagestaniin.

Udratorin äidinkieli on avaari, jota puhuu Udratorin mukaan noin miljoona ihmistä.

Udratonin perheeseen kuuluvat isä, äiti ja pikkuveli. Ensin perhe asui Vaasassa, sitten jonkin aikaa Oulussa, kunnes turvapaikkaa hakenut perhe siirrettiin Kemiin.

Oulussa Udratov perheineen asui kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa, joka oli vähän eristyksissä muusta maailmasta. Niinpä hän alkoikin oppia suomea vasta Kemissä, jossa hän ensin opiskeli kaksi vuotta aikuisten peruskoulussa.

Nyt hänen suomen kielensä on jo moitteetonta. Hän itse kokee, että hän kirjoittaa paremmin kuin puhuu.

–Varsinkin alussa pelkäsin tekeväni virheitä ja jännitin, jos minulta kysyttiin tunnilla jotain, hän myöntää.

Lukioon hän päätti mennä, koska hän ei oikein tiennyt miksi haluaisi tulla isona. Lopulta hän suoritti lukion vain kahdessa vuodessa ja hän kirjoittu kaikki aineet kerralla.

Todistuksessa komeilee kolme laudaturia lyhyestä englannista, pitkästä venäjästä ja pitkästä matematiikasta. Fysiikan reaalista tuli magna cum laude approbatur ja suomen kielestä cum laude.

Udratov sai pitkästä matematiikasta täydet pisteet. Yli-oppilastutkintolautakunnan aktuaari Alex Hellstenin mukaan joka sadas pitkän matematiikan kokeeseen osallistunut saa täydet pisteet.

–En ole koskaan ajatellut olevani matemaattisesti lahjakas. Olen kuitenkin tiennyt, että osaan laskea, hän toteaa.

Hän myöntää, että lukio-opinnot olisivat voineet sujua paremminkin. Välillä Udratovilla oli suuria motivaatio-ongelmia. Hän on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta on mennyt valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lukio-opinnot olisivat siis saattaneet päättyä millä hetkellä hyvänsä.

–Oloni oli välillä hyvin toivoton. Aina en edes lukenut kokeisiin, kun ajattelin, että kaikki tämä on turhaa, eikä tällä ole mitään merkitystä, hän muistelee.

Ylioppilasjuhlat sujuivat lopulta mukavasti. Udratovin ja hänen perheensä ystävät ja tutut vierailivat Kemin vastaanottokeskuksen tiloissa järjestetyssä juhlassa.

Kesä kuluu Kemissä. Liikunnallinen mies innostuu aina jostain uudesta harrastuksesta.

Magomed Udratov elää monella tavalla jännittäviä aikoja. Hän odottaa tietoa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Kesäkuussa hän saa myös tiedon tulevasta opiskelupaikastaan. Ykköshaaveena ovat tietotekniikkaopinnot Aalto-yliopistossa.

–Pääsykokeet menivät hyvin, Udratov toteaa toiveikkaana.

Toissijaisiksi opiskeluvaihtoehdoiksi hän valitsi eri diplomi-insinöörikohteita sekä luonnontieteen yliopisto-opintoja.

–Tulokset tulevat 30. kesäkuuta. Saan ne vähän myöhemmin, koska minulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, hän kertoo.

Korjattu sukunimi Udratov.

Dagestan

Sijaitsee Venäjällä, Kaukasiassa, Kaspianmeren rannalla.

Kuuluu Venäjän federaatioon. Se rajoittuu pohjoisessa Kalmukiaan, idässä Kaspianmereen, etelässä Azerbaidžaniin, lounaassa Georgiaan, lännessä Tšetšeniaan ja luoteessa Stavropolin aluepiiriin. Tasavallan pääkaupunki on Mahatškala. Maan nimi tulee turkkilaisista kielistä, ja se tarkoittaa "Vuorimaata".

Yli 30 etnisen ryhmän koti.

Suurin osa on islaminuskoisia.

Dagestanissa on islamistikapinallisia, jotka haluaisivat perustaa islamilaisen valtion.


Kommentit (45)

  • Nimetön

    ONNITTELUT Olet Ansainnut !!!

  • Nimetön

    en usko että on kahta kieltä oppinu tuossa ajassa suomi ja ruotsi. Ei millään ole voinu keretä kieltä sekä nuita aiheita opiskeleen. Hatun nostot kyllä jos näin. Itellä venyny korkeakouluun menot 10 vuotta ja viimein luovutin. Ruotsiinhan se kaatu.Niin kun kaatuu moni työhakemuskin. Onneksi ulkomailta vielä saa töitä missä pelkällä suomellakin pärjää.Ja onneksi saanut englannit opeteltua niin saa sentään ulkomailta töitä. Mutta hatun nostot nuorelle miehelle jos on kielet opiskellut tuossa ajassa tosiaan eikä taustalta löydy erejä pelisääntöjä suomalaisille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös