Lounais-Lappi

Kemin museoihin pääsee nyt ilmaiseksi

Pääsymaksu poistui tammikuun alussa Kemin taidemuseolta ja Kemin historialliselta museolta.

Pentti Vuosaari
Kemin museoihin pääsee nyt ilmaiseksi
Jouni Valikainen

Kemin taidemuseo ja Kemin historiallinen museo ovat mukana kahden vuoden kokeilussa, missä kulttuuriin tutustujilta ei peritä lainkaan pääsymaksua. Vielä viime vuonna maksu oli aikuisilta kolme euroa.

–Opetus- ja kulttuuriministeriö on kannustanut kulttuuripalvelujen saatavuuden parantamiseen. Tämä ratkaisu takaa meillä sen, että taloudellista estettä ei ole museoiden näyttelyiden tutustumiseen, Kemin museotoimenjohtaja Kari Silvennoinen kertoo.

Pääsymaksuista on aiempina vuosina kertynyt museoiden kassaan muutamia tuhansia euroja.

–Pääsymaksuilla ei ole kovinkaan suurta taloudellista merkitystä, mutta jollekin yksittäiselle ihmiselle kolme euroa voi olla kynnyskysymys tuleeko hän museoon vai ei. Me olemme saaneet aiemmin hyviä kokemuksia järjestämistämme ilmaispäivistä, Silvennoinen sanoo.

Koko Kemin kulttuurikeskuksen käyntimäärä on vuosittain keskimäärin 330 000. Museoiden lisäksi samassa rakennuksessa sijaitsevat kirjasto, teatteri, musiikkiopisto ja Kivalo-opisto.

–Esimerkiksi kirjastosta on helppo tulla pistäytymään näyttelyssä, kun ei tarvitse ajatella pääsymaksua.

Jo Kemiä aiemmin esimerkiksi Kajaanissa ja Tampereella on päässyt ilmaiseksi museoihin. Kävijämääristä on tullut hyviä kokemuksia.

Kemin yhtenä tärkeänä tavoitteena on kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisääminen.

–Museoiden maksuttomuus tukee tätä tavoitetta. Kulttuuripalvelujen käytön on todettu lisäävän hyvinvointia, Silvennoinen tietää kertoa.

Kulttuurikeskus on kärsinyt vesivahingoista ja sisäilmaongelmista. Taidemuseonkin puolella on pitänyt turvautua kattovuodon vuoksi saaveihin.

–Meidän yksi perustehtävä on säilyttää turvallisesti olemassa olevat kokoelmat. Onneksi varastotiloissa ei ole ollut ongelmia. Rakennuksen kattoremonttiin on saatu tälle vuodelle 100 000 euroa. Katsotaan kuinka pitkälle se riittää, Kari Silvennoinen kertoo.

Vuonna 2015 Kemin kahdessa museossa kirjattiin 33 000 käyntikertaa. Historiallisessa museossa aukesi tuolloin Kemin historiasta kertova perusnäyttely. Muina vuosina käyntikerrat ovat vaihdelleet 20 000 molemmin puolin.

Kemissä sijaitsevat myös Työläiskotimuseo ja Suomen Kähertäjämuseo sekä Savupirtti. Marttalan Kähertäjämuseo ja Työläiskotimuseo ovat avoinna tilauksesta. Meripuiston Savupirtti on avoinna kesäisin.

Näyttelyt

Kemin taidemuseo, kevät 2018

Juurien neuvomaa: Kuutti Lavonen, Heimo Suntio ja Juhani Tuominen, yhteisnäyttely 19.1. - 11.3. Vuoden 2018 ensimmäinen näyttely tuo Meri-Lappiin kolme tunnettua taiteilijaa ja ystävystä.

Raisa Raekallio ja Misha del Val 16.3.-6.5. Kahden nuoren lappilaistaiteilijan arktista ympäristöä visualisoiva näyttely.

Koululaisten kevätnäyttely 11.5.-27.5. Näyttely on Kemin taidemuseon jokakeväinen suuri kuvataidekasvatusta esittelevä näyttely.

Kemin historiallinen museo, kevät 2018

Historiallisessa museossa jatkuu pysyvä kokoelmanäyttely Meren ja joen kaupunki. Kevään aikana näyttelyä osin uudistetaan ja täydennetään.

Luontoa, uskontoa, outoja kansoja...23.1.- 25.2. Koulutaulujen kiehtova maailmankuva. Näyttely kootaan omista kokoelmista.

Pulahduksia ja pohjakosketuksia. Taina Rönkön taidenäyttely 7.3.-29.3. Herkuttelu väreillä ja vahvat tunnelmat luovat pääosan Rönkön töiden sanomasta.

Valoon! Tornion Kuvataideseuran jäsenten yhteisnäyttely 5.4.-29.4.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös