Lounais-Lappi

Kemin Sisäsatamaan saattaa nousta pieni hotelli – vilskettä riittää rannassa kesällä

Ranta on kemiläisten olohuone ensi kesänäkin. Palveluiden määrä kasvaa ja tapahtumia on runsaasti.

Nina Susi
Seilarin viereen saattaa nousta kuuden huoneen hotelli. Suunnitelmien mukaan se  tulisi nykyisen huoltorakennuksen (takana) tilalle ihan merenrantaan.

Seilarin viereen saattaa nousta kuuden huoneen hotelli. Suunnitelmien mukaan se tulisi nykyisen huoltorakennuksen (takana) tilalle ihan merenrantaan.

Jussi Saarela

Kemin Sisäsataman palvelut monipuolistuvat edelleen tulevana kesänä. Kemiläisten olohuone on mukava paikka viettää kesäisiä päiviä. Erilaisia tapahtumiakin on luvassa.

Uutta satamassa ovat ainakin kesäkuussa aukeava Safaris Cafe ja Jalokivigalleriaan yhteyteen siirtyvä Kemin Sarjakuvakeskus.

Uudisrakennuskin saattaa Sisäsatamaan tulla jo ensi vuonna, jos kaikki menee nappiin. Samuli Pohjanen ja Markku Nikupeteri suunnittelevat pienen hotellirakennuksen tekemistä satamakonttorina aikanaan toimineen Seilarin viereen, nykyisen huoltorakennuksen tilalle. Heillä on tavoitteena saada rakennus valmiiksi ensi vuonna. Sitä ennen heillä pitää saada vielä rakennuslupa- ja rahoitusasiat kuntoon.

– Suunnittelemme kahden metrin päähän merenrannasta kuuden huoneen hotellia. Yksikerroksisen rakennuksen suuruus olisi 150 neliötä. Rahoitus on haussa hankkeelle, Nikupeteri sanoo.

Pohjanen ja Nikupeteri ostivat viime kesänä Seilarin lisärakennuksineen kaupungilta. Kaupunki vuokrasi aiemmin paikkaa kesäkahvilaksi. Suojellun Seilarin päärakennuksen tuleva käyttötarkoitus on vielä auki.

Sisäsataman 1.8.2018 lainvoimaiseksi tulleessa asemakaavassa on osoitettu rakennusoikeuksia laiturialueelle ja veteen. Alueelle saa asemakaavan mukaan sijoittaa myös matkailua palvelevia rakennuksia.

Seilarin ostaneet yrittäjät ovat tehneet luonnoksen sen viereen sijoittuvista majoitustiloista. Luonnoksesta on pidetty palaveri kaupunkikuvatyöryhmän virkamiehien kesken ja palaverin annista on mennyt viestiä yrittäjille.

– Seuraavaan vaiheeseen kutsutaan koolle koko kaupunkikuvatyöryhmä arvioimaan hankkeen toteutuskelpoisuutta, Kemin kaupungin rakennustarkastaja Mika Tiiro kertoo.

Kemin kaupungin markkinointiasiantuntijan Rauno Virran mukaan Sisäsataman kesäkauden avaus on 8. kesäkuuta. Kesällä ainakin Easy Living in Kemi -tapahtumaviikoilla 12.-21. heinäkuuta Sisäsatamassa on runsaasti tapahtumia. Kauden päättävät Venetsialaiset ovat 31. elokuuta.

Olli Ahonen pyörittää Sisäsatamassa Ok-Seilit -yhtiönsä nimissä Perinnelaiwa Katariinaa ja sen terassikahvilaa. Kokonaisuuteen sisältyy myös Perämeren Jähti -laiva.

– Pyrimme saamaan Katariinan liikenteeseen touko–kesäkuun vaihteessa. Jähti toimii niin kuin ennenkin.

Jähdillä OK-Seilit tekee sekä tilaus- ja yleisöristeilyjä ja sitä pienemmällä Katariinalla vain tilausristeilyjä.

Ahonen aikoo jatkaa kieltolaki- ja salakuljetusteemalla satamassa jollakin muotoa myös kesällä.

Menneenä talvena hän on pyörittänyt laiturissa talvellakin olleessa Katariina-laivassa "salakapakkaa". Luvassa on myös elävää musiikkia ja kesäteatteria. Meri-Lapin Estradi esittää kesäteatterissa Sketsipotpuria. Viime kesänä saman porukan esitykset olivat tosi suosittuja. Sunnuntaisin on edelleen karaokea ohjelmassa.

Kemin sarjakuvakeskus toimii jatkossa Jalokivigalleriassa Sisäsatamassa. Toukokuun alussa alkaa tavaroiden muuttaminen Sauvotalosta uusiin tiloihin. Keskuksen kokoelmaan kuuluu tuhansia sarjakuva-albumeja. Näyttelyssä on esillä yli kolmenkymmenen sarjakuvataiteilijan töitä muun muassa originaalien, figuurien ja videoiden muodossa.

– Heinäkuussa aukaisemme Sarjakuvakeskuksen Jalokivigalleriassa, Kemin Sarjakuvakeskus ry:n hallituksen puheenjohtaja Risto Koskinen kertoo.

Myös Satamakaffila Nuotta ilahduttaa ensi kesänä kemiläisiä ja matkalaisia Sisäsatamassa.

– Kesään startataan entistä ehompana, sillä koko terassi rakennuksineen käsitellään ja maalataan uudenveroiseksi. Suunnitelmissa on myös uusia hieman kalustoa ja kasvattaa niin terassin kuin ympäristön kukkaloistoa kesän kunniaksi. Emme myöskään unohda 150-vuotissyntymäpäiväänsä viettävää kaupunkia, joten yllätyksiä on luvassa, yrittäjä Toni Hyöppinen sanoo.

Satamakaffila Nuotassa on kesällä muun muassa ilmaiskonsertti joka viikko, lapsille omaa taiteeseen liittyvää ohjelmaa ja koiratapahtumia.

Paikallisten yrittäjien Tommi Hälisen ja Mikko Tavin matkailualalla toimiva Sea Lapland Safaris aukaisee kesäkuussa Sisäsatamaan Safaris Cafeen. Yrittäjien ostamaan entiseen Palosteen Makasiiniin tulee remontin jälkeen jäätelöbaari ja safaritoimintaa. 100-neliöinen hirsirakennus menee uusiksi sisältä ja saa merenrannan puolelle ison terassin.

Sisäsataman toimijoita kesällä 2019

Ravintola Pursiseura ja Rantamakasiini.

Sataman tähti -ravintola.

Satamakaffila Nuotta

Perinnelaiwa Katariina ja terassikahvila sekä Perämeren Jähti.

Lämäreiden minigolf-rata

Ismo Karjulan jäätelökioski

Safaris Cafe

Saunalauttapalvelu Toni Tammela.

Merike Finland, M/S Leila -alus.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös