Teija Laurinolli

Raakavesivuoto kaukolämpöverkkoon loppui pian jutun julkitulon jälkeen keväällä.

Ison asiakkaan laitteista vuosi raakavettä kaukolämpöverkkoon vielä helmikuun lopussa, kun Lounais-Lappi teki oudosta ja harvinaisesta viasta jutun.

Kemin Energia ja Vesi oli tuolloin etsinyt syksystä saakka lämmönvaihdinta, josta vesi tuli suljettuun kiertoon. Koska raakavesi on kovaa, yhtiön piti kuukausia syöttää verkkoon lisäainetta, jotta vesi pysyi pehmeänä ja putkia ruostuttamattomana.

Löytyikö syyllinen?

–Oli hyvä, että asia sai julkisuutta. Ei mennyt montaa päivää, kun raakaveden tulo loppui. Syy ja syyllinen jäivät epäselviksi. Jossain löydettiin vika omista laitteista mutta ei haluttu asialle julkisuutta, arvelee Kemin Energian ja Veden kaukolämpöjohtaja Jani Peurasaari.

Juttu innosti taloyhtiöt tarkistamaan lämmönvaihtimiaan.

–Kolmelta asiakkaalta löytyi vaihdinvuoto. Näistä ei ollut päässyt vettä kaukolämpöverkkoon, mutta laitteet olivat elinkaarensa päässä, Peurasaari kertoo.

–Paras asia jutun ratkeamisessa oli se, ettei jatkuvasti täyttyneestä paisuntasäiliöstä tarvinnut enää laskea koko ajan vettä. Kaikki on ollut kunnossa maaliskuun alkupuolelta lähtien.

Mysteeriksi jäänyttä vuotajaa odottaa joka tapauksessa muhkea tuhansien eurojen ylimääräinen vesilasku. Jos lämmönvaihdin vuotaa verkkoon, veden kulutus rekisteröityy asiakkaan mittarille.

Jo talvella oli selvää, että kyse oli isosta kaukolämmön käyttäjästä, kuten kerrostalosta tai julkisrakennuksesta. Tilanne oli harvinainen, koska verkon paine on kaukolämmössä korkeampi kuin kiinteistöissä.

Kemin Energian ja Veden ei tarvinnut ottaa käyttöön viimeistä keinoa takataskusta eli verkoston paineen nostoa. Vuoto olisi tuolloin pakostikin kääntynyt toiseen suuntaan, mutta saattanut samalla rikkoa vaihtimen ja katkaista kiinteistöstä lämmöt.

Kemiläisistä yli puolet asuu kaukolämmön piirissä. Pääosa energiasta toimitetaan kerros- ja rivitaloille sekä julkisille rakennuksille keskustassa ja sitä reunustavissa kaupunginosissa. Asiakkaita on lähes 450.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös